MIJMERINGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151228MijmeringBlijkbaar zijn dingen die illegaal en niet mogen het leukst om te doen. Vooral kinderen en jongeren zijn hier gevoelig voor. Neem vuurwerk afsteken voor particulieren: het mag nooit, behalve oudjaar tussen zes uur 's avonds en twee uur 's nachts. Dat is een vreemde en typische regelgeving. Je bent strafbaar als je het eerder en later doet, en in de periode dat het wel mag, mag je alleen legaal vuurwerk afsteken. Word je gesnapt met illegaal vuurwerk, dan kun je een boete krijgen tot wel €380,00. Steek je legaal vuurwerk af buiten de gedooguren oudjaarsnacht dan loop je het risico op een bon van €100,00.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151221MijmeringVroeger luisterden we naar de radio. Ik ben helaas van een leeftijd dat we dat thuis nog aanmerkelijk meer deden dan TV kijken. Ergens begin jaren zestig kwam de kijkkast binnen, maar veel te kijken was er niet met één Nederlandse en één Belgische zender, die ook nog eens parttime uitzonden. En alle bewegende beelden waren de eerst tien jaar nog vierkant en zwart-wit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151213MijmeringIk rijd per definitie nooit te hard. Ik houd me aan de maximale snelheden op alle wegen. Dat wil niet zeggen dat ik niet af en toe een paar kilometer te hard rijd, maar ik heb de intentie dit niet te doen. Het gevolg is dat ik altijd en overal ingehaald word, zelfs door brommers. Het valt me ook op dat vooral bestuurders van dikke Duitse auto's uit het hogere segment zich totaal niets aantrekken van welke snelheidsbeperking dan ook.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151206MijmeringDe VVD stopt de kop in het zand als het gaat om de klimaatverandering die in volle gang is. In het meest gunstige geval zouden we de opwarming een paar jaar kunnen uitstellen, volgens de liberalen. Nu en! En weten die linksen wat dat dan allemaal kost als we dat willen bereiken? Rechts Nederland draait graag het hoofd om bij problemen. Zo ook over het naderende fileleed wat ons de komende jaren staat te wachten. De Telegraaf kopte van de week met een voorpagina-artikel, dat we over 20 jaar in de file wonen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151128MijmeringTachtig euro per dag kost een vluchteling in de noodopvang, liet een zielige burgemeester zich ontvallen. En dat in een gemeente waar meer dan 300 vrijwilligers spontaan zich meldden om bij te springen. De verongelijkte burgemeester vertelde daarbij dat ze van die 80 euro slechts de helft van het COA terug krijgt en zodoende de helft van de kosten uit de toch al niet rooskleurige gemeentelijke middelen moet worden opgehoest. Tachtig euro!

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151121MijmeringEr is in Nederland een idee ontstaan om te gaan wedden op sportevenementen. Dit verschijnsel zou dan door de staat opgezet worden, zodat het de staatskas enkele tientallen miljoenen kan laten incasseren. Op alle elementen waardoor zou kunnen lijken dat de sportwedstrijd van te voren al zou zijn uitgemaakt kan niet worden gewed. Matchfixing zou moeten worden uitgesloten. Net zo goed als dat bij een wielercriterium de duurste gecontracteerde renner altijd wint: dat is ook geen doorgestoken kaart, ehum....

