MIJMERINGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

171229MijmeringIedereen die beweert dat zijn zorgverzekering de beste oplossing is voor zijn persoonlijke situatie kletst uit zijn nek. Het is al een vraag of een zorgverzekering een echte verzekering is. Als we het DNA van verzekerden als input zouden mogen gebruiken voor het accepteren van de zorgverzekering, dan zouden veel verzekeraars erg terughoudend zijn. De termen die gelden binnen een verzekering zoals een ‘plotseling, van buiten komend onheil’ waarvoor men verzekerd is, zijn bij een zorgverzekering al helemaal niet van toepassing. Bij de jaarlijkse tombola: blijf ik of vertrek ik bij mijn zorgverzekeraar, wordt door de reclamemakers beweerd dat je wel gek bent als je blijft zitten. Dat kost jou geld. De vraag is of dit zo is.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

171217MijmeringIk werk zowat mijn hele werkende leven in de financiële dienstverlening waar ooit het geld door de gangen klotste. Aanvankelijk zou ik volgend jaar mijn laatste jaar ingaan omdat we ooit een pensioenleeftijd van 62 jaar hadden afgesproken, maar helaas: als het aan de regering ligt, zal ik daarna nog 5,5 jaar moeten werken. Niet dat ik een hekel heb aan mijn werk, maar als ik mijn familie voorgeschiedenis eens bekijk, dan zal ik daarna nog maximaal 10-12 jaar kunnen genieten van een pensioen. De pensioendatum wordt berekend op basis van de gemiddelde levensverwachting na de pensioendatum.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

171203MijmeringAfgelopen week stond er een strip in de krant waarin werd afgebeeld dat een jongen aan een meisje een contract aanbood om te ondertekenen dat eventuele aanrakingen tijdens hun eerste date niet zouden leiden tot een #MeToo-beschuldiging. Om de boel te bekrachtigen werd er zelfs een advocaat meegenomen. Een beetje overdreven, maar de #MeToo actie lijkt een beetje deze kant uit te draaien.

De #MeToo verhalen blijven maar loskomen. Het is ook moeilijk. Waar houdt versieren op en wordt het misbruik? En als het misbruik is, dan moeten de vrouwen zeker hun mond niet houden. Aanvankelijk richtte de #MeToo verhalen zich vooral op de slachtoffers van gedwongen seksuele handelingen, waarbij er vooral spraken was van een hiërarchische verhouding of aanmerkelijke belangen. Vooral in de entertainmentwereld gebeurde dit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

171109MijmeringNog nooit is er zoveel gezeurd over de overgang van zomer- naar wintertijd als dit jaar. Opgejaagd door een lobby in het Europese parlement om het halfjaarlijkse klokkenspel te beëindigen. In 1977 is dit ingevoerd met het idee dat het energie zou besparen. We kwamen toen net uit de oliecrisis en men dacht dat een uurtje langer licht in de zomer toch wel zou helpen minder energie te verbruiken. In 2017 blijkt dat energievoordeel niet echt soelaas te bieden. Hoe langer hoe meer wordt energie milieuvriendelijk opgewekt en is het rendement door gebruik van onder andere LED-verlichting hoger en de besparing minder meetbaar.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

171024MijmeringWij mensen zijn erg gehecht aan gewoontes en het bestel van hechtingen aan gewoontes mag je ook wel cultuur noemen. En afhankelijk van de populatie die zich aan zaken hecht gaat het over internationale, nationale, lokale of zelf familie- en vriendenhechtingen. Zijn ze echt ingeburgerd dan noemen we het tradities. Tradities zijn zinvol als ze de sociale band versterken, maar voor zaken waar dit helemaal niet voor geldt, kan het ook een sta-in-de-weg zijn voor verandering. Neem nou de gevolgen van salarisbetaling via de bank. Tot diep in de jaren 60 van de 20e eeuw kregen de werknemers in een loonzakje met een loonstrookje (letterlijk ) wekelijks hun loon.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

