MIJMERINGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

181229MijmeringVoor de 20e keer wordt een top 2000 op Radio 2 uitgezonden. Men start op Kerstochtend en draait de 2000 nummers tot aan het einde van het jaar. Al twee maanden van tevoren zijn de dj’s en hun sidekicks al helemaal euforisch over dit spektakel. En is het dan zo spannend? Nee: vooraf staat vast welke nummers in de top 10 staan; het lijkt de eredivisie wel. De overige 1985 nummers worden jaarlijks in een andere volgorde afgedraaid. Dan missen we er nog 5! Dat klopt: dat zijn de nieuwkomers die binnenkomen van het afgelopen jaar. Vijf stuks!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

181216MijmeringDe maatschappij polariseert enorm: zwart tegen wit, religieus tegenover seculier, arm tegen rijk noem maar op. Volg je het nieuws dan lijkt het alsof we de wereld hoe langer hoe meer eendimensionaal bekijken. Dat doen we met ons observatievermogen. Als we mensen zien gaan we al direct oordelen. Oorspronkelijk is dat ingegeven door instinctieve reacties uit angst of begeerte. De meest in het oog springende zaken die objectief zijn, zijn de zaken die je ziet: Iemand is zwart, getint of blank, man of vrouw, dik of slank, lang of klein. Voor sommigen betekent één van deze kenmerken al direct dat men een subjectief oordeel heeft en niet verder geïnteresseerd is. Zwarten deugen niet, dikke mensen vreten te veel, vrouwen kunnen niet autorijden, mannen zijn macho’s. De conclusie is net zo eendimensionaal als het uiterlijke kenmerk.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

181207MijmeringVan de week overkwam me het weer. Een popup op mijn PC-scherm gaf aan dat het vandaag de verjaardag was van een bekende en of ik hem niet wilde feliciteren. Tegenwoordig zijn deze popups dan een aanleiding om dan via een instant messagebericht of appje de bekende digitaal geluk te wensen. Dat hoort digitaal zo. Maar deze keer was het anders. De bekende waarvan de verjaardag werd aangekondigd was helemaal niet jarig. Die was al meer dan een jaar geleden gecremeerd. Veel te jong gestorven. Maar blijkbaar is het Facebookaccount niet of onvoldoende opgeruimd en wordt de omgeving pijnlijk geconfronteerd met een bericht van een dode, alsof we met een vitale jongeman te maken hebben.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

181125MijmeringOns geluksgevoel hangt sterk samen met aandacht. Mensen doffen zich op om gezien en beter beoordeeld te worden door de omgeving. Als je het op de man -of meestal vrouw- vraagt wordt dit vaak ontkend. ‘Ik voel me onzeker als ik me niet opmaak’, ‘ik zie er niet uit zonder make-up’, ‘ik doe het voor mezelf’ zijn de meeste smoesjes die er zo hard ingesleten zijn dat het waarheden zijn geworden. Kenmerkend van het opdoffen is dat je zelf degene bent die er het minste van ziet, behalve als je de spullen opbrengt in de spiegel. Sommige dames zijn altijd gestift, gepoederd en netjes gekapt. Dan is het soms wel schrikken en op z’n minst wennen als je ze ‘bloot’ ziet.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

181118MijmeringAls de politiek de files ziet groeien en men ziet geen uitweg meer om het op te lossen, dan gonst er binnen no-time het woord rekeningrijden. Niet van de VVD, want die geloven daar niet in. Wat het feitelijke probleem is dat ons wegennet prima berekend is op de verkeersbelasting, maar alleen niet als we allemaal op hetzelfde moment de weg opgaan. In de discussie hoor ik nu nergens argumenten om het probleem werkelijk op te lossen. Niet rekeningrijden is de oplossing, maar niet meer op weg gaan met de auto. En al snel kijkt men dan naar het openbaar vervoer.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