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151114MijmeringIk zit deze mijmering te schrijven, liggend op een stretcher in de zon, onder een paar tropische bomen op een privé terras op vijf meter afstand van de Caribische zee in Curaçao. Niet bepaald een omgeving om jezelf druk te maken over het leed van de wereld zou je zeggen. Maar zelfs onder deze omstandigheden moet ik het woord 'treurig' in de mond nemen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151108MijmeringDeze week een enorme ophef over een kinderprogramma op TV. Sesamstraat verdwijnt van NPO1. Kinderen zullen niet meer kunnen slapen, worden depressief en krijgen een ontwikkelingsachterstand, aangezien pa of ma staan te hyperventileren doordat ze blijkbaar niet in staat blijken te zijn drie knopjes in te drukken op hun afstandsbediening om het verlossende programma op het juiste tijdstip alsnog te bekijken op Zappelin Xtra. Maar dat is niet het probleem: Geld is het probleem.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151031MijmeringAfgelopen week ben ik –op het hoofdkwartier van mijn werk- naar een trendwatcher geweest: Steven van Belleghem. Deze Belgische inspirator ging het met ons hebben over de digitale wereld en klantgerichtheid. Hij begon als groot liefhebber van techniek en gadgets over de opkomst van de digitale wereld. Feitelijk een gebied dat nog in de kinderschoenen staat. Sinds de industriële revolutie is er telkens één technologie geweest die in een periode bepalend was voor bijv. welvaart, arbeidsverhoudingen en aanwas van de wereldbevolking.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151024MijmeringEen boete van €230,00 krijg je als de politie je betrapt met een telefoon aan je oor, rijdend in de auto. Groot gelijk dat ze je bestraffen, omdat met een telefoon in je handen adequaat handelen ernstig wordt bemoeilijkt. Die boete geeft de politie vooral, omdat je door de afleiding verkeersongelukken kan maken. 230 euro is een forse boete, waardoor lijkt alsof het de overheid menens is, dat we geconcentreerd auto blijven rijden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151018MijmeringBroeder Clarentius gaf mij op de Pedagogische Academie geschiedenisles. Het was een geniepige broeder, die weliswaar onze studentenrechten respecteerde, maar als je niet naar zijn lessen kwam, haalde je gegarandeerd het tentamen niet. De tentamenstofstof ging uitsluitend over niet-schriftelijk gedocumenteerde informatie die tijdens de lessen werd verteld.
Naast dit weet ik me nog één uitspraak te herinneren van deze broeder: Geschiedenis is belangrijk, want met de kennis van het verleden kan men vanuit het heden de toekomst inrichten. Waarom ik dit onthouden heb, is omdat het mij intrigeert.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151011MijmeringToen ik zo half in de twintig was vond ik het belangrijk om een goede stereo-installatie te bezitten. In die tijd waren er nog geen CD's, nog geen internet en mijn muziekcollectie bestond uit een respectabel aantal LP's, cassettes en singles. En ik had zelfs een bandrecorder, waar ook muziek op werd opgenomen. Muziek was voor mij heel belangrijk en ik vond het toen ook een punt om het een beetje goed te laten klinken. We lieten ons daarom informeren op de tweejaarlijkse tentoonstelling Firato in Amsterdam. Daar zagen en hoorden we de nieuwste snufjes op audiogebied. Vaak erg mooi, maar ook zeer prijzig. Goede apparatuur was en is erg kostbaar. In die tijd kostte een gemiddelde set van boxen, versterker, tuner en draaitafel van enige kwaliteit toch gauw zo'n 2000 gulden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

