MIJMERINGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

121209mijmeringSommige omroepen zijn al meer dan 80 jaar oud. De Nederlandse omroepen zijn ontstaan als radio-omroepen uit de overzichtelijke maar verstikkende verzuiling in het begin en midden van de vorige eeuw. Ieder zijn eigen kerk, vakbond, winkel en dus ook omroep. Zuilen als de protestanten, de socialisten, de arbeiders, de katholieken andere protestanten, weer andere protestanten en zelfs aan het einde van dit tijdperk de jongeren (BNN) en de ouderen (MAXX). Inmiddels werden radio- en TV-omroepen over één kam geschoren.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

121125mijmeringIn Dongen zien we ze zelden: straatmuzikanten. Maar kom je in een wat grotere gemeente, dan kom je ze zeker wel ergens in een winkelcentrum tegen. Meestal een violist of accordeonist die dan tegen een gevel zijn deuntje speelt op zijn instrument: zijn vioolkist of pet gebruikend als collectebus. Grofweg zijn er een vijftal type straatmuzikanten. Om te beginnen het aloude draaiorgel. Eigenlijk heb ik daar niets mee. Het draaiorgel associeer ik met de stoomcarrousel in de Efteling, waar ik het instrument uit nostalgische overweging nog wel kan waarderen. Verder werd het instrument voor de afwisseling gebruikt in enkele jaren zestig/zeventig popliedjes van o.a. the Beatles: For the benefit of Mr. Kyte en Mammoth van Kayak.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

121110mijmeringWie is de beste? Een moeilijk begrip. De beste; waarmee dan? Nou, welke boer kiest de beste vrouw, welk plattelandstalentje zingt het mooist, wie kan het langste op een paal zitten, welk goede doel krijgt het meeste geld afgetroggeld van u en mij, wie is de rijkste persoon van het land, wie wint de Olympische spelen, welk nummer staat op één. Alles lijkt te draaien om competitie. En als je de doelen maar overzichtelijk genoeg maakt dan is er een reële mogelijkheid bovenaan te eindigen. En dan?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

121104mijmering

Vorige week bezocht ik een lezing -bij mijn werkgever Achmea- van Herman Wijffels, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank, oud-voorzitter van de SER en prominent CDA-lid.
Wijffels is inmiddels het uithangbord geworden van duurzaam denken. Hij noemt zichzelf groen-rechts, maar Herman Wijffels begon zijn betoog met de conclusie dat er een behoorlijke erosie is opgetreden ten aanzien van het vertrouwen in de Nederlandse samenleving. Van een hightrust society zijn we door de crisis en weinig stabiele politieke situatie gezakt naar een medium trust society.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

121020mijmeringDe Rabobank trekt zich terug als sponsor voor de topsport bij wielrennen. De bank ziet in dat de geloofwaardigheid van deze degelijke bank ernstig in gevaar komt met het subsidiëren van een sport waar de druk om te presteren zo groot is dat men de illegaliteit opzoekt om de prestaties te verbeteren. En daar houdt de bank niet van.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

121013mijmeringEn dan is het ineens echt herfst. Het begint er al mee dat het zomerjackje ineens niet meer dik genoeg is als je gaat lopen of fietsen. Een paar dagen later melden zich ook al de herfstkleuren in de natuur. Nog even heb ik geprobeerd met een late zomervakantie dit moment uit te stellen, maar juist daardoor is de overgang nog veel sneller. Die verleidelijke natuurkleuren ogen prachtig, maar leiden een troosteloze kaalheid in. En dan de onstuimigheid van de herfst. Het valt nu nog mee, maar de wind en regen zorgen ervoor dat je niet vaker buiten komt dan strikt noodzakelijk. Des te fraaier als er dan tussen deze slechte dagen de zon zich nog even laat zien en wellicht er nog een leuke temperatuur weet uit te persen. Dan komen de herfstkleuren nog meer tot zijn recht en lijkt alles prachtig.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