181110MijmeringNederland zakt af naar een populistische staat met gepolariseerde meningen, waarbij uiterst rechts de overhand krijgt. De Partij van volksmenners (PVV) en Forum voor Demagogie (FVD) hebben samen in de peiling al net zoveel stemmen als de VVD, die inmiddels ook ernstige populistische trekjes vertoont om niet nog meer zetels te verliezen aan de rechterkant. Het gevolg is dat in de ‘normale’ politiek, maar ook in de maatschappij de nuance verdwijnt. Zonder aanziens der persoon worden mensen en groepen gegeneraliseerd en gestigmatiseerd. De beschuldigende, voornamelijk witte mannen met het vingertje kunnen vanuit hun elitaire wereld zich nooit verplaatsen in de situatie van de tegenpartij: vaak onschuldige mensen die door afkomst -dus zonder hun schuld- in een penibele situatie zijn terecht gekomen en lang niet zoveel geluk hebben dan zij. Hun wieg stond op de verkeerde plaats.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

181027MijmeringWe leven in een rijk en hopelijk beschaafd land. Over dit laatste begin ik hoe langer hoe meer te twijfelen. Er gebeuren tal van goede dingen in ons land, waarvoor dank, maar soms gebeurt er iets waar ineens men vanuit het neo-liberalistisch denken de maatschappij met botte houwdegens te lijf gaat. Neem nu de ziekenhuizen. In principe is in het huidige stelsel een ziekenhuis niet meer dan een bedrijfsverzamelgebouw met een gemeenschappelijk proces: mensen beter maken. En beter maken in de meest letterlijke zin van het woord. Dat kan zijn dat een patiënt ‘als nieuw’ naar buiten stapt, maar meestal betekent het dat de situatie beter is dan dat ie was.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

181021MijmeringDeze week was er de “hart en ziel”-lijst op Radio 4. Luisteraars van dit station konden hun favoriete klassieke stukken nomineren om opgenomen te worden in deze lijst en daarmee werd een soort top 300 samengesteld.
Vanwege deze top heb ik de afgelopen week de radio vaak op Radio 4 afgestemd. Normaal staat hij op radio 2. Klassieke muziek luister ik meestal maar mondjesmaat. En formeel hoor ik in het populaire genre tot het publiek van radio 5 volgens de NPO-bonzen, maar daar tref ik een nostalgie aan, waarin ik me niet kan vinden. Dus was dit radio 4 avontuur min of meer een testcase, of dat wel iets voor me was.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

181014MijmeringHet is duidelijk herfst. Kijk je naar buiten dan zie je dat de verkleurde bladeren naar beneden dwarrelen. Een prachtig kleurrijk gezicht, maar wel duidelijk een symbool van de vergankelijkheid. Vaak ook een moment om depressies toe te laten, de mooie zomer is over en nu gaan we de gure tijd in.
Wat schertst onze verbazing als je dan op de thermometer kijkt. 12 oktober 2018: 23 graden Celcius! Bovendien een stralende zon.

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief

180928MijmeringTijdens de kredietcrisis van 2008, die nog steeds niet is afgelopen, heeft ons land de ING kunnen redden door een enorme kapitaalinjectie. Zonder deze hulp was het met ING vergaan zoals met Lehman Brothers in de Verenigde staten. Als dank verhuisde de bank met de leeuw, die zo trots is op oranje, alle handel in obligaties, valuta’s en andere financiële transacties naar London, terwijl de Brexit al een feit werd. Gelukkig hoeven ze ook door deze actie van onze minister-president Rutte van de Rijken geen dividendbelasting meer te betalen van hun winsten in het buitenland. Was het niet Rutte, die wilde voorkomen dat Nederlandse bedrijven zich gingen vestigen in het buitenland?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180926MIjmeringMen weet alles van ons. Loop je met een smartphone of tablet rond; tik je wat zoektermen in bij Google, oriënteer je jezelf op een nieuwe aankoop: al gauw merk je dat de reclames die je berichten van de gratis social media-apps larderen, inspelen op jouw belevingswereld. Allemaal prima, maar laten ze ook ophouden als ik de aankoop heb gedaan. Om één of andere reden hebben de cybermarketeers dat nog niet helemaal in de gaten.
Met de technieken die hiervoor worden toegepast is men bezig jou als consument te profileren.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