151004MijmeringIn het voorjaar 2015 belde Paul de Jong me op met de vraag of ik zin had mee te doen om een radio-uitzending te maken rondom de Dongense Dorpsquiz, die op 3 oktober zou plaatsvinden. Paul barstte al gelijk van de ideeën. We zouden een soort radio-uitzending maken zoals we vroeger bij Radio 0162 deden en bijvoorbeeld live met een camper langs de teams rijden en vragen hoe het ging. Live interviews maken etc. Ho, stop(!) was mijn antwoord. "Vergeet jij niet iets?" Er klonk nog een klein protest van Paul, maar al snel werd duidelijk dat dit technisch wel een zeer stevige uitdaging zou worden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150925MijmeringNog nooit heb ik het zo tastbaar gevoeld. De verdeeldheid binnen de samenleving over het vluchtelingenprobleem. En het bevestigt ook mijn waarneming dat de Nederlandse samenleving aan het polariseren is. Niet alleen over het punt van de vluchtelingen. Hoe langer hoe meer zie ik dat een grote groep mensen zich openlijk afkeert tegen alles waarbij de eigen positie mogelijk in gevaar dreigt te komen. En dan gaat het meestal over de mensen die het erg goed hebben. Ze hebben goede banen, eigen huizen, en flinke inkomens .Juist die groepen die veel zouden kunnen betekenen in de maatschappij om de verdeeldheid tegen te gaan, wijzen vaak solidariteitsacties af en zien alles van buiten, inclusief overheidsbemoeienis, hoe langer hoe meer als bedreigend.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150912MijmeringJe leest een boek, je kijkt een film, je ziet een schilderij of beeld, je hoort een verhaal of lied, je volgt het nieuws en je slaat bestanden op. Alles wat er geschreven, verteld, gezongen, gearchiveerd of gefilmd wordt is passé. Dit klinkt ingewikkeld, maar in feite moeten alle media eerst gemaakt en ergens opgeslagen zijn voordat jij ze kan interpreteren. Het moment van de interpretatie kan nu zijn, maar is dan morgen ook al weer gisteren. Ook de omstandigheden van het moment van interpretatie is een tableau, een stilstaand landschap met een uitzicht op de wereld van het moment. Hoe verder het moment van het ontstaan van het medium afstaat van het moment van interpretatie, hoe meer frictie dit kan opleveren.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150905MijmeringNog geen tien jaar geleden overwogen we om naar Syrië op vakantie te gaan. Een overweging, vooral van mijn vrouw, omdat –afgezien van het verderfelijke regime- het land een bolwerk was van prachtige textiele werkvormen en vriendelijke mensen. Mijn broer is er ooit geweest en vertelde over de rijke historie en de schoonheid van het land. Stel dat je daar zou wonen en alles wordt met de dag slechter. Het land wordt verscheurd door Assad, IS, de Koerden, en allerlei rebellengroepen. Wat zou jij doen, als je mogelijkheden hebt: toch ook vertrekken? En waar naar toe?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150830MijmeringVan de week las ik dat in Gilze Rijen er een burgerwacht is opgericht. Mensen in de buurt voelen zich niet veilig en verenigen zich om in groepjes op stille momenten in de wijk rond te lopen en te waken over de spullen van de buurtgenoten. Het is natuurlijk geweldig dat mensen elkaar kunnen aanspreken op de veiligheid in de buurt. De vraag is of een burgerwacht dan de oplossing is. En waarom doen ze dit? Blijkbaar voelen mensen zich onveilig en vanuit die