121008mijmeringIs duurder altijd beter? Iedereen die een mening heeft, vindt hier iets van. Mensen die geld genoeg hebben en nergens naar hoeven te kijken denken door dure dingen te kopen dat ze het risico van een kat in de zak kopen kunnen vermijden door iets dieper in de buidel te tasten. De risico 's die ze willen vermijden is dat het teveel tijd kost om vergelijkingen te maken. Of ze denken dat ze automatisch meer service krijgen als het artikel duurder is.Een andere groep van mensen met geld genoeg kopen dure dingen om op te vallen: kijk mij nou met mijn dure auto, juwelen, kleren of wat dan ook.En er is nog een rijke groep die voor bepaalde type uitgaven ook weinig grenzen kent. Vaak zijn dat mensen die verzamelingen aanhouden en ontbrekende zaken kosten wat kost in het bezit moeten zien te krijgen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120930mijmeringIn de jaren zeventig werd er al over gesproken dat een auto op water zou kunnen rijden. En nu komt er zowaar een auto in productie die dit op waterstof gaat doen. Dat betekent niet dat je met een gieter je auto kunt tanken, maar in principe zijn er geen fossiele brandstoffen meer nodig om een auto te kunnen laten rijden. Hyundai is de eerste die ermee komt. Er kleven aan zo'n nieuwe en relatief schone brandstof ook wel nadelen. Om te beginnen zul je bij de pomp voorlopig geen waterstof vinden. Als er slechts 10.000 auto's in Europa op deze brandstof gaan rijden zal het afhankelijk van de groei van het gebruik ook het aanbod van tankmogelijkheden toenemen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120916mijmeringNog nooit was de poppenkast rondom de 2e Kamerverkiezingen zo groot als dit jaar. Zelf heb ik hier ook een steentje aan bijgedragen, omdat ik en de collega's van mijn partij het erg belangrijk vonden nu op te staan om als partij niet in de anonimiteit te verdwijnen; en met succes. Ondanks dat het de zoveelste verkiezingen in 10 jaar zijn, is de media- aandacht buitenproportioneel geweest. En er zijn niet eens meer mensen gaan stemmen, ondanks dat. Het begint met de peilingen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120902mijmeringEnkele weken geleden veel ophef over de ex van Dutroux. Dutroux die kinderen verkrachtte opsloot, verhongerde en vermoordde. En zijn vrouw wist ervan, maar deed niets. Letterlijk niet, waardoor ze medeplichtig werd aan zijn daden. Zij wordt nu vervroegd vrijgelaten, maar België staat op zijn kop. Als je in België een deel van je straf hebt uitgezeten kun je amnestie aanvragen en in sommige situaties wordt dit verleend. Ik denk als de gevangene zich fatsoenlijk heeft gedragen en de kans op herhaling nihil is, lijkt dit billijk. Zeker ook in een land waar justitie haast failliet is en zo een aardige kostenpost kan drukken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120906mijmeringDeze week las ik in de krant dat er een naamsuggestie was gedaan om de multifunctionele accommodatie in Dongen de "Nieuwe Cammeleur" te noemen. Ik gruwel bij bouwwerken of systemen die in de naam "nieuw" hebben. Blijkbaar zijn de enthousiaste veranderaars zo bezig met het afscheid nemen van het oude dat de opvolger dan "nieuw" moet zijn. Maar in een wereld waar vergankelijkheid onvermijdelijk is heeft "nieuw" maar een zeer tijdelijke betekenis. Als het gebouw er vijf jaar staat is er niets nieuws meer in te ontdekken en begint het op punten al te verouderen. Logischer zou ik het vinden om de naam helemaal niet te veranderen of een soort nummering aan te brengen: "De Cammeleur, 2e editie". En misschien moet je maar weer een prijsvraag uitschrijven voor een naamsuggestie.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120825mijmeringEr zijn een aantal dingen waar politici zich niet mee moeten bemoeien en dat is het verdienmodel van bedrijven. Dat is nu typisch iets waar de markt zijn werk doet; hebben de consumenten geen zin meer in een artikel, dan wordt het gewoon niet meer verkocht en ineens is het er niet meer. Kijk naar de telex, de zwartwit-tv, de stoof, de diligence, het telegram –al verstuurt de koningin deze nog regelmatig- de telefooncel en daar zal het telefoonboek nu ook wel bij komen. Maar om een meerderheid in de kamer te krijgen om te besluiten dat dikke pak papier af te schaffen, dat gaat te ver. Dat gebeurt vanzelf.