180919MijmeringWe leven in 2018 en we nemen hoe langer hoe meer in onze mond dat onze wereld duurzamer moet worden. Termen als natuurbehoud, circulaire economie, bestrijding van CO2-uitstoot om opwarming van de aarde tegen te gaan, zijn belangrijke gespreksonderwerpen en niet alleen van links. Ondanks dat transities vaak complex en ingewikkeld zijn, worden er soms opmerkelijke mooie stappen gezet.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180907MijmeringIn het begin van de jaren zestig hadden mijn ouders een rekje met grammofoonplaten. De meeste waren nog schellakplaten en sommige singeltjes. Ondanks dat bijna geen enkel nummer maar leek op de favoriete muziek van ons-de kinderen-, konden we elke plaat meezingen. De collectie was zo beperkt dat ons hoofd makkelijk al deze informatie kon opslaan. Toen we later zelf singeltjes gingen kopen, er LP’s kwamen, cassettebandjes en taperecorderbanden werden vol gezet met muziek, was het einde zoek. En in de huidige tijd is het gewoon niet meer te doen om alle muziek bij te houden. Alles is voorradig met apps als Spotify en Apple Music en de kasten vol met CD’s hebben enkel nog een curiositeitswaarde en staan bij menig huishouden al niet meer in het zicht.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

180901MijmeringHet is schering en inslag. Weer wordt er een pertinente leugen verspreid via het presidentiële twitteraccount van Donald Trump. Dit enige persmedium van de zittende Amerikaanse president heeft als voordeel dat de leugen nooit langer kan zijn dan 280 tekens, al vermoed ik dat Twitter de maximale lengte van de tweed heeft opgerekt van 140 naar 280 tekens om het geëerde staatshoofd een groter podium te geven.
Aanvankelijk viel heel de wereld over de leugens en valse aantijgingen van Trump. Maar al snel kwam er een houding van laissez-fair: de stroom is toch niet tegen te houden. Een enkele journalist wil nog wel eens een statistiekje maken over het aantal leugens, versus berichten met een waarheidsgehalte, maar dit werkt slaapverwekkend. Het is zoals het is. Vreemd genoeg kleven deze leugens niet aan de man, want overal komt hij mee weg.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180811MijmeringDe Verlichting, ontstaan in Frankrijk voorafgaande aan de Franse revolutie, is de basis van het liberalisme. Het ging hierbij over vrijheid, gelijkheid en broederschap. Uit de ideeën van de Verlichting is uiteindelijk het Westerse model ontstaan en basis voor de globalisatie die momenteel plaatsvindt. De idealen lijken fantastisch: iedereen is vrij te denken wat hij of zij wil, er zouden geen verschillen in acceptatie moeten zijn tussen elites, middenklasse en onderklasse en we zouden elkaar moeten gaan vinden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180804MijmeringAl eeuwenlang wordt er in onze maatschappij gerookt en volgens mij was het hoogtepunt de jaren 80 van de vorige eeuw. Roken hoorde er gewoon bij en tot die tijd waren er ook geen beperkingen. Men wist inmiddels ook wel dat het niet gezond was, maar de mate van verzieking was nog niet zo in beeld. De antirooklobby kwam op gang en in pakweg 25 jaar is de roker van een standaardburger een paria geworden. Ikzelf heb nooit gerookt, dus wat mij betreft heb ik er persoonlijk nooit last van gehad dat er overal beperkingen gingen ontstaan. Dat wil niet zeggen dat ik er in mijn omgeving niets van merkte. De halve familie steekt de ene sigaret aan met de andere waaronder mijn vrouw. Het gevolg is dat je ongewild er last van hebt.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

180720MijmeringAfgelopen dinsdag was het zover. Voor het eerst in dik 25 jaar ben ik met de (elektrische) fiets naar mijn werk gereden. Vele malen heb ik dit voorgenomen en afgelopen dinsdag is het er eindelijk van gekomen. De afstand leek me altijd net iets te ver om niet geheel bezweet aan te komen. En zo waren er nog meer smoesjes: de afstand van 16 kilometer klinkt als een wereldreis; het duurt zo lang voordat je er bent; het waait te hard; het is te warm of er is regen op komst. Ik ben niet fit. Allemaal onzin bleek achteraf. Nu was het deze week fantastisch weer, dus daarom was ik er ook op gekomen om het juist nu te doen. Een bijkomend voordeel is dat het vakantieperiode is en dat mijn agenda niet uitpuilt van afspraken nu. Mocht het iets langer duren, dan was er geen man over boord. Mijn voorbereidingen hadden iets weg van een vakantie. Zijn de banden opgepompt? Is de accu opgeladen? Moet ik een jas meenemen? Wat stop ik in mijn tas? Hoe ga ik rijden? Welke kleren trek ik aan?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180714MijmeringTerwijl Trump als een olifant door de diplomatieke porseleinkast banjert en vriend en vijand uitdaagt voor een robbertje armworstelen is stiekem de derde wereldoorlog al begonnen. Trump wees de Europese bondgenoten fijntjes deze week op het feit dat ze de bijdragen aan de Navo maar eens flink op moesten schroeven. Het is toch te gek dat de VS veruit het grootste deel van de troepen en materieel levert en betaalt. De tijden van de Marshall-hulp liggen ver achter ons. Op zich heeft hij een punt. En in een wereld waar oorlogsdreiging gevoed door totalitaire dictaturen in wording om de hoek ligt, kunnen de Europese Navo bondgenoten inderdaad niet meer wegkijken. Hij vergeet erbij te zeggen dat hij zelf vaak de reden is dat er oorlogsdreiging is ontstaan. Maar die afhankelijkheid van de Verenigde Staten voelt toch niet goed. Zeker niet voor ons.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180705MijmeringIk hoorde op het nieuws dat er getornd gaat worden aan de 10 % collectiviteitskorting bij zorgverzekeringen. Verstand komt met de jaren, want zo’n korting kan niet anders zijn dan een sigaar uit eigen doos, en in dit geval van de verzekerde. Piet, die toevallig lid is van de linksdraaiende sigarenbandjesspaarvereniging heeft 10% korting via de vereniging kunnen bedingen, terwijl zijn tweelingbroer Jan helaas helemaal nergens is georganiseerd en dus het volle pond moet betalen. Ze zijn allebei even gezond. Het gaat hier om de basisverzekering, die qua voorwaarden voor iedere Nederlander in principe ongeveer gelijk is. De kunst is dat de verzekeraar deze dienst zo goedkoop mogelijk kan aanbieden, zodat hij er zelf ook nog wat aan overhoudt. De enige remmende regel is dat men als verzekeraar zelf de premie mag bepalen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180620MijmeringIk had gisteren blijkbaar een pechdag, deels door mijn eigen schuld. En het was niet eens vrijdag de dertiende. Kom ik op mijn werk aan ’s middags, nadat ik thuis gewerkt had, krijg ik mijn laptop niet opgestart. Problemen met het token en geen idee of dit nog goed zou komen. De twee afspraken die ik had heb ik daardoor via de telefoon gedaan zonder documenten en daarna maar naar huis, want zonder toegang tot het netwerk kun je niets: drama.
Thuis aangekomen bleek dat de vakantiepapieren, die binnen waren gekomen vraagtekens opwierpen. De gereserveerde stoelen stonden niet op de tickets en uit niets bleek dat we ruimbagage mee mochten nemen. Naar mijn idee hadden we dit wel besteld. Even checken bij de KLM.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180610MijmeringRegelmatig word ik gebeld door advertentieverkopers. Dat komt omdat ik voorzitter ben van museum De Looierij in Dongen en iedereen snapt dat een museum gebaat is bij ‘exposure’. Dat begrijpen wij als museum ook, maar we hebben uiteraard maar een beperkt budget om aan reclame te doen. We hebben hier ook al eerder over nagedacht en eigenlijk willen we twee dingen bereiken: betere naamsbekendheid in de regio en aandacht voor bijzondere activiteiten, zoals rondleidingen, wisseltentoonstellingen en bijvoorbeeld workshops. Door samen te werken in de regio met ondernemingsvereniging Toerlezjoere en aan te sluiten bij het regionaal bureau voor toerisme van De Langstraat proberen we ook verbinding te krijgen met andere ondernemingen of hun activiteiten in de regio. We willen ons geld zo effectief mogelijk inzetten.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

180527MijmeringStoere taal uit Den Haag. Volgens het kabinet staat onomwonden vast dat de Russen de raket hebben afgeschoten op het verkeersvliegtuig van Malasyan Air in 2014, waarbij honderden landgenoten het leven lieten. De onderzoeksrapporten van het JIT (het joint investigation team) tonen sluitende bewijzen, dat de aanval is uitgevoerd door een BUK-raket van de 53e luchtafweerraketbrigade van de Russen. Waarom duurde dit dan vier jaar, terwijl het op de dag zelf al duidelijk was dat dit wapen per ongeluk door de Russen was ingezet met de oorspronkelijke bedoeling een Oekraïens legervliegtuig neer te halen?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief

180520MijmeringIk ga dagelijks met de auto naar mijn werk. Ik doe er ongeveer 23 minuten over om in Tilburg op mijn bestemming te komen. Verder rijd ik gemiddeld twee keer per maand naar één van onze andere vestigingen in het land, die meer dan 100 kilometer hier vandaan zijn gevestigd. Afhankelijk van de bestemming kies ik dan voor de auto of trein. Ik ga met de trein als ik daar tijdwinst mee boek of in ieder geval geen tijdverlies. Met duurzaamheid houd ik -schandelijk genoeg- nauwelijks rekening. Ik kan ook met de bus naar mijn werk – dat duurt ruim een kwartier langer heen en ook weer terug. Ik zou ook met de fiets kunnen gaan. Dan wordt de reistijd heen en terug 2 uur. Dat doe ik dus allemaal niet, al neem ik al jaren voor ook eens met de fiets te gaan bij mooi weer. Dus heel duurzaam ben ik zeker niet qua vervoer.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

180511MijmeringAls kinderloos echtpaar kun je in de verticale familielijn maar één kant opkijken: omhoog. Bij gebrek aan kinderen zijn je ouders en grootouders de enige echte familieankers. Overigens ben ik in de familie niet de enige. Mijn broer en zijn vriendin hebben ook geen kinderen, waardoor onze familienaam in onze tak zal ophouden te bestaan. Gelukkig heb ik een goede verstandhouding met mijn broer en zussen, zodat er nog wel iets van een familiegevoel blijft, al overlopen we elkaar niet.
De verbindende factor binnen mijn familie was, sinds het overlijden van mijn vader in 1997, toch altijd ons ma. Niet dat moeder initiatiefrijk was in het verzamelen van haar kroost, maar vooral de zorg die ze nodig had, de laatste jaren van haar leven, verbond ons wel degelijk. Samen hebben we beslissingen genomen over haar zorg-, woon- en medische toestand, waarbij vooral mijn zussen – beiden ook moeder- daarin wel een initiërende rol speelden.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