onveilige gedachten gaan ze aan de slag. Volgende vraag is dan: Waarom voelen ze zich onveilig? Als we de misdaadcijfers erop naslaan in de buurt waar deze burgerwacht is opgericht, is er geen enkele toename te zien van criminaliteit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150823MijmeringVan de week kreeg ik de maandelijkse renteverlaging aangekondigd door mijn bank. Via de berichten inbox werd doodleuk verteld dat de rente op mijn spaarrekening was aangepast tot een zeer schamele 0,8 %, of ik nu 1 euro of een miljoen op de rekening heb staan. Uitgaande van een inflatie van ongeveer 2% teer je dus jaarlijks in op je vermogen met ruim 1%. Dat is niet de bedoeling van spaargeld. Op deze manier word je gedwongen om na te denken wat je dan wel met je geld moet doen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150814MijmeringLoop je in een mooie winkelstraat, dan zie je de winkels met prachtige etalages op een A-locatie pronken met hun aanbod, Dit alles om jou als klant te verleiden binnen te komen. Eenmaal binnen krijg je een uitstekend advies door goed verzorgd en opgeleid personeel. Je komt hier al jaren. Er is een band tussen de verkoper en jou. Je zult bij nieuwe koopimpulsen deze winkel niet gauw overslaan. Och, en dat ze eigenlijk niet precies hebben wat je zoekt is nou ook weer niet zo'n ramp. De goedgebekte manager heeft jou net zo lang bewerkt totdat je toch met een tevreden gevoel naar buiten stapt. De koffie en aandacht waren tenslotte lekker.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150808MijmeringLangzaam zie je dat, als je zo tegen de zestig loopt, je heel duidelijk in het derde en laatste deel van het leven komt. Het deel waar de slachtoffers vallen. Je wordt strammer, slomer, moet langer nadenken voordat je een beslissing neemt. En één ding is zeker: dit wordt niet echt beter. Ook zie je dat er veel in je omgeving zijn die minder geluk hebben gehad dan jij. Kende ik 10 jaar geleden nauwelijks iemand van mijn leeftijd die was overleden, nu word ik daar toch enkele keren per jaar mee geconfronteerd.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150726MijmeringWe worden ouder. Nu is de gemiddelde levensverwachting ergens rond de dik 80 jaar. Door allerlei instanties wordt ons duidelijk gemaakt dat we sportiever en gezonder moeten leven en geen zout, suiker, rookwaar, drank en koolhydraten tot ons moeten nemen. Dat helpt allemaal om je sterfdag uit te stellen. Maar er is nog meer goed nieuws op dit gebied. Met behulp van wearables –draagbare techniek- en een verbeterde gezondheidszorg lijkt het erop dat ons overlijdensmoment met wellicht tot wel tientallen jaren toe kan worden uitgesteld volgens de optimisten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150719MijmeringOp 1 juli 2013 kondigde staatssecretaris Dekker aan dat de maatschappelijke stage vanaf het schooljaar 2014-2015 zou worden afgeschaft. Citaat 'Het is belangrijk dat scholen meer vrijheid krijgen om hun onderwijsprogramma in te richten. Door de maatschappelijke stage niet langer verplicht te stellen, kunnen scholen zelf kiezen of ze dit blijven aanbieden of niet. Scholen kunnen ervoor kiezen de stage in te zetten als één van de instrumenten waarmee ze invulling geven aan hun wettelijke burgerschapstaak. Scholen kunnen er ook voor kiezen om de vrijgekomen onderwijstijd op een andere manier in te vullen."

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150712MijmeringVroeger had je op de radio de waterstanden. Voordat de zender om 7 uur 's ochtends startte werden deze voorgelezen. Het voorlezen leek een soort toto-uitslag: " Constance: 378 -2, Rheinfelden: 257 +3" etc. Daarna volgde het Wilhelmus, als nationalistisch eerbetoon aan ons land. Voor een leek , ongeveer 99,99% van de luisteraars bleven deze waterstanden geheimtaal en men kon er niets mee. Kon je nu wel varen of moest je je hoofd intrekken bij het benaderen van een brug? Deze gegevens –informatie kun je dit nauwelijks noemen- kostten kostbare zendtijd. De waterstanden werden op het laatst alleen nog voorgelezen voordat de zender in de lucht kwam , maar maakte soms ook nog wel deel uit van de standaardberichtgeving.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150628MijmeringDeze week las ik in de krant een heel stuk over partydrugs. Dat zijn middelen met verschillende uitwerkingen. Dat loopt uit van loom zijn tot zonder-problemen-een-hele-nacht-door-kunnen-feesten. Het aan de man brengen is een florerende handel. Het blijkt voor de klanten ook niet moeilijk om aan de middelen te komen. Vooral dance-events zijn plekken waar deze drugs worden gebruikt. De meeste feestgangers hebben dan al vaak vooraf aan dit spektakel de middelen aangeschaft. Op de terreinen zelf zijn ze nauwelijks te koop. De kans dat een handelaar wordt gesnapt is daar redelijk groot en dat drijft de prijs op. We blijven Hollanders nietwaar.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150620MijmeringHet is nooit goed om belastingen met sprongen te laten stijgen of dalen. Het is zoiets als tijdens het spel de spelregels veranderen. Door dit te doen ontstaan er erg veel vervelende effecten in de markt. Daarmee verwordt de overheid tot een onbetrouwbare partner. Neem de afschaffing van de BPM van auto's. Mooi dat we voor een nieuwe auto minder hoeven te gaan betalen, maar alle tweedehands auto's zouden bij een plotselinge verlaging c.q. afschaffing van de BPM ineens bijna onverkoopbaar blijken. Wordt dan de BPM terug gegeven aan de autobezitter, om dit verlies te compenseren? Nee.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150613MijmeringTot ongeveer 10 jaar geleden was er geen vuiltje aan de lucht. Een hele generatie was zo rond 58/59 vervroegd vertrokken uit het arbeidsproces. Ikzelf had een in de CAO vastgestelde pensioenleeftijd van 62 jaar: een mooi vooruitzicht. Met de rente van mijn pensioen was niet veel mis, zodat de pensioenfondsen mijn pensioen nog gewoon zou kunnen uitkeren als het zover was. Aan de minimum rendementseisen werd keurig voldaan en de dekkingsgraad van het pensioenfonds was ruim voldoende.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150606MijmeringNederland houdt al jaren opruiming bij de afdeling "sociale zekerheid". In korte tijd zien we het zorgvuldig en uitgekiend stelsel van vangnetten ineenstorten. En dat terwijl we juist pioniers waren op dit gebied. Na de oorlog kreeg Nederland het voor elkaar sociale vangnetten te creëren, waardoor iedereen wat rustiger kon slapen, of je nu ziek, oud of verder hulpbehoevend was. En inderdaad, het had ook iets paternaals. "Vader Drees" was de stichter van dit stelsel. Jarenlang zijn we apentrots geweest op het stelsel van deze voorzieningen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150523MijmeringAls het gaat om de landsgrenzen van ons landje aan de Noordzee hebben er daarbinnen sinds het vertrek van de Duitsers geen oorlogshandelingen meer plaatsgevonden. Dat is nu 70 jaar geleden. We zijn natuurlijk wel betrokken geweest bij diverse "vredes-"missies, die soms maar moeilijk van oorlogsmissies waren te onderscheiden. Als soldaten zo'n agressieve missie hebben meegemaakt, hebben ze het dikwijls erg moeilijk als ze terugkomen in ons vredige land. Ze hebben last van stemmingswisselingen en houden er soms zelf een posttraumatisch stress syndroom aan over. Dat is niet voor niets. Oorlog is mensonterend en wreed.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150517MijmeringLoyaliteit is een mooi woord om te beschrijven dat je een relatie voortzet of steunt op basis van vertrouwen of geloof, in plaats van op argumenten. Men is van mening dat de relatie oprecht is en daarom is het wel goed om zeken mee te doen. In een negatievere uitleg is men ook loyaal, omdat men geen gedoe wil. Zo moet je haast wel loyaal zijn aan je bank, omdat de Europese samenwerkende banken hebben besloten het IBAN-nummer zo samen te stellen dat het niet overdraagbaar is naar een andere bank.