MIJMERINGEN

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

191225MijmeringRadio speelt in ons huis nog steeds een belangrijke rol. Onze wekker is een radio die om 7 uur gaat spelen. Sinds een jaar of 3-4 met Radio2. Daarvoor was ik een toch wel vaste luisteraar van 3FM. Maar met de uittocht van alle coryfeeën bij dit roemruchte station raakte ook ik ontheemd.
Radiostations zijn bij de NPO geprofiled, om het in goed-Nederlands te zeggen. De zenders 2,3 en 5 hebben een eigen leeftijdsgebonden doelgroep. Als DJ’s ouder worden bij 3 FM verschuiven ze via Radio 2 naar Radio 5. Als ruim 60 jarige zou ik nu naar Radio 5 moeten luisteren, maar ik vind dit net zo vreselijk als het vooruitzicht dat ik naar het levenslied moet gaan luisteren als ik over een aantal jaren geparkeerd moet worden in een verzorgings- of verpleegtehuis.
Met Radio 5 heb ik helemaal niets. Alsof de wereld stil staat. Daar ben ik niet van.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

191215MijmeringIn 2011 mochten we van Rutte en zijn toenmalige minister Schultz van Haegen eindelijk ergens 130 rijden. De halve wereld begon zich toen al af te vragen wat we moesten gaan doen aan de stikstofcrisis en dit was het antwoord van Rutte in Nederland. We mogen harder rijden. Achterliggende gedachte hierbij was dat hij hiermee wisselgeld in handen kreeg als de discussie over stikstof echt gevoerd zou moeten gaan worden. Behalve wat milieuactivisten was heel uitdijend rechts Nederland blij met dit initiatief. Eindelijk mocht dat gaspedaal wat dieper ingedrukt worden en werden we als Nederland wat meer marktconform: van de 40 landen in Europa met een snelheidsmaximering zijn er maar twee waar men harder mag (140) en in de helft van de landen is 130 de norm.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

191206MijmeringWe zijn de vierde concurrerende economie van de wereld. We moeten alleen Singapore, de VS en Hongkong nog voor ons dulden. Applaus zou je zeggen. Het feit dat de VS voor ons staat maakt het lijstje verdacht. In Nederland is ongeveer 1 op de 17 mensen arm. (Kleine miljoen mensen). In de VS is dat 1 op de 7. Hoe kan het dan een concurrerende economie zijn en hoog in het lijstje staan? Blijkbaar worden mensen in de VS te weinig betaald, want ze raken in de schulden en zo ontstaat armoede. Dat lijkt in Nederland ook te gaan gebeuren.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

191116MijmeringSinds jaar en dag betaal ik met een pinpas. Niet voor niets. In tegenstelling tot wat het Nibud beweert heb ik met een pinpas veel beter in de gaten waar mijn geld naar toe gaat. Het Nibud is een voorstander van het systeem uit de jaren vijftig dat voor elke besteding een spaarpotje voor contant geld wordt bijgehouden. In hun ogen zie je dan waar je het geld aan uitgeeft. Ik ben juist van mening dat je dan helemaal niets weet, want als je potje voor het huishouden op is, haal je het gewoon uit een ander potje, want je zult toch moeten eten. En dan weet je achteraf niet meer waar je het geld vandaan hebt gehaald. Bijna alle banken bieden digitaal mogelijkheden om je uitgavenpatroon in beeld te brengen. Als je dus je geld contant maakt door het van de bank op te nemen, heb je geen idee waaraan dit geld wordt uitgegeven. Diegenen die niet goed zijn met geld, zijn meestal dezelfde types, die hierover ook geen enkele administratie bijhouden. Ik snap dat Nibud dus niet.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

191028MijmeringMen beweert dat het een Tilburgs dialectwoord is, maar ik ken het ook hier uit Dongen: klotteren; wat zegt u?
Klotteren is een synoniem voor Sinterklaas- inkopen doen. In mijn jeugd betekende dit dat je met de fiets door dorp en stad ging om cadeautjes te verzamelen voor diegene die je ‘getrokken’ had. Meestal rond eind oktober was er een speciale familiebijeenkomst alwaar via loting bekend werd wie door jou zou worden overladen met presentjes op 5 december. Dat viel dan meestal wel wat tegen, want we hadden ook met een maximumbedrag bepaald wat je mocht uitgeven. Naast de cadeaus moest je ook gedichten, lees rijmpjes, erbij maken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