180504MijmeringenWat doe je als bedrijf als de politiek in 2016 een Europese verordening aanneemt die in 2018 jouw bedrijfsvoering overal raakt met 99 nieuwe regels en die je enorm veel geld gaat kosten om te zorgen dat je bedrijf aan de nieuwe regels volstaat? Het antwoord is heel simpel: NIETS!
Dat is zo’n beetje de reactie van alle lidstaten en ondernemingen in Europa met het invoeren van de GDPR of in het Nederlands de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De wet die ons als individu beter moet beschermen tegen misbruik van je persoonsgegevens. Bescherming die nodig is omdat de IT-tech-reuzen inmiddels ongebreideld je internetgedrag met je persoonsgegevens kunnen verzamelen en doorverkopen. Maar helaas, de wet strekt veel verder.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180427MijmeringEen zwangere collega van rond de 35, beklaagde zich gisteren dat het leven toch maar moeilijk was. Ze had net een gesprek gevoerd met een andere jonge vrouw die met burnout-klachten zich bij de bedrijfsarts had gemeld. Ze mijmerde dat het ook niet gemakkelijk is voor jonge vrouwen. Ik moet ze daarin gelijk geven. Nog redelijk onbezorgd start je leven tot na je studie. De hele wereld ligt nog voor je, je bent jong, ambitieus en hebt tijd zat. Dan gaat men werken. De studieschuld en het gebrek aan goede huisvesting zijn de eerste echte struikelblokken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180408MijmeringDe maatschappij verandert snel. Ik ben nog net opgegroeid in een tijd dat er sprake was van een vreselijke verzuiling. We waren allemaal Nederlanders, maar ook katholiek, protestant, liberaal, socialist of communist en leefden in verschillende bubbels naast elkaar. Een erg dwangmatige situatie, want het was zeker niet de bedoeling dat je de bubbel zou verlaten. Daar werd schande van gesproken, al was er geen wet die het verbood. Daarna -ik spreek over eind jaren zestig – kwam een tijd van ultieme vrijheid. Een soort hippietijd, die in Nederland dik 5 jaar later pas echt aansloeg dan in de Verenigde Staten, waar het ooit begon. In die tijd was ik dus tiener en er waren inderdaad weinig beperkingen. Het juk van de bubbels werd afgedaan en ook onze ouders genoten van de vrijheid. Er was meer geld, dus er kwamen auto’s, vakanties etc. Maar ook werd er op ons veel minder gelet.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

180331MijmeringIk heb geen kinderen en ik wist bij God niet hoe het gebruik van smartphones op scholen is geregeld. Levert elke leerling zijn toestel in aan het begin van de lessen?
Ik ging googlen en kwam tot de ontdekking dat het beleid nogal versnipperd is in ons land.
In Frankrijk wil men een totaalverbod op scholen, maar in Nederland, polderland, zal dat zomaar niet lukken. Veel scholen verbieden het gebruik tijdens de gehele schooltijd, maar er zijn ook scholen waar de kinderen de smartphone in de pauzes mogen gebruiken of zelfs tijdens de lessen om zaken te kunnen opzoeken of om als rekenmachine te gebruiken.
Een smartphone is voor de vaak wat oudere leerkracht een stoorzender: kinderen kunnen aan fact checking doen met de smartphone, waardoor de leraar bij het ouderwets eenrichtingsverkeer doceren door de mand kan vallen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

180310MijmeringLineair TV Kijken is een term die je hoe langer hoe vaker hoort. Had je er 10 jaar geleden nog nooit van gehoord, nu is het de manier van kijken die voornamelijk nog wordt gedaan door ouderen en liefhebbers van live -voornamelijk- sportevenementen. Eigenlijk wordt ermee bedoeld dat je volgens vooraf bepaalde programmering TV kijkt: zoals vroeger.Ik begrijp dat de generaties onder de 30-35 jaar hier helemaal niets meer mee hebben. Men kijkt nog lineair als het echt nu gebeurt, zoals een sportverslag of belangrijk evenement als een troonswisseling of zo, en dan nog het liefst via smartphone of tablet.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

180120MijmeringCode Rood is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn. Wat ik zojuist beweer is de definitie van code rood van het KNMI. Het beschrijft welke gevolgen de code kan hebben op de samenleving. Men is blijkbaar ook erg voorzichtig, want in de definitie wordt ook aangegeven dat deze nooit eerder dan 12 uur voorafgaand aan de situatie wordt afgegeven.

COLUMNS
 
Sinds 1 januari 2000 maak ik columns onder de naam 'mijmeringen'. Mijn columns gaan over wat in mij opkomt of wat me bezighoudt. De mijmeringen werden tot 2007 voorgelezen op Radio 0162, de Dongense radio. Van 2007-2010 kon je de mijmeringen horen via Omroep Dongen, de podcastopvolger van Radio 0162. Sinds 2010 publiceerde ik de columns ook bij DongenHomespot. In april 2016 besloot ik ook het inspreken van de mijmeringen te filmen. In 2022 ben ik overgestapt naar Dongen.Nieuws, vanwege het beëindigen van DongenHomespot. Ik heb besloten om de columns niet meer te filmen en ben weer teruggegaan naar de podcast. 
 
Rinus Krijnen

Facebook

youtube

twitter

Instagram


....And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun (Pink Floyd