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120818mijmeringEens in de 5 a 10 jaar is er een ontwikkeling waardoor de techniek iets verandert in de maatschappij. Denk hierbij aan de introductie van GSM, het internet, ADSL, de LCD-TV, de Smartphone, GPS, 3D, de iPAD en Social Media. Meestal staan we bij de introductie van zo'n nieuw ding nog niet op tafel te dansen om uit te roepen hoe geweldig dit is. Dat duurt eerst een paar maanden. Nederlanders zullen eerst de kat uit de boom kijken. De eerste reactie is dan ook typisch Hollands: ze willen weer geld uit mijn zak kloppen. Op zich hebben ze ook gelijk, want vernieuwing kost geld en als je vooraan staat dan betaal je de hoofdprijs.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120810mijmeringRupert Murdoch heeft de eredivisie opgekocht; althans de TV-rechten. Heel Nederland in paniek. Het grootste rampscenario wordt al uit de kast gehaald: we kunnen niet meer met bordje op schoot op zondagavond om 7 uur de samenvattingen van onze competitiewedstrijden bekijken. Want die Murdoch wil dat natuurlijk allemaal achter een decoder stoppen en dan moeten we daar flink geld voor betalen. We krijgen geen mooie samenvattingen meer, maar samengevatte samenvattingen en het allerergste: het verdwijnt waarschijnlijk van Nederland 1 en komt op een vage commerciële zender met veel reclame op een onmogelijk tijdstip. Wat een leed...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120728mijmeringDe opening van de 30e nieuwe spelen kostte een lieve duit van ruim 30 miljoen dollar of euro of pond; ik mag het kwijt zijn. Een smak geld en in tijden van crisis denkt dan gelijk iedere zuurpruim of dat geld niet beter besteed kan worden. Inderdaad kun je van dat geld een Oost-Afrikaans land een jaar lang qua voedsel op de been houden, of misschien wel de schurft de wereld uit helpen, maar dan heb je het spektakel van gisteren wel gemist. Heb ik hier ethische bezwaren tegen? Eigenlijk niet. Als we ons in de hele wereld alleen maar moeten bezig houden met zaken die ertoe doen zoals dat we allemaal gezond blijven en overal te eten en te drinken hebben, zou de wereld heel saai worden. En zolang het grootste deel van het geld wordt opgemaakt aan oorlogen, geweld en het spekken van bankiers en beleggers, mag de wereld best weleens getrakteerd worden op een feestje. En dat was het. De show duurde een kleine 1,5 uur met nog een stukje op het einde toen de vlam werd ontstoken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120722mijmeringIk heb deze maand een nieuwe fiets gekocht of eigenlijk gekregen. Ik had een hybride fiets – een mengsel tussen een stads- en een racefiets en die was zo ongeveer 20 jaar oud. Ooit gekocht in een opwelling hier in Dongen en nooit technisch meer naar omgekeken. Met 21 versnellingen en derailleur was het natuurlijk wel een gevoelig stukje techniek. Maar het gebrek aan onderhoud werd door mij ruimschoots gecompenseerd door de fiets vooral niet te gebruiken. Er zijn mensen die mij kennen, die nu van hun stoel vallen als ze horen dat ik een fiets heb. Nooit geweten. Maar soms werd toch het stalen ros verkozen boven de benenwagen. En dan was de verbazing in mijn omgeving meestal groot. Eigenlijk ook geen gezicht: een kerel van dik 100 kg op zo'n fragiele fiets. En aangezien de auto verre weg mijn voorkeursvervoermiddel was, was mijn tweewieler mijn grote onbekende; van bovendien nog een erg sportief model ook, wat al helemaal niet strookte met mijn imago.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120714mijmeringIk werk in de financiële dienstverlening. Ja, ik hoor ook bij zo'n oplichtersbende als je de gemiddelde stemming onder het morrende volk mag geloven. Vanuit mijn positie –ik ben informatiemanager- beschouw ik de ontwikkelingen op bancair en verzekeringsgebied op een redelijk nabije afstand.

Nu het crisis is, en een crisis die niet zomaar overwaait, noopt het ons land tot ingrijpende maatregelen. In het algemeen zijn vooral conservatieve partijen niet te spreken over ingrepen die ook nog eens de burger geld kosten èn investeringsruimte verkleinen. Toch zelfs uit deze hoek komen nu berichten dat er iets moet gebeuren. 

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120707mijmeringOp 5 november 2001 schreef ik een column naar aanleiding van de gevolgen van 9/11. Daar kondigde ik aan dat de wereld zou gaan veranderen. Dat met het uitroepen van de onzichtbare vijand: de terrorist ons leven wezenlijk zou veranderen. Dat de zorgeloze onschuld zou verdwijnen. Nu bijna 11 jaar later zien we de gevolgen. Ondanks dat we formeel in een vrij land leven wordt onze hele handel en wandel nu gevolgd. Kijk om je heen en je ziet het overal. In winkelstraten word je door beveiligingsbedrijven gefilmd, in winkels zelf ook; met je GSM op zak kunnen ze je uitpeilen; als je op de bus stapt weet men waar je bent in- en uitgestapt. Nog nooit is het aantal zichtbare beveiligingsbeambten op straat zo groot geweest als nu.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120701mijmeringDe vlag uit! We hebben een jubileum te vieren in 2012. Het computervirus bestaat 25 jaar. In 1987 hadden we nog MS DOS-PC's en via diskettes en illegale CD Roms werden de eerste virussen verspreid. Aanvankelijk ontregelden de virussen de computer en bleef de impact beperkt, maar door de opkomst van e-mail en netwerken zoals internet woedt er sinds jaren een ware guerilla-oorlog in cyberspace. De virussen veroorzaken dezelfde type ellende in de maatschappij als de crimineel in de echte wereld: afpersing, diefstal, misleiding. De methodes hebben cryptische namen als malwhare, hoax, spam, hacking, of phishing.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120624mijmeringTot ruim honderd jaar geleden waren huishoudens zelf genoodzaakt om te zorgen dat energie het huis binnen kwam. Er was geen elektrisch netwerk en ook geen gas dat je huis binnen stroomde. Je moest zelf hout kappen of kopen om de kachel aan te maken. Onvermoeibaar voerden kolenboeren Hessels en den Boer briketten en antraciet aan bij de Dongense huishoudens of kwamen olie brengen die vaak in ondergrondse tanks werd opgeslagen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120616mijmeringIk krijg het nog niet over mijn hart om de krant op te zeggen. Nog steeds bekruipt me een tevreden gevoel als ik 's morgens rond half zeven de brievenbus hoor klepperen. 's Ochtends een klein half uurtje wakker worden met de krant is een ochtendritueel, waar ik nogal aan gehecht ben. Toch bemerk ik dat ik het al aan het loslaten ben. Alles heeft te maken met de opkomst van de digitale krant. Nu gebeurt mij het ook al bijna dagelijks dat ik, voordat ik mijn bed uitstap, al de iPAD onder mijn neus schuif en me via NU.nl, RTL 365, de Dongense websites en Facebook me op de hoogte breng van het nieuws in de wereld en mijn omgeving. Het regionale toetje ligt dan op de deurmat en die is aan de beurt als ik naar beneden ga. Als ik analyseer hoe ik de krant lees, moet ik constateren dat veel van de berichten voor mij al oud nieuws zijn: gezien op TV, gehoord op de radio en vooral: gelezen op mijn iPAD. Tijdens het lezen van de krant concentreer ik me nog op een aantal zaken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120610mijnmeringDemocratie is een mooie zaak en is in het antieke Athene uitgevonden. Democratie als woord komt ook uit het Grieks. Het principe van de keuze van het volk is dus zo oud als Methusalem.
In meer of mindere mate worden veel landen democratisch bestuurd. Zelfs binnen bedrijven zijn er democratiche vormen zoals bij coöperaties. Alle democratieën hebben één ding gemeen. Als je meer dan de helft van de stemmen achter je krijgt heb je gewonnen. Daarmee is niet altijd gezegd dat als er een meerderheid verkregen is ook de beste mensen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120603mijmeringIn Tilburg vind ik het nog steeds fysiek voelbaar; de geur van de katholieke kerk. Ook in België heb ik dit nog. In Tilburg stonden vele kerken en kloosters; elke wijk had er wel een paar, maar daarvan zijn er al een berg afgebroken of hebben een andere bestemming gekregen. Een halve eeuw geleden had de katholieke kerk hier nog een stevige greep op de gemeenschap net als in de rest van het zuiden. En nu lijkt het alsof de katholieken vertrokken zijn met de vlucht uit Egypte. Hoe kan zo'n machtig bolwerk in 50 jaar eigenlijk zijn verdwenen, de kolossale gebouwen als statige gedenktekens in stad en dorp achterlatend? Alle rollen zijn in korte tijd overgenomen door maatschappelijke organisaties of gewoon