191006MijmeringIk heb overgewicht. En ook een aantal andere ouderdomskwalen die mannen boven de middelbare leeftijd nu eenmaal kunnen krijgen als ze een Bourgondische levensstijl erop na houden. Hoe langer hoe meer lees je in de krant of zie je op TV dat veel voedsel slecht voor je is, terwijl we dit voedsel al sinds mensenheugenis eten. Ik vond destijds de pot van mijn moeder en haar moeder heerlijk, maar als ik nu bekijk wat ze destijds ons voorschotelden, was alles te vet, te zoet, te zout en te koolhydraatrijk. Ik denk als ik nu nog eens een soepje van oma zou proeven, ik het niet meer weg zou kunnen krijgen. Bovendien gaven ze me ook te veel. Niet dat ik destijds ooit iets weigerde, maar de dames haalden er erg veel voldoening uit om mij -als dankbare afnemer van het voedsel- vet te mesten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190921MijmeringHet klinkt als een drama: negatieve rente. Er lijkt niets positiefs aan. Het bestaat al een tijdje en speelt zich nu alleen nog af in de verrekeningen van banken met de ECB, de centrale bank van Europa. Sinds deze week betalen banken de ECB een half procent rente voor het geld dat ze er parkeren. Als er genoeg uitgeleend wordt door de banken en de noodzaak tot het stallen van het geld bij de ECB niet van toepassing is, is er nog niet zoveel aan de hand. De negatieve rente dwingt de banken om geld uit te lenen, want dan brengt het in ieder geval wat op. Doordat de banken hun geld liever in kredieten aanwenden dan dat ze over het overtollige geld rente moeten betalen, is de rente op leningen laag. Dat moet de economie stimuleren. Bedrijven en burgers kunnen goedkoop geld lenen en we zien dat de normen om geld te lenen telkens onder druk staan.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190907MijmeringIk ben als kind opgegroeid in de jaren zestig. In 1961 kregen we onze eerste televisie en in 1965 onze eerste auto. Ook rond 1961 een nieuwe wasmachine die kon koken en op en neer bewegen. Dat waren dure aankopen en mijn ouders hadden het voornemen om zo lang mogelijk met die dure apparaten te doen. De spullen waren toen nog niet zo snel verouderd. Hoe langer hoe meer kregen mijn ouders, en later wij, bezittingen. Er moesten zelfs betere sloten op de buitendeuren worden gemaakt om het dievengilde niet op ideeën te brengen. Met de bezittingen werden we wat onmatig en gingen van alles verzamelen: boeken, platen en later CD’s en films. Huizen kwamen vol te staan met spullen. Dit is zo door gegaan tot pakweg 2015.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

190825MijmeringDeze week mocht wethouder Jansen als locoburgemeester er twee keer op uit om een honderdjarige in het dorp een taart te bezorgen. Toevallig allebei de keren in het Franciscanessenklooster aan de Hoge Ham. Of de beide dames zijn gezegend oor onze Lieve Heer of ze hebben gezond geleefd, dat ze de leeftijd van 100 mochten bereiken, wie weet het? Ik ga vooralsnog uit van het laatste, want de levensstijl van de nonnen is niet bepaald wild and exciting. Het lijkt erop dat het aantal honderdjarigen stijgt. Dat zal net zo lang duren totdat de gemeente zal besluiten om niet de honderdjarigen in het daglicht te zetten, maar bijvoorbeeld de 105-jarigen. Burgemeester en Wethouders hebben wel wat beters te doen en al die taarten gaan allemaal af van het zeker niet oneindige PR budget van onze gemeente.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

190818MijmeringDeze maand is het vijftig jaar geleden dat het popfestival Woodstock plaatsvond, vreemd genoeg niet in Woodstock zelf maar in Bethel in de omgeving van New York. Dit popfestival wordt gezien als de moeder aller popfestivals en dat is ook terecht. Nooit eerder traden er zoveel bekende artiesten op voor zo’n groot publiek. Naar schatting zijn er zo’n 400.000 mensen op af gekomen, wat ervoor zorgde dat het uiteindelijk een rampgebied werd, door gebrek aan medische voorzieningen, voedsel, sanitair en ook het weer was een spelbreker. De artiesten die er optraden zijn nu een halve eeuw later vaak nog steeds wereldberoemd of waren dit tot het einde van hun leven gebleven.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