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150510MijmeringEn weer komt er een nieuw soort televisie op de markt. Ik weet nog niet wat precies, maar gegarandeerd dat binnen een jaar er weer een nieuwe technische snuf wordt gepromoot, die jouw huidige apparaat thuis degradeert tot een onhandig hopeloos ouderwets onding. Als nuchtere Hollander sla je zo'n generatie over als je niet erg gevoelig bent voor vernieuwing. Maar ben je geïnteresseerd in al dat moois, dan verdwijnt de huidige TV naar de slaapkamer, de TV van de slaapkamer naar de kinderkamer van een kennis en de oude beeldbuis-TV van de kennis naar de milieustraat. En dat terwijl de laatste televisie niet kapot is en nog jaren zou kunnen functioneren. Een regelrechte ramp voor de duurzaamheid, al zal het energieverbruik van de nieuwe TV wel aanzienlijk lager zijn dan van bijvoorbeeld de beeldbuis-TV.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150504MijmeringIn 1975 ben ik geslaagd voor mijn VWO-examen. De schriftelijke examens werden afgenomen in de gymzaal. Je mocht bijna niets meenemen. Zelfs rekenmachines waren nog niet toegestaan. Die waren er toen overigens ook pas net. Als we al moesten rekenen dan gebruikte je de rekenliniaal, alias de gokstok. Ook een liniaaltje, een geo-driehoek en een passer mocht je bij wiskunde nog wel meenemen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150425MijmeringEen meerkat is een stokstaartje. Een klein beestje dat rechtop gaat staan om iets te zien. Met een periscoop kun je om een hoek kijken, waardoor je ineens ook van alles ziet. Deze twee benamingen zijn gekozen voor nieuwe social media-apps voor -voorlopig alleen nog- de Apple iPhone en iPad. Met deze apps kun je live filmmateriaal uitzenden via een twitterlink. Dus niet eerst met je smartphone een filmpje opnemen en dan achteraf op YouTube zetten, maar zonder enige aanpassing direct laten zien: het is een soort webcam op je smartphone.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150417MijmeringHet is altijd prettig dat bedrijven doen wat ze beloven. Dus koop je een boek bij een webshop waarbij ze aankondigen dat het boek de dag erop wordt gebracht, dan is het dus vanzelfsprekend dat het boek de volgende dag wordt gebracht.  Vaak is het kopen van zaken op het internet een eenvoudige klus. Je zoekt snel naar je product. Je klikt en het verdwijnt in de winkelwagen, je vult je naam en adres in of je logt in en je betaalt met PayPal of iDeal. Einde verhaal. Binnen 2 minuten geregeld.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150406MijmeringIk werk nu 39 jaar, altijd in kantoorfuncties. Al vroeg kreeg ik met automatisering te maken. Het bedrijf waar ik in 1976 mijn carrière startte –Bald BV- was destijds al grotendeels administratief geautomatiseerd. Alle van belang zijnde administratieve rompslomp werd geproduceerd door een mainframecomputer van ICL. Dat waren dan orders, orderbevestigingen, werkbonnen, facturen, vrachtbrieven, lijsten etc. Men kende nog geen terminals of PC's, dus als een order binnen kwam, moest deze eerst gecodeerd worden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150328MijmeringAfgelopen week crashte er een vliegtuig op de flanken van de Franse Alpen. Aanvankelijk begreep niemand wat er nu eigenlijk aan de hand was. Het vliegtuig was van een degelijke Duitse vliegtuigmaatschappij, weliswaar prijsvecachter, maar met een uitstekende reputatie. Al snel was duidelijk dat er geen technische oorzaak ten grondslag laa aan deze crash, maar dat de oorzaak in de cockpit moest liggen. Het bleek dat de copiloot zijn gezagvoerder had buitengesloten en hij daarna een zelfmoordactie had opgezet. Het vliegtuig stond op de automatische piloot, maar deze werd door de –blijkbaar zieke- copiloot uitgezet. Gevolg: 150 mensen hebben het leven moeten laten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150322MijmeringTwee weken geleden ging ik naar mijn moeder en die woont in een ouderenflat in het centrum van Oosterhout. In de omgeving van dit centrum is het uitsluitend mogelijk om betaald te parkeren. Betaald parkeren betekent hier: vooraf betalen met een pinpas of cash, of parkeren met een APP en dan achteraf betalen.
Ik stalde mijn auto niet al te ver van een parkeerautomaat en een vrouw kwam naar me toe met haar parkeerbonnetje en vroeg mij of ik dit wilde gebruiken. Het was tenslotte nog de gehele dag geldig en zij ging nu al weg. Graag ging ik hier op in, want een paar uur parkeren kost toch gauw een paar euro.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150315MijmeringEdith Schippers, onze minister van volksgezondheid, liet een beetje vals los, dat ze het wel toevallig vond dat juist in verkiezingstijd er weer allerlei duistere gevallen voor het voetlicht komen, waarbij vooral VVD-bestuurders in een kwaad daglicht komen te staan. Ze verdenkt het journaille ervan juist dit moment te kiezen om de partij zoveel mogelijk te beschadigen.