verdwenen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120527mijmeringIk denk dat het tien jaar geleden zal zijn geweest dat mijn vrouw en ik het al over interactieve tv hadden. We hadden toen uiteraard ook al internet en we vonden het destijds een vinding als de TV en internet in elkaar zouden worden geschoven. In die tijd waren internet en TV twee concurrenten. De kabel tegen de telefoon. Dat zal ook wel de reden zijn geweest dat dit niet direct is uitgevoerd. De kabel was het domein van Essent, later @Home en weer later Ziggo en de telefoon was van de KPN. Twee kabeltjes kwamen je huis binnen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120518mijmeringWie ooit wel eens in Griekenland is geweest ver voor het Eurotijdperk, en zijn ogen heeft open gehouden, zal nooit begrepen hebben dat Griekenland ooit heeft mogen toetreden tot de Eurozone. Griekenland was één van die Middellandse zee-landen, waar de inflatie zo groot was dat de koers van de drachme versus de gulden ervoor zorgde dat je elk jaar veel meer drachmen kreeg dan het jaar ervoor. En daarmee bleef Griekenland voor ons als toerist relatief goedkoop, zeker als je de uitgaven ter plekke beperkte tot lokale producten, zoals vers eten en drinken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120512mijmeringEen paar weken geleden gingen we met mijn moeder naar een uitvaartdienst; de jongste zoon van haar broer was op 49-jarige leeftijd gestorven aan een langslepende ziekte. Op zich een zeer trieste psychische gebeurtenis, maar ook fysiek ging het met moeder die dag niet zo goed. Ze klaagde over haar ogen. Ze zag niets. Moeder is al jaren onder behandeling bij oogartsen. Wij, de familie, hebben ze al van de ene naar de andere kliniek gesleept, tot aan universitaire klinieken toe. Niets lijkt te helpen. Telkens worden er weer zalfjes voorgeschreven die de ontstekingen moeten remmen. Ze zou aan staar geopereerd moeten worden, maar door de ontstekingen is dit niet mogelijk. Ze is zelf niet in staat de zalfjes aan te brengen, dus de zusters van de extramurale zorg komen dagelijks twee keer ma's ogen zalven. Daar zijn ze zo'n half uur per keer mee bezig.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120506mijmeringOp 4 mei herdachten we de doden en op 5 mei vierden we Bevrijdingsdag. Deze laatste dag is ooit ingesteld om de bevrijding van de Duitsers in mei 1945 te herdenken. Aanvankelijk een euforische feestdag omdat we van de moffen af waren, maar in de loop van de tijd kreeg deze feestdag een heel andere lading. Voornamelijk omdat de mensen die destijds bij dat oorlogsgeweld betrokken waren ons inmiddels zowat allemaal zijn ontvallen. En vooral ook omdat de moffen geen moffen meer zijn, maar gerespecteerde buren, waar we eigenlijk onze huidige welvaart aan te danken hebben. Ook voor de Duitsers worden wonden open gereten als er weer een idiote rechtbank in Nederland vindt dat de burgemeester van een gehucht niet langs de gevallen Duitsers mag lopen tijdens dodenherdenking.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120429mijmeringRuim tien jaar geleden kreeg ik van Dr. Kroot van De Volckaert de eerste plannen onder ogen van de nieuwe Volckaert. Omdat ik destijds voorzitter was van de Lokale Omroep en de omroep in De Volckaert resideerde, mochten we deze plannen inzien. Er werd ook over onderhandeld. Dr. Kroot vertelde dat hij een droom had om de integratie tussen de bewoners van de Volckaert en de Dongense bevolking zoveel mogelijk te bevorderen. Daarmee zouden de bewoners van zijn accommodatie minder in een isolement komen, en bovendien kon zo de Volckaert ook iets terug doen aan Dongen. Een nobel streven.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120411mijmeringRuim 35 jaar geleden startte ik als vrijwilliger bij OJD, het latere J.C. De Poort. Ik ben bijna 8 jaar actief geweest in het bestuur, waarvan een aantal jaren als voorzitter. Later werd ik voorzitter van Stichting Open Huis, de voorganger van de huidige stichting Richting en was als stichtingbestuurder ook mede verantwoordelijk voor de Poort als jongerencentrum. Ook toen waren de omstandigheden niet altijd gemakkelijk, maar nooit is er destijds bij ons opgekomen om het bijltje erbij neer te leggen. Vanwege het exclusieve gebruik door de jeugd van het gebouw de Poort heeft het gebouw nooit een optimale bezetting gekend. Om het kostenaspect daarom aan te wenden als reden om nu de huur op te zeggen, is wel een zeer kwalijke reden van Stichting Richting om er een eind aan te maken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120405mijmeringGisteren brak er ergens op een achteraf industrieterrein een brand uit in een bedrijfsgebouw. Aangezien één op de duizend gebouwen ooit een keer in brand vliegt, is dat niet zo vreemd.