171008MijmeringAls we het over rechtse speeltjes hebben, dan is het wel arbeidsmigratie. Ondernemers, die veelal in de rechtse hoek bivakkeren, zijn er als de kippen bij -als de winst in gevaar komt- om tijdelijk werknemers te ronselen uit het buitenland om te zorgen dat er een optimaal rendement ontstaat uit de economische situatie. Vaak zijn dit vaklui uit landen waar de lonen een stuk lager liggen dan de salarissen van krachten die vanuit ons eigen land worden ingehuurd. Omdat de capaciteiten van deze werknemers ook nog schaars zijn, is het aanlokkelijk om ze van buiten de landsgrens te halen. Gaat het om werk wat ter plekke moet plaatsvinden, zoals oogsten, timmeren of metselen dan ontstaat er een hele stroom met arbeidsmigranten richting ons land.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170923MijmeringVroeger was alles beter, verzuchten vaak oudere mensen. Deze uitspraak wordt vaak ingegeven omdat men de huidige wereld niet meer snapt. En dat heeft weer te maken dat je in deze tijd veel moet onthouden, en dat is juist het grote probleem. Bovendien is het niet alleen onthouden, maar moet je ook de verbanden kunnen zien tussen zaken om goed te kunnen functioneren in deze maatschappij. En die verbanden waren vroeger gewoon zichtbaar en zijn nu abstract. Neem bijvoorbeeld warmte. In mijn jonge jeugd hadden we een kolenkachel. Hessels bracht bij ons zakken met kolen, die in het kolenhok achter in de bijkeuken werden gestort. Die werden contant afgerekend. Met een kolenkit werd de zwarte brandstof naar de kachel in de kamer gebracht en in de eveneens zwarte kachel aangestoken. En dan was er warmte.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170819MijmeringWat een komkommertijd in Nederland! We zitten al bijna een half jaar te wachten op een nieuw kabinet, zodat we de economische vooruitgang echt kunnen gaan cashen. Er lekken wat gegevens uit de geheime besprekingen en wat schetst onze verbazing: het op te richten kabinet is het over één ding eens: we moeten allemaal het Wilhelmus uit het hoofd kennen en dat moet de onderbetaalde juf op school ons aanleren. Alsof die niets anders te doen heeft. Laat ze vooral de koters leren rekenen in plaats van deze onzin.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170806MijmeringAls je jong bent heb je vaak heel veel wensen wat je allemaal wil zien en beleven in de rest van je leven. En dan gaat het niet over opleidingen of werk, maar plekken waar je geweest wil zijn of bepaalde gebeurtenissen die je meegemaakt moet hebben. Zo’n verschijnsel wordt het afwerken van je bucketlist genoemd. Deze term bestond in mijn jonge jaren nog niet, maar de ambitie om een aantal dingen in ieder geval te doen of te bezoeken wel. Vaak zijn de zaken op zo’n bucketlist net niet bereikbaar of reëel. Je wil naar de maan of de Noordpool, of met koningin Maxima dineren. De kans dat zoiets gebeurt is onwaarschijnlijk. En zeker naarmate je ouder wordt, zullen de items op je bucketlist veranderen en bereikbaarder worden, anders verdwijnt de bucketlist met jou in het graf.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170716MijmeringBEr was een tijd dat je de trotse verzamelaar was van boeken, videobanden, DVD's, LP's of CD's. Deze stonden dan in kasten in je woon- of slaapkamer en straalden voor een deel je identiteit uit. Aan de verzameling kon je een beetje bepalen hoe je in elkaar zat. Was je links of rechts, hield je van fictie of non-fictie, was je een rocker, klassieke-muziekliefhebber, hiphop- of soulfanaat? En de kwantiteit gaf aan welk belang je hieraan gaf.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170630Mijmering

Ooit waren we er trots op: de verzorgingsstaat. Decennialang was ons land een gidsland met onze systemen voor de wereld voor behoeftige ouderen, mindervaliden, zieken etc. Omdat een verzorgingsstaat overeind houden een dure hobby is, waarbij vooral socialistische principes als ‘draagt elkanders lasten’ belangrijk zijn, werd over deze verzorgingsstaat hoe langer hoe laatdunkender gedacht.Door de steeds rechtsere samenleving zijn dure solidariteitsprincipes op de achtergrond geraakt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170611MijmeringGelukkig zit ik de laatste jaren wat minder in de auto. En zeker voor mijn werk hoef ik minder te reizen. Met de komst van Skype voor bedrijven kun je heel veel zaken vanaf kantoor of thuis doen, waarbij de interactie met je collega's dan via het scherm verloopt. Handig en het scheelt enorm veel tijd. Op de weg wordt het echter drukker en drukker. De economie is weer aan het opveren en daardoor gaan velen op pad om elkaar live te ontmoeten om de hand te schudden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170525MijmeringWij-ouderen- zien de jongere vooral als aan een smartphone verslaafd wezen dat nauwelijks interesse heeft in wat er werkelijk in de wereld gebeurt. We vinden het vreemd dat ze elkaar veel minder opzoeken en dus voornamelijk virtueel communiceren. Waarom zouden ze ook: het populaire gamen doe je al via het net, muziek komt van streaming audio, waar hooguit nog een gezamenlijke afspeellijst de jongeren bindt en samen TV kijken doen ze al helemaal niet. TV, wat is dat?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170422MijmeringMet verbazing zie ik hoe de wereld verandert op het gebied van waarheidsbeleving. In vervlogen tijden was er geen twijfel aan het oordeel van een doctor of professor. Zij werden door het gewone volk nauwelijks of nooit tegengesproken. Overigens wilde dat ook toen niet zeggen dat de hooggeleerden daarmee altijd gelijk hadden. Ook toen gold dat als er iets wetenschappelijk onweerlegbaar bewezen was, dat het was aangetoond en dus een feit was. En de heren doctoren van destijds namen toen zeker weleens een loopje met het onweerlegbare wetenschappelijke bewijs.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170416MijmeringVanmorgen las ik de krant en wat ik las maakte me boos. Het lijkt erop dat de streekkrant hoe langer hoe meer het podium wordt van nationalisten. Daar waar Geert Wilders in het verleden genegeerd werd, vanwege het feit dat zijn 'beweging' niet democratisch is en zijn xenofobe ideeën weerzinwekkend zijn, krijgt hij en zijn ultrarechtse intelligente corps-kornuiten van het Forum voor Democratie binnen de krant hoe langer hoe meer een podium.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170326MijmeringIs Nederland veranderd na de verkiezingen van vorige week woensdag? Nee, niet echt. Geen populistische overwinning -ondanks groei- en het ziet er wel naar uit dat er na een hoop onderhandelen wel een coalitie kan worden gevormd met vier partijen. Het enige echte opvallende aan deze verkiezingen is dat de PvdA gedecimeerd is. Wat is er daar misgegaan? In mijn ogen een aantal dingen. Doordat ze bij de vorige verkiezingen veroordeeld waren met de VVD samen een regering te vormen, verloren ze al de helft van het electoraat direct na de start van Rutte 2. Het ging slecht in Nederland en Rutte en Samson waren het erover eens dat er snel een regering moest komen. Gezien de politieke verschillen had men ervoor kunnen kiezen om alle standpunten tot op het bot uit te onderhandelen, waardoor er bloedeloze compromissen zouden ontstaan, waarmee het land niet was geholpen was.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170227MijmeringAls je in de van Dale naar het woord 'normaal' zoekt kom je uit op de betekenis 'gewoon'. Zoek je ergens naar de betekenis van 'gewoon', dan kom je uit op betekenissen als: alledaags, conventioneel, courant, domweg, door ervaring vertrouwd, eenvoudig, eenvoudigweg, gangbaar, gebruikelijk, etc etc. Dit zijn allemaal betekenissen die we niet SMART noemen. En dat betekent: specifiek (is de doelstelling eenduidig?), meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170212mijmeringMensen en de wereld evolueren, dat wil zeggen ontwikkelen. Meestal betekent dit dat dingen verbeteren en moderniseren. De mensheid gaat hierin mee, waardoor de wereld hoe langer hoe meer op een hoger niveau zou moeten komen. Dit is niet altijd het geval. Soms zakt een beschaving -vaak na een strijd terug naar een bedenkelijk niveau en veert het soms eeuwen niet meer terug. Dat gebeurt ook weleens, omdat we de ontwikkelingen niet meer kunnen bijbenen. En als 'soms' vaker voorkomt dan gaan mensen in mijn ogen dus achteruitlopen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

170112MijmeringVandaag had ik een gesprek met een juriste en een dame van risk en compliance. Het gesprek ging over de invoering van de nieuwe privacywet in 2018, de AVG. Ik werk in een project dat de gevolgen van deze wet in beeld brengt. De dame van risk en compliance was niet bij het gesprek. Ze was drukdoende met de jaarafsluiting en daarom niet in de gelegenheid. Direct vond ik dit een wat bedenkelijke reden. Waarom wordt er zoveel werk gemaakt van de jaarafsluiting, terwijl dit al achter de rug is? Boekhouden is al eeuwen oud en nauwelijks gewijzigd, in tegenstelling tot alles.

COLUMNS
 
Sinds 1 januari 2000 maak ik columns onder de naam 'mijmeringen'. Mijn columns gaan over wat in mij opkomt of wat me bezighoudt. De mijmeringen werden tot 2007 voorgelezen op Radio 0162, de Dongense radio. Van 2007-2010 kon je de mijmeringen horen via Omroep Dongen, de podcastopvolger van Radio 0162. Sinds 2010 publiceerde ik de columns ook bij DongenHomespot. In april 2016 besloot ik ook het inspreken van de mijmeringen te filmen. In 2022 ben ik overgestapt naar Dongen.Nieuws, vanwege het beëindigen van DongenHomespot. Ik heb besloten om de columns niet meer te filmen en ben weer teruggegaan naar de podcast. 
 
Rinus Krijnen

Facebook

youtube

twitter

Instagram


....And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun (Pink Floyd