Afgezien dat ze als minister er niet verstandig aan doet dit partijpolitieke gevoel uit te spreken is het logisch dat het gebeurt. Juist in verkiezingstijd liggen politici en bestuurders onder een loep en gaat de beerput dus harder stinken als er iets aan de hand blijkt te zijn.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150308MijmeringIk schat zo'n 52 jaar geleden kregen we thuis onze eerste zwart-wittelevisie. De televisie was een duur ding. Hij kostte destijds duizend gulden en we hadden twee zenders: Hilversum en de BRT, de Vlaamse televisie. Ook kregen we een spuuglelijke antenne op het dak. Een gevoelige toevoeging van het toestel, want als het een keer stormde braken deze antennes met bosjes af. TV kijken is vervolgens vanaf toen, tot pakweg 10 jaar geleden totaal onveranderd gebleven. OK, de televisies werden groter, we kregen meer zenders, we kregen centrale antenne, we kregen kleur; maar de beleving bleef gelijk: je gaat in de bank of stoel zitten, je selecteert een zender en laat alles maar over je heen komen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150301MijmeringIn De Vaart staat nog de H. Hubertuskerk.
Herenhuis; 1 kamer 750m2 woonoppervlak op 2700 m2 grond, aldus Funda.
Voor net geen kwart miljoen euro ben je de eigenaar. Mooie woordspeling: Herenhuis. De enige Heer die er nu woont is de God van de katholieken. Door mismanagement en volstrekt mislukte acquisitie is de ooit zo florerende katholieke geloofsgemeenschap zelfs in De Vaart gemarginaliseerd en is het monumentale kerkgebouw nu financieel een loden last om de nek van het bisdom. Aanbieden als herenhuis, want o wee, de kerk zou eens een ketterse herbestemming krijgen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150222MijmeringTot en met de jaren zeventig waren er in een plaatsje als Dongen –waar ik woon- bijna alleen winkels van zelfstandige ondernemers, zoals Brattinga, van Wanrooij, Van Pelt, Cloïn, Piet van Meer, Kastelijns. Leijten en allerlei slagers Janssen. Enkel een aantal kruidenierswinkels waren aangesloten bij een winkelketen: André van Hilst, de Gruyter, Albert Heijn, de SPAR, VéGé en de Sperwer. En die brachten nog vaak de boodschappen thuis. De oorspronkelijke winkeliers waren vaak ook specialisten in hun vak, hadden verstand van de waar die ze verkochten, gaven deugdelijk advies en waren zelf vaak ook degene die de service rondom producten uitvoerden. Alles was dichtbij.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150214MijmeringJe zult maar huiseigenaar zijn. De Europese wetgever heeft bepaald dat elk huis een energielabel moet krijgen. Vanaf 1-1-2015 mag je geen huis meer verkopen of er moet een definitief energielabel aan gekoppeld zijn. En dan woon je in een huis uit 1960, dat inmiddels al drie keer is verbouwd. Elke keer zijn er wel wat maatregelen getroffen om het energieverbruik te verminderen. Gevelisolatie in de nieuwbouw, HR beglazing beneden, dubbel glas boven, een nieuw dak met dikke isolatieplaten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150207MijmeringMet veel tam-tam is Den Haag overgegaan op het weer zelf in dienst nemen van schoonmakers. Onder het mom dat deze groep dienstverleners, net zo goed als de gestudeerde ambtenaren, recht hebben op een vaste baan met dito zekerheden is deze 'noodmaatregel' genomen. Waarom noem ik dit een "noodmaatregel"?
Toen ik in de jaren 80 werkte in de bankensector waren alle beveiligers, klusjesmannen, schoonmakers en kantinepersoneelsleden in dienst bij de bank. Dat bood zekerheid voor iedereen. De dienstverlening werd door de directie en de afdelingen afgestemd op de vraag en je wist waar je aan toe was.
Op een gegeven moment kwam uit Amerika over dat het niet zo slim was om mensen met zogenaamde lagere baantjes in de dure cao's van de banken te houden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150131MijmeringNormaal kijk ik altijd naar het nieuws van 8 uur. Donderdag was het ook weer zover. Tot mijn verbazing kwam er om acht uur een tekst in beeld, waarvan ik me uit vroeger tijden nog kan herinneren dat het wat meer voorkwam: "Even geduld a.u.b." stond er. Vroeger betekende dat dat er een band was gebroken of een apparaat niet wilde starten, maar anno 2015, waarbij bijna alle apparaten camera's en projectoren zijn, is dit wel een heel vreemde tekst. Er stond ook nog een tekst onder : "i.v.m. omstandigheden is er op dit moment geen journaal mogelijk".