En even later deden de mobieltjes het niet meer. Geen GSM, SMS en geen 3G en zelfs de vaste telefonie ging onderuit. Een zenuwcentrum van Vodafone lag naast het brandende pand en door water en rookschade werden de servers die er stonden beschadigd en vielen de systemen uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120325mijmeringAfgelopen vrijdag was er een uitzending van het TV-programma Zembla. Het onderwerp was ziekteverzuim en de rol van het bedrijf VerzuimReductie. Ik heb een aantal jaren bij mijn werkgever Achmea geholpen de processen rondom verzuim te ontwerpen, gebaseerd op de wettelijke kaders die er zijn. Een belangrijk onderdeel van de verzuimregistratie is de splitsing van de melding en het vervolgtraject van de verzuimbegeleiding. Het belangrijkste onderscheid bij de melding is of het een medische of niet-medische oorzaak betreft en/of het werkgerelateerd is. Bij niet-medische oorzaken worden in het vervolgtraject arbeidsdeskundigen ingeschakeld en bij medische redenen een bedrijfsarts. De medewerker hoeft bij zijn melding niet meer te vertellen over de verzuimoorzaak dan deze minimale gegevens.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120317mijmeringOp 1 april 2012 zou het nieuwe multifunctionele centrum aan de Jan Mertenslaan geopend worden werd begin 2010 nog geroepen door de toenmalige verantwoordelijke wethouder Panis. En daarna is alles anders geworden. Blijkbaar zag Dongen door de economische crisis de situatie zodanig veranderen dat alle bestaande plannen op losse schroeven moesten. De geplande locatie bleek ineens niet goed te zijn, omdat het te ver uit het centrum lag –toch zeker maximaal 100 meter van de Hoge Ham-, de opzet was te groot, de exploitatie was niet rond te krijgen en het multifunctionele werd ter discussie gesteld. Eigenlijk bleek dat de ooit bedachte wisseltruc van wethouder Velthoven om een centrumplan te realiseren 'om niet' mislukt was. Door het doorschuiven van panden en bestemmingen zou de gemeente zowat gratis een mooi multifunctioneel centrum kunnen krijgen. De spelbrekers werden de acties rond de voormalige St. Josephkerk, de timing en de crisis.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120311mijmeringDongen ligt in het mooie Brabant. Brabant weer in Nederland en Nederland weer in Europa en Europa weer in de wereld. Toch zijn er belangrijke politieke stromingen in ons land, die dit niet willen zien. Roemer en Wilders aan zowel de linker- als rechterzijde van het politieke spectrum vinden elkaar op dit gebied. Zij willen de wereld overzichtelijk houden en opknippen in autonome kleine landjes, waarvan Nederland er één is. Alle bemoeienis van buitenaf is onoverzichtelijk en kan tegen ons werken. Bovendien voelt een Dongenaar zich naast Dongenaar misschien nog wel een Brabander, maar nog verder van zijn bed kunnen alleen nog potsierlijke nationale oranje sportfestijnen zijn culturele horizon verleggen. En dan moet hij in Dongen al kiezen tussen een West-Brabander, gericht op Breda, of een Midden-Brabander en dan richt hij zich op Tilburg. Dat is al moeilijk genoeg en brengt al de nodige verdeeldheid mee. 
Europa is niks volgens de SP en PVV. Wie voelt zich nu Europeaan? Daarmee scharen ze zich ook achter de antiglobalisten, waarbij de SP zich vooral richt tegen het neo-liberaal effect van de globale economie en de PVV tegen elke vorm van niet-Arische verschijningsvormen binnen de dijken van ons land. Het is natuurlijk wel struisvogelpolitiek als je jezelf afkeert tegen onafwendbare zaken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120304mijmeringSolidariteitsbeginsel is het onzekere zekerder maken door samen geld in een potje te doen en hier iemand een beroep op te laten doen als er zich een situatie voordoet waarvoor dat geld is ingezameld. Eigenlijk het principe van een gewone verzekering. Je betaalt periodiek een premie en als er een onzeker voorval volgens de gehanteerde verzekeringsvoorwaarden plaatsvindt, dan krijg je een uitkering. Daarmee maak je het mogelijk dat bij de eerste de beste ramp je niet gelijk bankroet bent. Mensen hekelen verzekeringen vaak omdat ze nooit een beroep erop hoeven doen. Wel premie betalen, niets vangen. Als ze dieper nadenken begrijpen ze het wel of je ziet de dankbaarheid bij ze als er dan wel een beroep op kan worden gedaan als er iets ergs gebeurt. Zeker als de verzekeraar de schade naar genoegen afwikkelt merk je het bewustzijn dat het gelukkig niet voor niets is geweest om al die jaren premie te hebben betaald. Jarenlang werden we bedolven onder regelingen die ervoor zorgde dat jij als individu redelijk onbekommerd je leven kon leiden. We betaalden premie voor zorg, inkomensverlies, oudedagsvoorziening, naast individuele voorzieningen voor schade aan derden en objecten. En niet te vergeten voor je leven, zodat je alle verplichtingen kon nakomen en dus "schoon" de kist in kon gaan.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120226mijmeringDeze hele week zijn we van seconde tot seconde op de hoogte gehouden over de toestand van de in de sneeuw verongelukte prins Friso. Vreselijk dat het gebeurd is, maar eerlijk: het is natuurlijk wel zijn eigen schuld. Met een lawinewaarschuwing van factor 4 op max. 5 is het erg aanlokkelijk als risicosportliefhebber om off-piste te gaan skiën. En dat doe je dan terwijl je er nauwelijks voor geprepareerd ben. Geen lawine-airbag, enkel het dragen van een klein zendertje, was de extra maatregel die de prins had genomen. En dan wordt er verteld dat de prins een ervaren skiër is. Dat snap ik niet. Friso is een man die 186 uur per week werkt, dus waar heeft hij die ervaring opgedaan?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120221mijmeringIk was altijd wel een fan van allround schaatsen. Natuurlijk zat ik in de jaren zestig al als kind voor de televisie via ons enige Nederlandse televisienet in zwart-wit onze Ard, Keessie, Stien Kaiser en Atje Keulen-Deelstra virtueel aan te moedigen. En het waren heroïsche dagen met zware concurrentie uit Noorwegen, Rusland of waar dan ook vandaan. De oorden waar werd geschaatst waren vaak gelegen in pittoreske berglandschappen in verre landen. De weersinvloeden of de conditie van de baan waren soms een belangrijke spelbreker en soms juist niet. Dus naast de voorbereiding van de schaatsers had je ook nog wat geluk nodig. Daardoor werd het nog spannender en was er altijd wel een reden om achteraf discussie te voeren of de juiste mensen op het podium stonden. Naast de all-roundkampioenschappen had je nog de sprinters. In de jaren van mijn jeugd speelden wij als Nederlanders geen enkele rol in dat circuit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120211mijmeringVijftien jaar geleden zou ik nog heel geduldig zijn geweest en vijf jaar geleden enige spoed gemaand hebben. Maar anno nu is het paniek. Internet doet het niet. Alsof de kachel in een strenge winter het begeeft, de stroom uitvalt tijdens een belangrijk televisie-evenement of er geen water meer uit de kraan komt tijdens het douchen. En dat terwijl het nog niet eens echt waar is, want ons huis wemelt van de 3G-apparaten, zoals iPHONES,iPAD en dongel, waarmee je gewoon kunt internetten als er geen WiFi is. Maar ja, dat is traag en uiteindelijk duur, dus dat wil je niet anno 2012.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120204mijmeringIk heb altijd een beetje meelij met de NS en ProRail als het weer extreme vormen gaat aannemen.