190804MijmeringWat een mooi Nederlands woord hebben we bedacht voor mensen die via social media invloed op ons willen uitoefenen: influencers. In goed Nederlands zouden we zeggen: beïnvloeders, maar dat bekt niet echt. Influencers proberen met vlogs -voor buitenaardse mensen: korte filmpjes in dagboekvorm die mensen op social media plaatsen-, de kijker formeel iets te vertellen, maar eigenlijk willen ze daarbij jou een mening opdringen. In wezen niets anders dan ik doe met mijn columns. Alleen zijn mijn verhaaltjes vaak vooraf bedacht en redelijk statisch en niet bedoeld om er rijk van te worden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190629MijmeringenWe moeten allemaal beter op het milieu letten. Eén van de zaken die daar bij hoort is het scheiden van afval. In de jaren zestig hadden we een zinken vuilnisbak, die in de jaren 80 werd vervangen door een grijze plastic zak. Hier kiepte je al je afval in. Pas in de jaren 90 begon men voorzichtig met afvalscheiding, door groenafval afzonderlijk op te halen. En nu hebben we drie containers, papier-, rest- en tuinafval. Daarnaast de PMD zak, wat staat voor plastic, metaal en drankpakken. En vergeet ook niet het chemische afval, kleine elektrische apparaten etc., dat we zelf naar de milieustraat moeten brengen en glas dat we in drie kleuren in een container gooien.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

190616MijmeringMijn vader heeft volgens mij nooit een volledige avondmaaltijd gemaakt en ons ook nooit voortgeduwd in een kinderwagen. In het begin van de jaren zestig was de rolverdeling man/vrouw nog heel sterk aanwezig. Mannen zorgden voor het geld en vrouwen voor de kinderen. Vrouwen waren tot 1957 wettelijk handelingsonbekwaam en dat betekende dat ze bijvoorbeeld niets te vertellen hadden over het vermogen van het gezin, de kinderen etc. Zelfs al trouwde ze onder huwelijkse voorwaarden, dan had de man toch het laatste woord.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190609MijmeringThierry Baudet is van mening dat de klimaatdoelstellingen die we ons stellen onzin zijn. Hij beweert (en daarmee dus ook 25% van het totale politieke electoraat) dat we lekker door moeten gaan met het verbranden van fossiele brandstoffen, zolang deze voorradig zijn. Zijn idee is dat de invloed van de mens op het klimaat marginaal is, ondanks dat dit door vele wetenschappers wordt ontkend.
Het klimaatbeleid van Forum voor Demagogie kent drie punten: terugtrekken uit Parijsakkoord, investeren in echte innovatie en gewoon doorgaan met fossiel, zoals iedereen. Als wij maar voor een heel klein deel verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, waarom zouden we het ons moeilijk maken? Het is zeker niet helemaal duidelijk wat de mens nu werkelijk bijdraagt aan de klimaatverandering, maar het gedrag van de mensen zal zeker een enabler zijn om die klimaatverandering te versterken.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

190505MijmeringJe denkt dat je klaar bent als je het pakketje hebt opgehaald of als het is gebracht of als je haar geknipt is of naar de tandarts ben geweest. Nee, als ze jou digitaal kennen begint het echte werk. Je kunt geen product of dienst afnemen of nog geen uur daarna ligt er een e-mailverzoek om aan te geven hoe belangrijk het is dat ik mijn gebruikerservaring met het bedrijf deel. Soms heb je het ding nog niet eens in gebruik genomen of ben je nog van de schrik aan het bekomen en dan ligt daar dat verzoek. Bepaalde bedrijfstakken zijn echt verschrikkelijk. Vooral de bedrijven die inmiddels louter digitaal werken zoals de reisbranche vissen direct na thuiskomst naar jouw mening.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190427MijmeringIk denk dat 25 jaar geleden er men nog nooit van had gehoord: webwinkelen. Je ging vroeger naar een winkel, je zocht iets uit het getoonde aanbod en je ging naar huis met het aangekochte artikel en je had contant of met een eurocheque of girobetaalkaart afgerekend. De keuze bleef beperkt tot wat je zag in de winkel. In een enkel geval moest er iets besteld worden, omdat het niet voorradig was. En dan kon het wel twee weken duren voordat het artikel eindelijk geleverd werd, want de vertegenwoordiger was nog niet langs geweest. Het klinkt als een geschiedenisboek.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

190406MijmeringDe EmTé heeft een tijd lang gebivakkeerd in het ruime vierkante winkelpand aan het Looiershof in Dongen. Het winkelpand heeft daarvoor ook andere huurders gehad zoals Super de Boer en ik dacht ook nog Edah. Op zich is er met de winkel niets mis. Het pand ligt centraal en er is weliswaar gratis parkeergelegenheid, maar dat houdt niet over. In de nabijheid zijn nog drie andere supermarkten gevestigd: de Albert Heijn, de Aldi en de Jumbo. De EmTé is verkocht aan Jumbo; de naam EmTé is daarom ook aan het verdwijnen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