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150118MijmeringVandaag is er in het partijcongres van de PvdA een ingediende motie afgewezen waarin werd gesteld dat te allen tijde een verzekerde een vrije artsenkeuze heeft. Het partijbestuur is tegen, omdat een vrije artsenkeuze ook de mogelijkheid open houdt om dubieuze zorgaanbieders toe te laten. Daarmee worden privéklinieken, specialisten etc. bedoeld die meer declareren dan nodig is en zodoende de kosten van de zorg opjagen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

150113MijmeringNog nooit heb ik me zo atheïstisch gevoeld als deze week. Het geloven in een God begint hoe langer hoe bezwaarlijker te worden. En zeker omdat er sprake is van een 'geloof' is de zekerheid hieruit een zeer persoonlijk iets. Waarom geloven mensen? De wereld en de maatschappij zijn complexe systemen, die wij stervelingen niet kunnen overzien. In het verleden waren daarom er voor elk onverklaarbaar natuurverschijnsel Goden benoemd, om tegenaan te bidden en offers aan te brengen, zodat ze de mensen gunstig gestemd bleven.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

150103MijmeringIn 2005 schreef ik op 22 oktober dat ik het qua vrijwilligerswerk rustiger aan zou gaan doen. Ik liep toen tegen de 50 en het werd tijd voor bezinning. Meer aan jezelf denken en minder dwangmatig bijna elke dag rennen van vergadering naar bijeenkomst. Het is nu ruim 9 jaar later en wat is er gebeurd? Van die beloofde sabbatical is niets terecht gekomen. Ik werd voorzitter van de PvdA en heb nog tot 2010 omroep Dongen als voorzitter gediend. Na 2010 ben ik in het bestuur terecht gekomen van Stichting Dongha Heem en heb van nabij meegemaakt dat museum DE LOOIERIJ een prachtige aanwinst voor Dongen is geworden.

COLUMNS
 
Sinds 1 januari 2000 maak ik columns onder de naam 'mijmeringen'. Mijn columns gaan over wat in mij opkomt of wat me bezighoudt. De mijmeringen werden tot 2007 voorgelezen op Radio 0162, de Dongense radio. Van 2007-2010 kon je de mijmeringen horen via Omroep Dongen, de podcastopvolger van Radio 0162. Sinds 2010 publiceerde ik de columns ook bij DongenHomespot. In april 2016 besloot ik ook het inspreken van de mijmeringen te filmen. In 2022 ben ik overgestapt naar Dongen.Nieuws, vanwege het beëindigen van DongenHomespot. Ik heb besloten om de columns niet meer te filmen en ben weer teruggegaan naar de podcast. 
 
Rinus Krijnen

Facebook

youtube

twitter

Instagram


....And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun (Pink Floyd