De treinen krijgen vierkante wielen, de wissels staken, de stroom geleidt niet, de elektronica weigert.

Het is altijd wat. En telkens wordt er beterschap beloofd. Dan voert ProRail grootschalige oefeningen uit om alles te testen. Zelfs afgelopen donderdag deed men dit nog. En dan valt er een bescheiden pakje sneeuw, bij een relatief lage temperatuur. Dan is in één keer de hele infrastructuur van ProRail ontregeld. Nog voor de sneeuw gesmolten is, worden er al weer kamervragen gesteld, omdat ProRail zich niet aan de afspraken houdt. Alsof zij er iets aan kunnen doen dat koning Winter zo genadeloos toeslaat. Ja, in de SLA (Service Level Agreement) met het geprivatiseerde spoor staan allerlei afspraken hoe ProRail moet garanderen dat onder alle omstandigheden de dienstverlening op peil blijft. En zo niet; dan volgen er sancties.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120128mijmeringEr was al heel wat gemor over in de regionale pers. Dongen zou met het voorstel van haar burgemeester om een (besloten) commissie orde en veiligheid in te stellen een stap terug doen in het democratische bestuur van de gemeente. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om commissies in te stellen, maar dat mechanisme is een aantal jaren geleden in Dongen afgeschaft. Naast gemeenteraadsleden konden in zo'n commissie een aantal vertegenwoordigers (van politieke huize) worden benoemd die op specialistische terreinen de dossiers voor de besluitvorming onderling inhoudelijk konden afstemmen of verfijnen. Eigenlijk door de politieke lading die de deelnemers inbrachten bleek het in de praktijk niet te werken. Tijdens de commissievergaderingen hielden de politici hun kruit droog, waardoor alsnog in de besluitvormende raadsvergaderingen het gehele dossier op tafel kwam. Het gevolg was dat er eindeloos werd vergaderd en het uiteindelijk tijdens de gemeenteraadsvergaderingen ook inhoudelijk behandeld werd.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120122mijmeringWe leven in een complexe wereld. En telkens als we in staat zijn complexe zaken wetenschappelijk te ontrafelen is dat een zege voor de mensheid. We zitten duidelijk in een evolutieproces. Iedere keer blijken we in staat een stukje verder te leggen van de enorme legpuzzel van ons bestaan. Tegenover deze wetenschap staan religies. De belangrijkste religies zijn de afgelopen tweeduizend jaar geleden ontstaan en opgetekend.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120115mijmeringEigenlijk ben ik van de bord- en kaartspelen. Met zijn vieren rond de tafel om een spelletje Risk, rikken of Monopoly te spelen en daarbij vooral door gewiekst spel en intimidatie een geweldige avond te hebben, omlijst met een hapje en een drankje. Jammer is dat het de laatste tijd zo weinig gebeurt. Je moet dat ook organiseren met vrienden of familie en door de volle agenda's en andere drukte komt het er maar zelden van. Als Calvinist is zo'n avond ook een beetje zonde van de tijd. Want wat levert zo'n avond nu eigenlijk op? Eigenlijk alleen maar vermaak op het moment zelf: het is tijdverdrijf en heeft verder weinig nut.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

120108mijmeringWe hebben al een aantal jaren digitale televisie in ons land. Nederland is een bekabeld land en is daarmee met name geschikt om digitale televisie te verspreiden via de kabel. Aanvankelijk werd het digitale pakket bijna gratis aangeboden. Je had voor een kleine honderd euro de aansluitkosten –een kastje en smartcard- en daarna had je "gratis" digitale televisie. Voordelen van de digitale televisie zijn er legio. De kwaliteit van beeld en geluid is zonder meer beter en als je audiospullen een beetje handig opstelt kon je de aloude radiotuner ook vaarwel zeggen. Een bijkomend nadeel bleek dat je digitale televisie beperkt bleef tot één toestel en dat voor elk ander toestel ook een kastje moest worden aangeschaft.

COLUMNS
 
Sinds 1 januari 2000 maak ik columns onder de naam 'mijmeringen'. Mijn columns gaan over wat in mij opkomt of wat me bezighoudt. De mijmeringen werden tot 2007 voorgelezen op Radio 0162, de Dongense radio. Van 2007-2010 kon je de mijmeringen horen via Omroep Dongen, de podcastopvolger van Radio 0162. Sinds 2010 publiceerde ik de columns ook bij DongenHomespot. In april 2016 besloot ik ook het inspreken van de mijmeringen te filmen. In 2022 ben ik overgestapt naar Dongen.Nieuws, vanwege het beëindigen van DongenHomespot. Ik heb besloten om de columns niet meer te filmen en ben weer teruggegaan naar de podcast. 
 
Rinus Krijnen

Facebook

youtube

twitter

Instagram


....And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun (Pink Floyd