190324MijmeringAls ik niet geweten had dat de verkiezingen afgelopen week ging om tot een nieuwe bezetting van de Provinciale Staten en de Waterschappen te komen, had ik gedacht dat het om de Tweede Kamer ging.
Zelden heb ik zo weinig voorbereid het stemlokaal betreden. Door het geweld van de landelijke politici waren de regionale belangenvertegenwoordigers nergens te zien: ja, op de regionale zenders, maar die knop is niet standaard op radio en TV.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190224MijmeringWe hangen er van alles aan op: cijfers. Ook al ben ik de 60 al ruim gepasseerd, ook van mij wordt verwacht dat ik nog meedoe aan de invulling van de behoefte van het management dat iedereen op de afdeling op eenzelfde opleidings- en kennisniveau zit en goede cijfers moet laten zien. Zo moest ik deze week een elektronisch toetsje maken over een onderwerp wat me zeker aansprak en waar ik -volgens mijzelf- nogal wat vanaf weet. Ik maakte het toetsje en stuitte op een vraag waar volgens mij alle antwoorden mogelijk waren. Het was maar hoe je het bekeek.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190216MijmeringAls mensen zijn we tijdelijk op aarde. Inmiddels ongeveer 80 jaar, omdat we in de geschiedenis inmiddels in staat zijn om ons leven wat op te rekken. En daar betalen we een prijs voor. We moeten gezond leven, eten en drinken, want anders wordt het einde moeizaam en pijnlijk. Het zegt niet alles, want sommige gezondheidsgoeroes vallen soms ook veel te jong om. Hoe langer hoe meer gaan mensen bemoeien met je gezondheid. Mensen hebben allerlei hulpmiddelen om de regie over je eigen gezondheid uit handen te geven. Dat zal in de toekomst nog wel erger worden als we ook in staat zijn technologie in het lichaam te plaatsen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190126MijmeringBlijkbaar is het komkommertijd bij de kranten. Vandaag stond er in BNDeStem een oproep om in maximaal 200 woorden argumenten te benoemen om openbare toiletten wel of niet te gaan promoten. De stelling is: Openbaar toilet op straat geldverspilling. Dit is natuurlijk al een erg suggestieve stelling, terwijl ieder fatsoenlijk mens het toch prettig zou moeten vinden wanneer hij of zij legaal kan plassen in de openbare ruimte.
Waarom zijn er zo weinig openbare toiletten, terwijl alle mensen toch dagelijks enkele keren per dag naar het toilet moeten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190119MijmeringDe maatschappij heeft een probleem. Het klimaat verandert, we moeten ons zorgen maken over de organische grondstoffen en uitputting van de aarde en nu hebben we ook nog te maken met een energietransitie; want we moeten van het gas af, anders moeten we dat spul duur bij schimmige regimes gaan aanschaffen. Dat is allemaal wel wat veel. Rationeel is er een klimaatakkoord waar we ons aan willen houden; hebben we besloten om de gaskraan in Groningen dicht te zetten en vinden we dat ons milieu zoveel mogelijk gespaard moet worden. Vooral rechtse partijen in verkiezingstijd willen dan graag deze doelstellingen wat nuanceren, ofwel grotendeels afblazen, om de kiezer niet tegen zich in het harnas te jagen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

190106MijmeringWe krijgen wekelijks een huis-aan-huis-krantje en daarin staan vaak recensies van nieuwe auto’s. In 2019 verwacht je dan dat men zeer zuinige of elektrisch aangedreven auto’s gaan aanprijzen, zeker met alle duurzaamheidsperikelen en klimaatdoelstellingen in het achterhoofd. Maar niets van dit al. Het krantje recenseerde in de afgelopen maand een Ford GT (650 PK, max. snelheid 348 km/u), een Porsche GT3 (520 PK, max snelheid 312 km/u) en de slome Maserati Levanti met 460 PK en een maximale snelheid van 260 km per uur. Alle drie zijn het nieuwe modellen die op alle manieren afrekenen met de duurzaamheidsgedachte. Drie middelvingers de lucht in. Hoe kan het dat zo’n huis-aan-huisblaadje dergelijke muscle cars onder de aandacht wil krijgen?

COLUMNS
 
Sinds 1 januari 2000 maak ik columns onder de naam 'mijmeringen'. Mijn columns gaan over wat in mij opkomt of wat me bezighoudt. De mijmeringen werden tot 2007 voorgelezen op Radio 0162, de Dongense radio. Van 2007-2010 kon je de mijmeringen horen via Omroep Dongen, de podcastopvolger van Radio 0162. Sinds 2010 publiceerde ik de columns ook bij DongenHomespot. In april 2016 besloot ik ook het inspreken van de mijmeringen te filmen. In 2022 ben ik overgestapt naar Dongen.Nieuws, vanwege het beëindigen van DongenHomespot. Ik heb besloten om de columns niet meer te filmen en ben weer teruggegaan naar de podcast. 
 
Rinus Krijnen

Facebook

youtube

twitter

Instagram


....And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun (Pink Floyd