MIJMERINGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

201227MijmeringGeen jaar is er zoveel bezorgd op dit huisadres als dit jaar. Wekelijks stonden er witte busjes of bakfietsen voor de deur met doosjes. Door de lockdown en helaas het beperkte aanbod in de Dongense winkels waren we voor van alles afhankelijk van internetaanbieders. In het begin nog vooral zaken die te maken hadden met onze hobby’s, maar de afgelopen maanden wordt er ook veel voeding gebracht. Ik ben nog niet zover dat ik de supermarktboodschappen laat thuis bezorgen, maar dat zal niet lang meer duren. Als ik zie dat ik tijdens de sluiting van niet- essentiële winkels mijn auto een paar keer niet heb kunnen parkeren in het winkelgebied, vraag ik me af wat een lockdown eigenlijk betekent. Het was zo druk in de essentiële winkels dat je over de koppen kon lopen. En dat is normaal knap moeilijk in een anderhalve metermaatschappij.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

201206MijmeringHoop, daar draait het om. Hoop, dat we wat verruiming krijgen wat betreft de sociale contacten met de naderende feestdagen. Hoop, dat het vaccin blijkt te werken zonder al te veel bijwerkingen en hoop dat alles weer ‘normaal’ wordt. Het is ook niet niks.

Negen maanden geleden ben ik voor het laatst naar kantoor geweest. Wat mij betreft was dit niet zo’n grote opgave, met een tweepersoonshuishouden en een kring van collega’s verspreid over het halve land. Het betekende efficiënter werken, geen reizen en op den duur wen je er ook wel aan. Je gaat ook een beetje leven naar de omstandigheden. Waar we vroeger slechts zakelijk digitaal overlegden, worden er nu wat vaker momentjes genomen om over jezelf en je situatie te praten. Wat me ook opvalt is dat de webcam meer aan gaat.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

201129MijmeringHet is nu zondag, maar nog steeds Black Friday. Deze nieuwe uitverkoop is overgewaaid uit America als uitverkoopactie na Thanksgiving. Sinds een paar jaar is dit bij ons nu ook ineens immens populair. Ingegeven door het internet, waarbij de aanlokkelijke aanbiedingen uit America nu zonder vertraging in Europa zichtbaar zijn. En met de komst van Amerikaanse internetretailer Amazon is de grens helemaal verdwenen. Eigenlijk voor Nederland een vreemd moment. We zitten nog midden in de klaasinkopen en dan komt deze monsterachtige kortingslawine over ons heen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

201114MijmeringAls ik dit schrijf is het al even duidelijk dat Biden de 46e president of the divided states of Amarica wordt. Maar er is nog gedoe over de laatste stemmen en hertellingen. Het was close, maar uiteindelijk toch met een duidelijke winnaar. Trump betwistte bij voorbaat, ver voor de verkiezingen, al de uitslag. Maanden geleden beweerde hij dat door het uitbrengen van stemmen over de post fraude mogelijk was en ook zou plaatsvinden. Dit terwijl dit systeem al tientallen jaren in gebruik is en procedureel waterdicht. Bovendien stemde hij tot deze verkiezingen zelf ook altijd via de post. Eén van de problemen zou zijn dat het maar de vraag is of de stembiljetten op tijd aan zouden komen op de stembureaus.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

201115MijmeringGisteren begon hij al moeilijk te doen. Sputterend internet. Ik heb een totaalpakket van een internetaanbieder met een eigen sportkanaal en eigenlijk werkt alles in huis inmiddels via wifi, resp. het internet. De vaatwasser, de oven, de kookplaat, de verwarming, de lampen etc etc, alle verbonden met WiFi. Kortom zonder internet ligt ons huis letterlijk plat. