MIJMERINGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

131215mijmeringEen maand geleden organiseerde de plaatselijke PvdA-afdeling een avond over armoede. Een aantal cases werden besproken met deskundigen uit het veld. Ook een aantal mensen, die zelf in armoe leefden, kwamen aan het woord. De armoede in Nederland stijgt schrikbarend. Maar wat is armoede? Het is niet altijd gerelateerd aan een laag inkomen. Armoede kan ontstaan door gezondheidsproblemen, problemen met werk, huisvesting etc. Een duidelijke definitie is er niet,. Armoede heeft naast een structureel tekort aan geld ook te maken met uitzichtloosheid. Het aantal mensen die in armoede verkeren is in 2012 met 1 tot 1,2 % gestegen en de verwachting is dat dit ook in 2013 toeneemt met ongeveer een 0,5 %. Het aantal huishoudens dat langer dan vier jaar structureel een zeer laag inkomen heeft is gestegen met 17000 tot 170000; een stijging van 10%. In totaal verwacht men dat in 2013/2014 ongeveer 9% van de bevolking een laag inkomen heeft.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

131204mijmeringIn Dongen is een oplaadpunt voor elektrische auto's aan het Looiershof. Gisteren heb ik er voor het eerst een auto zien tanken; nota bene een Tesla, een Amerikaanse auto. Na het tanken zoefde deze fraaie auto zonder enig geluid –behoudens wat bandengekletter- weg.
Jaren terug was ik in een automuseum en zag daar al een elektrische auto uit lang vervlogen tijden: ik dacht uit 1904. Ze hebben in die jaren niet lang rond gereden. De actieradius was te klein, omdat de accu's te weinig langdurig vermogen konden verschaffen. Een probleem waartegen men nu ook nog vecht. Maar nu begint de elektrische auto ondanks dit probleem aan een comeback. De belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden zijn volgens de promotors de milieueffecten. Een auto op stroom stoot tijdens het rijden geen CO2 uit en bevuilt de omgeving niet met fijnstof. Bovendien zijn ze veel stiller. Daar tegenover staat dat de auto's wel forse accu's moeten hebben die gemaakt zijn van zware metalen en milieuonvriendelijke grondstoffen. De stroom wordt uit het stroomnet opgehaald, dat in Nederland voornamelijk wordt opgewekt door vieze kolencentrales, die goedkoop kolen importeren uit landen waar de werkomstandigheden ver beneden onze normen zijn. Dus worden er eerst fossiele brandstoffen gebruikt om stroom op te wekken, daarna verspreid via het netwerk (ook zo'n 15% verlies) en daarna in een accu opgeslagen om later te worden gebruikt bij het rijden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

131124mijmeringDeze week ophef in de gemeenteraad over een heikel onderwerp: de sportkantine. De sportkantine is de plek waar de sporter na zijn inspanning nog even ontspant. De derde helft wordt deze periode na het sporten ook wel wordt genoemd. Vroeger liep het vaak uit de hand met sportkantines. Deze werden geleid door amateurs die het lak hadden aan de regelgeving. De dranken waren spotgoedkoop doordat er nauwelijks kosten waren, er kon worden gedronken en gefeest onder de marktprijs, aan openingstijden had men het lak en het was ook nog eens een mooie bron van inkomsten voor de vereniging. Vaak kwamen er klachten van de plaatselijke horeca vanwege oneerlijke concurrentie. Maar als er geen excessen te melden waren had verder niemand hier problemen mee.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

131117mijmeringPakweg half jaren 80 kwamen de eerste PC's en halverwege de jaren 90 hadden de PC's een grafische interface, ofwel niet alleen letters en cijfers, maar ook grafische afbeeldingen waren op het scherm te zien.
Omdat nog niet iedereen aangesloten was op het internet zijn er een aantal ontwikkelingen toen niet echt opgepakt. Eén van deze dingen is het digitaliseren van de bestaande wereld. Ondanks de grafische schermen en "always connected" bleven tijdschriften en kranten op papier verschijnen, betaalden we met cash of pasjes en maakten we geen optimaal gebruik van de vernieuwing. Niet omdat de consumenten dit niet wilden, maar het werd ze niet aangeboden. Het lijkt wel of er in 2013 een kentering aandient, wellicht ingegeven door de crisis om kosten te reduceren.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

131028mijmeringRacistisch, en discriminerend zou de rol van Zwarte Piet zijn volgens een aantal mensen en groeperingen, waaronder de VN-adviseur Shepherd. Als je de interpretatie aan het einde van de 19e eeuw tot rond 1980 voor ogen hebt, kan ik me daarbij wel iets voorstellen. Klaas is de goede vergevingsgezinde en gulle man en Piet een soort angstaanjagende vreemd sprekende zwarte politieagent, die de kinderen kon afranselen met zijn roe en in het ergste geval in een zak mee naar Spanje kon nemen. Deze verhalen werden vooral door de ouders aan hun kinderen verteld, toen men nog niet wist wat ADHD was, om hun drukke kroost in het gareel te houden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

131020mijmeringDit jaar gaat misschien voor het eerst sinds jaren de zorgkostenpremie naar beneden.
De zorgverzekeraars zeggen resultaten te hebben geboekt door beter in te kopen, mede ingegeven dat door vervallen patenten bepaalde veelgebruikte medicijnen goedkoper in te kopen zijn. Daarom kan het allemaal net iets goedkoper. Allemaal cosmetisch, want de kosten gaan uiteindelijk weer flink stijgen. Minister Schippers vertelde deze week op TV dat over enkele tientallen jaren wellicht bijna de helft van je inkomen naar zorgvoorzieningen zullen gaan als we niet ingrijpen. Logisch als we allemaal ouder worden en dus ook meer tijd hebben om ziek te worden. En de behandelingen worden duurder en complexer en is nu nog voor bijna iedereen toegankelijk of je nu twee of 92 bent. De vraag is of dit zo kan blijven. Er zal een flink ethisch vraagstuk moeten worden opgelost. Een strakke lijn van zorg tot een bepaalde leeftijd verstrekken is weliswaar helder maar niet eerlijk. Mensen die hun leven lang gezond geleefd hebben en nog goed in het leven staan en iets gaan mankeren zouden daardoor gestraft worden. Maar ook dat vergt een stevige beoordeling om dat vast te stellen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

131004mijmering
De wereld van zogenaamde topsport begint een rare pseudocriminele kant te krijgen. Het is natuurlijk al raar dat een natuurlijk persoon zo rijk is dat hij een voetbalclub kan kopen. Zo'n puissante rijkaard wordt dan voorzitter, lees alleenheerser, van een voetbalvereniging. Van vereniging is dan geen sprake meer, want daar hebben de leden normaal het laatste woord. Vaak komt zo'n rijkaard niet eens uit de buurt van de club, maar is het een Russische oliebaron, of Braziliaanse mediamagnaat; ver weg van zijn eigen fiscale klimaat, om op grote afstand van zijn omgeving de zwarte flappen te laten wapperen in ruil voor aanzien en macht.
Waar eigenlijk de aandacht zou moeten liggen op het veld, is dit hoe langer hoe meer in gokhallen, beurzen en golfbanen. Daardoor ontstaat er een enorme competitievervalsing, waardoor er eigenlijk van sport geen sprake meer is. Een club met een begroting van 300.000.000 euro zal wellicht beter presteren dan een club met 10.000.000 budget. Deze laatste kan alleen iets winnen, als zijn beste spelers verkocht worden. Gelijkwaardig kun je een competitie niet noemen als de verschillen van financiële mogelijkheden zover uit elkaar liggen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130929mijmeringDeze week was ik op een symposium en daar sprak o.a. André Kuipers; een gloedvol verhaal over zijn belevenissen in de ruimte, waar vooral werd ingegaan hoe een werkdag eruit zag en hoe hij moest dealen met de normale dingen die iedereen doet: wassen, aankleden, slapen, toiletgang etc. In zo'n gewichtloze ruimte doe je alles bewust. Alles wat je ergens weg wil leggen moet je meteen vastmaken, anders zweeft het weg. En wat maar enigszins te recyclen is, gebeurt ook, want even aanvullen is er niet bij.
Gewichtloosheid is een bijzondere en ook prettige ervaring, vertelde de man, Maar daardoor de terugkomst op de aarde ook zwaar, omdat de zwaartekracht als een loden deken op je rust op onze aarde. Het duurt drie maanden intensief trainen voordat je botten en spieren weer op het oude peil zijn.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130922mijmeringWe hebben in Dongen diverse media die onze Dongenaren aan nieuws helpen. Traditioneel gezien werd het nieuws voor Dongenaren verspreid door kranten en met name het Dongens Krantje, formeel het Weekblad voor Dongen genoemd. Tot enkele decennia geleden was deze krant een abonneekrant, waarvoor je moest betalen. En die kreeg je dan wekelijks op de deurmat op donderdagavond. De eerste kentering ontstond toen het Weekblad concurrentie kreeg van het Wapen van Dongen, een commercieel opgezette –gratis- krant, die ook wekelijk verscheen. Binnen no-tme werd het Weekblad voor Dongen ook gratis en is de verhouding journalistieke berichtgeving versus reclame hoe langer hoe vaker in het voordeel gekomen van reclame. Van het Wapen van Dongen heeft niemand meer ooit iets gehoord. Daarnaast was er al de advertentiekrant Het Kanton, dat meer op Oosterhout is gericht en de twee dagbladen BN DeStem en het Brabants Dagblad, die beide van dezelfde uitgever zijn. Dongens nieuws kom je in de kranten nog steeds tegen, al lees ik in best een dikke BNDeStem vandaag slechts drie berichten uit Dongen, die allemaal rechtstreeks een gevolg zijn van de besluitvormende gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130914mijmeringNog geen jaar geleden was er na de verkiezingen, ondanks de aanhoudende crisis, plots een vorm van euforie, toen bleek dat zowel de VVD als de PvdA als de twee grootste partijen uit de verkiezingsstrijd kwamen. Weg met de verbleekte Balkenende en het broeierige confessionele bolwerk; tijd voor iets nieuws. De VVD die kort daarvoor nog te maken had met een afkalvend electoraat richting Wilders en de PvdA die vanuit het niets met de nieuwe leider Samsom een zeer opvallende comeback maakte en piekte op het juiste moment. Door de uitslag waren beide partijen veroordeeld tot elkaar, zeker als er snel een kabinet zou moeten worden geformeerd. En de druk was hoog om dit te doen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130908mijmeringIn mei heb ik er ook al over geschreven, maar het lijkt in versneld tempo nog slechter te gaan: de winkelleegstand in Dongen is dramatisch. Afgelopen week reageerde de wanhopige voorzitter van de winkeliersvereniging Dongen Promotion in Dongen.nieuws.nl hierop om een initiatief te gaan starten samen met de gemeente en de Kamer voor Koophandel om het Dongens centrum nieuw leven in te blazen. Het idee is om een centrummanager te benoemen, die belast wordt met het geven van antwoorden op de vraag hoe het centrum van Dongen een plek wordt waar haar burgers graag vertoeven. Het probleem wordt de financiering.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130831mijmeringDuurzame Dinsdag is op 3 september. Duurzame Dinsdag vraagt aandacht voor innovatieve duurzame ideeën uit de samenleving, die bijdragen aan verduurzaming van Nederland. Duurzame Dinsdag geeft bij de politiek aan wat nodig is in wet- en regelgeving om duurzaam te kunnen innoveren en opereren. Een dag van bezinning over duurzaamheid die elke 1e dinsdag van september wordt gehouden. Dit soort activiteiten zijn keihard nodig, want wat onze aardbol in miljoenen jaren heeft opgebouwd, dreigen we in minder dan twee eeuwen er doorheen te jagen, zoals de minerale grondstoffen en tropisch hardhout. En alles is te wijten aan onze spilzieke samenleving, die we welvarend noemen. Zo leven we in een wegwerpmaatschappij en gaan we onverantwoord om met minerale grondstoffen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130824mijmeringHet is wat in Dongen. Wordt er zomaar een XTC opslagplaats gevonden in een voormalige rozenkwekerij aan de rand van het dorp. De Dongense kas is een onderdeel van een internationaal netwerk. En niet gevonden door een oplettende Dongense agent of ambtenaar, maar door een tip van een internationale opsporingsbrigade.
Burgemeester Boelhouwer van Gilze-Rijen liet zich deze week laatdunkend uit over gemeentes die zich niet bezig hielden met het opsporen van drugspanden. Niet met name genoemd, maar wellicht verwees deze burgemeester, die al zeven drugspanden heeft opgespoord, ook wel een beetje naar Dongen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130811mijmeringIn tijden van crisis veranderen zaken soms sneller, dan wanneer het goed gaat. De noodzaak voor verandering bij een goed draaiende economie is er niet echt, en daarom blijven we lang doorsudderen in oude, vaak kostbare oplossingen. Het mooiste voorbeeld vind ik dit bij de verzekeraar waar ik werk, waar ik me als veranderaar vaak heb verzucht: "Hadden we maar wat minder te besteden, dan zal er eindelijk een verandering op gang komen". En dan blijkt dat wanneer geld er niet toe doet het killing is voor vernieuwing. Mensen willen namelijk niet zo graag veranderen. Mensen acteren in vaste patronen en een aanpassing daarin is een onderbreking daarvan, wat veel energie kost. Zodra er een patroon is ingesleten, hoeven we er ook niet meer over na te denken en gaat het vanzelf.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130804mijmeringEen tijdje terug was er ophef over precariorechten in Dongen. Je mocht geen borden, luifels etc. plaatsen in de openbare ruimte en op rotondes(!). Vanaf 25 februari 2013 is de gemeente meedogenloos en haalt alle illegale reclamespul aan de openbare weg zonder vragen weg. Uit oogpunt van overzichtelijkheid, verkeersveiligheid én uniformiteit is dit verbod destijds ingegaan. Dat lijken valide argumenten, zeker als er sprake zou zijn van een overdreven gebruik van de openbare ruimte voor dit doel. In de praktijk vond ik dat het in Dongen wel meeviel; het is mij nooit zo opgevallen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130727mijmeringDeze week heb ik al een paar keer onmachtig mijn handen ten hemel gereikt en God gevraagd waarom hij zoveel weeffouten heeft gemaakt tijdens de schepping en daarna. Denk nu maar niet dat uw columnist nu bekeerd is en een creationist; maar mijn eerste zin zou wel de gedachte moeten zijn van alle idolate volgelingen van de Heer. Om dicht bij huis te beginnen: de mazelenepidemie in de Bible Belt. Al sinds mensenheugenis kennen we een nationaal vaccinatieprogramma om de gemeenschap te beschermen tegen enge ziektes. Een Godvrezende volgeling is van mening dat de mens niet mag ingrijpen en kinderen met een onschuldig antivirusje niet mag beschermen omdat het tegen Gods wil is. Niemand heeft God ooit gezien.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130720mijmeringIn 2006 heb ik in een mijmering meewarig vastgesteld dat het slecht gesteld is met de CD. De traditionele CD-winkel was aan het verdwijnen en werd toen –tijdelijk- een DVD-winkel. Nu is het 2013 en zelfs een grote keten als de Free Record Shop hangt aan een zijden draadje. Binnenkort kun je alleen nog via het internet CD's en inmiddels ook weer vinyl –grammofoonplaten- kopen. Is er een tijdje geweest dat de LP werd uitgebannen; inmiddels is deze weer door de audiofielen omarmd. Door de analoge weergave worden geluiden niet geknipt in stukjes en klinken daardoor minder rafelig dan bij digitale opnames, aldus deze audiofielen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130713mijmeringOp 6 oktober 2003 startte wethouder Velthoven met een blanco vel papier om het nieuwe centrumplan, inclusief vervanging van de Cammeleur samen met de Dongenaren te gaan opschrijven.
In april 2004 werden de eerste plannen door wethouder Panis gepresenteerd om de St. Josephkerk te slopen, de ringweg te sluiten en de Cammeleur te vervangen en te verplaatsen naar de vrijgevallen kerkplaats.
Begin 2005 werd de St. Josephkerk als alternatief voor de Cammeleur weer opnieuw bekeken, onder druk van veel protestgroepen. Maar in september 2005 besluit de gemeenteraad dat het gebouw wordt gesloopt, zodat het geen alternatief kan bieden als sociaal culturele accommodatie.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130707mijmeringHeel de wereld is in rep en roer over de heer Snowden. Deze man kreeg gewetensbezwaren na het werk bij één van de geheime diensten van Amerika en vertelde dat hij wist dat alles en iedereen werd afgeluisterd. Zoveel eerlijkheid wordt van een spion niet verwacht, dus de VS zitten de man nu op de hielen. Ze willen niet te koop lopen met deze mondiale privacy-inbreuk. Daarom willen ze het orakel Snowden zo snel mogelijk de mond snoeren. Ons collectieve geheugen is slecht, want na 9-11 werd al duidelijk dat wij allemaal zouden worden gevolgd. Ik heb er nog op 15  september 2001 een mijmering over geschreven, waarin ik aankondig dat onze privacy voor altijd geschonden gaat worden. Dat ze met het afluisteren niet te koop willen lopen is logisch. Dit leidt tot collectieve verontwaardiging over de hele wereld. Maar de VS wil –als zelfbenoemde politieagent van de aardkloot- wel haar tegenstanders kennen. En aangezien de tegenstanders niet meer met paardencolonnes of met tanks aan komen rollen, heeft men een andere list bedacht om controle te houden: afluisteren en volgen. En de nieuwe technieken helpen daarbij en zijn zelfs doorontwikkeld om dit doel te kunnen bereiken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130629mijmeringWat mij opvalt is het grote aantal reclames op radio en TV over datingsites. Je kunt de radio niet aanzetten of er komt wel een spotje voorbij van Lexa, Parship of eMatching. Als het zoeken naar een partner niet zo succesvol zou zijn via het internet zouden deze reclames wel minder vaak worden uitgezonden. Want reclame maken op een nationale zender is erg kostbaar. Zonder dit succes zou het al lang zijn opgehouden. Ik heb de indruk dat juist het aantal spotjes voor datingsites stijgt en er zijn inderdaad al honderden bureautjes actief op dit vlak. Je begint je bijna af te vragen hoe dat vroeger ging? Waarom leggen mensen hun zoektocht naar de ware bloot op het internet? Is de toevallige ontmoeting uit of heeft men geen zin meer in uitgaan om boven de discodreunen je passie te moeten tonen? Het zal er wel mee te maken hebben dat je sneller succesvol een partner zou kunnen vinden. De datingsites zijn vaak doelgroepgericht, dus kunnen snel matches maken tussen schijnbaar gelijk geïnteresseerde profielen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130622mijmeringIk ben bezig in het boek Inferno van Dan Brown. Een spannende roman waar een losgeslagen biochemisch genie de wereld wil behoeden voor overbevolking. Zijn oplossing is nogal rigoureus: moord de helft uit, want het einde der tijden is nabij als er niets gebeurt, volgens deze gek. Maar is hij wel gek? Toen ik pas geboren was waren er 3 miljard mensen op de wereld. Rond 1800 waren dit er 1 miljard. Een verdrievoudiging in 160 jaar. Als ik zo rond 2050 niet meer in leven zal zijn heeft de aarde een bevolking van 9 miljard mensen. In 90 jaar weer een verdrievoudiging. Negen miljard mensen die moeten eten, onderwijs volgen, gezond moeten blijven en liefst ook nog een behoorlijke welvaart krijgen. Volgens de VN zou na het bereiken van de 9 miljard mensen de bevolkingsgroei gaan afvlakken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130615mijmeringWe moeten bezuinigen. Miljarden moeten worden bezuinigd, maar waarop? De partijen steggelen voortdurend waar het geld gevonden moet worden, maar komen er maar moeizaam uit, gezien de politieke achtergronden. De ene denkt te bezuinigen op dit en de ander op dat. Wat ik eigenlijk vrees is dat er helemaal niet zoveel te bezuinigen valt. Nederland is een degelijk land. Men heeft overal procedures voor. Voordat iets wordt gerealiseerd worden er vooronderzoeken gedaan over de mogelijkheden, prijzen en aanbieders. Vaak is dit al op Europees niveau afgesproken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130601mijmeringHet is bijna onmogelijk om als nieuwkomer een huis te financieren. De banken houden de hand op de knip. Nederland is overgefinancierd. Door de aflossingsvrije constructies werd half Nederland in een steeds stijgende woningmarkt slapend rijk. Tot voor kort kon je op je hypothecaire financiering tot in de eeuwigheid gebruik maken van renteaftrekmogelijkheden en je hoefde niet af te lossen. De fiscus betaalde voor arm Nederland ongeveer een derde mee aan de rente en voor rijk Nederland meer dan de helft. Wat was het leven toch gemakkelijk. Een paar muizen begonnen te knagen aan deze taart.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130525mijmeringNederland wil graag aan wie het maar horen wil vertellen dat we de zaken op orde hebben. Wellicht als tegenreactie op ons onstuimig koloniaal verleden, de handelsoorlogen en het vacuüm van de neutraliteit aan het begin van de vorige eeuw, waar we helemaal niet meer meetelden. Na de oorlog ontwikkelde het land zich als een land vol brave burgers, waar hard gewerkt werd en goed op de centen werd gelet. Vandaar ook ons hoge welvaartspeil. Aanvankelijk was daarom de Europese eenwording wel een zegen: geen oorlogen meer, en het verdelen van kwantiteit en kwaliteit –af en toe gesteund door de overheid- binnen die Eurozone stookte de economie op en niet alleen bij ons, maar in veel landen om ons heen. Door onze handelsgeest en Calvinistische instelling bleken we in staat om hier vaak net iets meer rendement uit alles te halen, waardoor we nu tot de rijkste landen ter wereld behoren; zeker afgezet tegen het welvaartsniveau van de burgers. Een politiek waaruit een verzorgingsstaat werd opgebouwd, waar gewoon doen al gek genoeg was en waar conflicten gepolderd werden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130519mijmeringEn ineens was hij weg, of eigenlijk ze, want het is een elektrische damesfiets, die sinds een klein jaar mijn trotse bezit was.
Vorige week zaterdag even na drieën start ik met bloembakken vullen op de achterplaats. Ik heb twee bakken gekocht die nog in de auto stonden. Voordat ik de eerste bak ga vullen loop ik langs mijn elektrische fiets die aan de oplader ligt, haal de oplader ervan af, leg deze weg en stap naar de auto om de eerste bak eruit te halen. Het is wat onstuimig weer en ik trek de deur dicht, die waarschijnlijk niet goed in het slot valt. Ik zet de pot op de achterplaats en vul de bak met potgrond en verplaats een plant. Een karweitje van nog geen vijf minuten. Om kwart over drie loop ik weer door het schuurtje om een tweede bak te halen en zie dat de achterdeur waarschijnlijk is open gewaaid. Weg fiets.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130510mijmeringToen ik 19 jaar oud was, werd ik gekeurd voor militaire dienst. Nog in de ban van de PSP was ik vast van plan om wegens gewetensbezwaren te worden afgekeurd. Zover kwam het echter niet. Men hield een pollepel voor mijn ogen en er ging een streep door mijn formulier. Ik kreeg geen kans om te weigeren; om fysieke redenen was ik al niet in staat geacht om het land te verdedigen. Ik heb er geen moment om gerouwd. Het heeft me waarschijnlijk 1,5 jaar van mijn leven opgeleverd, die anders als verloren zouden moeten worden beschouwd. Het is nu bijna 40 jaar later en nog steeds denk ik er zo over. We hebben een landleger, een luchtmacht en een marine, maar geen vijand meer. Dus ik vraag me af waarom heeft ons land dan nog een leger? Natuurlijk, we hebben verantwoordelijkheden in vredesmissies. Dat vind ik een goede zaak. Ook ter bescherming van onze handelsvloot door het bestrijden van zeerovers is een taak die ik vanuit onze nationale context wel kan plaatsen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130428mijmeringHet nadeel van een coalitie is dat het geven en nemen is. Omdat in Nederland er geen partij groot genoeg is om alleen te regeren moet er altijd water bij de wijn. En voor elk onderhandelingspunt is er bij de achterban een mening. Recht in de leer volgens de principes van de partij zijn compromissen eigenlijk onmogelijk. Hoe principiëler de partij, hoe lastiger het is de eigen achterban in bedwang te houden. Dat is ook de reden dat de partijen aan het uiteinde van het spectrum links of rechts bijna nooit in een regering komen of al heel snel de pijp aan Maarten geven. Partijen in het midden zitten meestal wat losser in hun principes en worden dan ook wel draaikonten genoemd. Dat is zowel het CDA als de PvdA al enkele malen overkomen; de oppositie maakt graag handig gebruik van verschoven panelen. En soms worden dus principes overboord gegooid, ook al is er een grote meerderheid in de partij die het principe omarmt. Dat gebeurde deze week bij de PvdA, waarbij het congres zich uitsprak om illegalen niet als criminelen te behandelen, terwijl dit feitelijk volgens de kabinetsplannen wel gebeurt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130421mijmeringEen aantal weken geleden werd heel voorzichtig een filmpje openbaar gemaakt van een situatie waarbij een stelletje jongeren een andere jongere collectief in elkaar sloegen. Men deed dit, omdat de normale opsporingsmiddelen niet het gewenste effect hadden. Binnen een paar dagen was duidelijk wie bij de mishandeling betrokken waren. De daders waren allemaal door het publiek herkend en konden worden ingerekend. Een voorbeeld van "the wisdom of the crowd", al heeft het met wijsheid niets te maken. Het lijkt een zeer effectieve methode om criminele zaken op te lossen. Omdat zowat in elke uitgaansgelegenheid en winkel camera's hangen, kunnen dieven en amokmakers op basis van beelden worden opgespoord, met of zonder hulp van het volk. De roep om het volk in te schakelen wordt groter.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130414mijmeringDeze week opvallend veel klachten te zien op TV over de financiële dienstverlening. Klachten die betrekking hebben op de kosten die banken doorberekenen naast de producten die ze leveren. En ook het verbod op bepaalde regelingen en producten schieten bij de consumenten in het verkeerde keelgat. Zo hoor je mensen klagen dat de bank nu ineens voor een verlenging van een hypotheek geld gaat vragen, terwijl dit nooit eerder aan de orde was. Men overweegt nu van bank te switchen, omdat het betalen van kosten niet was afgesproken enkele jaren geleden met deze bankinstelling. De bank kan er echter weinig aan doen, omdat ze van de wetgever verplicht zijn de kosten voor advies van een zogenaamd complex financieel product door te berekenen aan de klant. Transparantie noemt men dit. Je betaalt dus in principe iets minder voor het financiële product en daar boven op komt een aparte rekening voor advies-, dienstverlenings-, opname-, uitkerings-, afsluit- of openingskosten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130405mijmeringTot voor kort was het slimmer om je geld op de bank te zetten in plaats van in een oude sok. De oude sok kon worden gestolen of je kunt ervan beroofd worden en bovendien levert geld in een sok helemaal niets op. Niet dat je van een bank veel rijker wordt, want de rente is lager dan het prijsindexcijfer, maar verliezen kun je het niet zomaar. Voor u en ik, gewone stervelingen die niet tot de echte rijken behoren, is dat een geruststellende gedachte. Maar ben je echt rijk, dan moet je je zorgen gaan maken. In de meeste landen zijn spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd door de staat. Dus naast dat de bank goed vaderschap behoort te betrachten, heb je een dubbele dekking met de overheid. Behalve als de banken dreigen om te vallen inclusief de staat. En dat gebeurde in Cyprus. De kersverse rookie-bankier Dijsselbloem met zijn recht-voor-zijn-raap Nederlandse no-nonsens redeneringen kreeg, het onbedoeld zeer zwaar, toen bleek dat de Internationale Financiële Markt haast met ongeloof reageerde, toen Dijsselbloem tussen neus en lippen vertelde dat de maatregelen die in Cyprus waren voorgesteld in gelijke situaties ook in andere landen ingezet zouden kunnen worden. Het is een beetje een uitspraak van: gelijke monniken gelijke kappen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130324mijmeringEn opeens gebeurt het. Je ouders kunnen zichzelf niet meer managen. Eén van beiden wordt ziek en men is vanaf dat moment aangewezen op het systeem. Vanaf de jaren zestig was het een soort ultiem doel dat Nederlanders zich geen zorgen hoefden te maken, als dit gebeurde. De verzorgingsstaat was er ineens en iedereen was apentrots dat ons land zowat de beste sociale voorzieningen ter wereld had. Met een relatief jonge bevolking en nog niet zo’n gemiddeld hoog inkomen was deze verzorgingsstaat nog goed te betalen. De AOW gaf zekerheid voor een inkomen na de pensioendatum, het ziekenfonds betaalde je zorgkosten, en de bejaardenhuizen en verpleegtehuizen vingen je op als je niet meer zelfstandig kon wonen. Ook toen betaalde je fors voor het verblijf in de tehuizen. De praktijk was, dat je afgezien van een basisspaarsaldo uiteindelijk alles wat je had opgebouwd uiteindelijk investeerde in je oude dag, als je niet slim vooraf je vermogen had weggesluisd naar de kinderen. Het leek zorgeloos en dat was het ook, omdat je geen keuzes hoefde te maken. Zat je in een verzorgingstehuis, dan werd je gewassen, gevoed en zo veel mogelijk gezond gehouden. Niemand had een idee wat dit allemaal kostte.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130317mijmeringSporten zou je moeten doen om fit te blijven. Veel mensen slaan hierin door, beulen continu hun lichaam af en willen de beste zijn. Met dat lijf moet competitie gevoerd worden. En de winst brengt een gelukzalig euforisch gevoel naar voren. Daar heeft tot dan toe geld nog niets mee te maken. Tot pakweg 90 jaar geleden was sport uitsluitend op amateurbasis. Ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw kon je –als man- beroepswielrenner worden. Voor andere sporten kwam dit later. Aanvankelijk werd je ook niet rijk van sporten. Meestal werd je de gelegenheid gegeven om te sporten, zodat je naast de sport geen baantje hoefde te hebben en dus je kon concentreren op je talent.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130310mijmeringVorige maand kwam de eerste blauwe envelop op de deurmat. Ondanks het digitale tijdperk maakt de belastingdienst gebruik van verschillende kanalen om zijn klanten –u en ik- te waarschuwen dat 1 april weer nakende is; en dat is geen grapje! 
Mensen met een –nu nog- aftrekbare hypotheek zullen in de regel niet zo rouwig zijn dat de fiscus ons maant het belastingformulier in te vullen. Als je geen vooraftrek hebt geregeld en nog een behoorlijke hypotheek hebt, kan de teruggave behoorlijk oplopen. Bij leaserijders is dat dan weer minder, maar ok: we moeten er allemaal aan.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130303mijmeringDeze week werd er een masker op TV getoond van een misdaadslachtoffer dat 36 jaar geleden om het leven was gebracht. Op basis van nieuw DNA-onderzoek was vast komen te staan dat het slachtoffer jonger was dan destijds door de beroemde wijlen Professor Doctor Zeldenrust, patholoog/anatoom was vastgesteld. Mooi allemaal, maar waar is men naar op zoek? Ze zijn dat naar een moordenaar van een jong meisje. Het meisje komt waarschijnlijk uit de Eifel en er kwamen nog veel meer bijzonderheden boven water. De nieuwe technieken geven van alles bloot. Aan de tanden, konden ze dit zien, aan de haren dat. Het is bijna beangstigend.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130224mijmeringVorige week donderdag gebeurde het voor de 12e keer deze winter. De treinen gingen rijden volgens een speciale winterdienstregeling, een soort zondagsdienst. En waarom? Niet omdat het buiten regende, sneeuwde, te koud was, er een blaadje uit de boom dreigde te vallen of omdat er veel treinen kapot waren. Nee, er werd slecht weer voorspeld. Niet eens tijdens de spits, maar ergens rond de middag. Vanaf half zeven ’s morgens waren er al problemen met mensen die te maken hadden met lange reis- en wachttijden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130217mijmeringOndanks de ruime meerderheid in de tweede kamer met twee partijen blijkt het toch moeilijk om besluiten te nemen en krijgt de regering het niet voor elkaar haar eigen achterban warm te krijgen voor de strenge plannen van het kabinet. De PvdA en de VVD waren er onderling snel uit na de verkiezingen. De enige optie om met zo weinig mogelijk partijen een brede meerderheid te vormen was een paarse regering. Het verschil met de paarse regeringen uit de jaren 90 is dat D66 niet mee doet. Het gevolg is dat de afstand tot de partijen binnen de regering niet wordt overbrugd. Vandaar dat het motto van deze regering "bruggen slaan" is om dit toch te pogen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130202mijmeringIn Dongen wordt al sinds mensenheugenis oud papier opgehaald door en voor de verenigingen. Een mooie win-win constructie. De gemeente hoeft alleen voor de middelen te zorgen en de verenigingen halen dit op en verdelen de opbrengst. Een extra centje voor de verenigingspot en zeker in de slechte tijden van nu een welkome aanvulling. Prachtig dus. Elke zaterdagochtend zijn een groot aantal vrijwilligers in de weer om dit karwei te klaren. En dan ineens blaast wethouder van Beek een proefballonnetje op om dat maar af te schaffen. Overgaan naar een professioneel bedrijf is voor de gemeente volgens van Beek goedkoper. 

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130127mijmeringHet gaat niet zo goed met de winkels in Dongen. Kijk maar om je heen in het dorp en de winkelleegstand is groot. Ik heb het al vaker geschreven: Dongenaren doen boodschappen in Dongen, maar winkelen in de stad. Ik heb dus vaak al meelij met een enthousiaste winkelier wanneer deze zijn deuren van zijn nering voor het eerst opent in ons dorp. De man gaat een slechte tijd tegemoet. Eerst had hij de bank al moeten overtuigen dat er toch werkelijk toekomst zit in zijn handeltje, daarna huurde hij voor veel te veel geld een hok op een C-locatie van een grote verzekeraar, want A of B-locaties zijn er niet te vinden in Dongen; toen werkte hij bijna 80 uur in de week om de winkel open te krijgen en daarna nog eens 80 uur per week om te proberen een cent te verdienen. En hoe langer hoe vaker zegt zo'n bank vooraf niets te zien in de plannen van de nieuwe ondernemer en moet de man zijn financiering regelen met inbreng van eigen geld of financiële steun van ouders, familie of vrienden. En helaas zijn deze financiers veel minder kritisch dan de bank.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130119mijmeringDit jaar vieren we het lustrum van de crisis. Wel iets om bij stil te staan, alleen niet als een feest.

Het bleek te mooi om waar te zijn tot 2008. Had je een huis, dan had je een geldberg, die eenvoudig te financieren was – de waarde nam immers gestaag toe elk jaar- en als je dat huis in een 'goede' tijd, lees de tijd voor de explosieve waardestijging, had gekocht dan was je helemaal spekkoper. Nederlanders waren zeer spaarzaam en eigenlijk begon het verschil tussen de werkelijke waarde van een huis en de prijs die je ervoor moest betalen pas echt uit de hand te lopen toen de aflossingsvrije hypotheek kwam. Als je immers niet hoeft af te lossen en de hypotheek geheel aftrekbaar is, dan kun je je een huis veroorloven dat eigenlijk veel te duur voor je is.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

130113mijmeringOp 31 december 2011 heb ik me in een mijmering kritisch uitgelaten over de website van de gemeente Dongen. Ik had gehoopt dat de gemeente Dongen in 2012 dit zou aantrekken en noodzakelijke verbeteringen zou doorvoeren. Niets is minder waar, De gemeente doet niets. Het blijkt zelfs zo te zijn dat het onderdeel waar ik me het meeste aan stoor "bestuur en politiek" niet eens een verantwoordelijkheid is van de afdeling communicatie. Het kan toch niet waar zijn dat er geen integrale verantwoordelijkheid wordt genomen voor de inhoud van het uithangbord van de gemeente: de website? Maar het is echt zo. Bel je naar communicatie om te zeggen dat er iets niet klopt bij "bestuur en politiek", dan wordt er doodleuk geantwoord dat je niet bij deze afdeling moet zijn, maar bij meneer Vulto, want die gaat over dat onderdeel.

COLUMNS
 
Sinds 1 januari 2000 maak ik columns onder de naam 'mijmeringen'. Mijn columns gaan over wat in mij opkomt of wat me bezighoudt. De mijmeringen werden tot 2007 voorgelezen op Radio 0162, de Dongense radio. Van 2007-2010 kon je de mijmeringen horen via Omroep Dongen, de podcastopvolger van Radio 0162. Sinds 2010 publiceerde ik de columns ook bij DongenHomespot. In april 2016 besloot ik ook het inspreken van de mijmeringen te filmen. In 2022 ben ik overgestapt naar Dongen.Nieuws, vanwege het beëindigen van DongenHomespot. Ik heb besloten om de columns niet meer te filmen en ben weer teruggegaan naar de podcast. 
 
Rinus Krijnen

Facebook

youtube

twitter

Instagram


....And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun (Pink Floyd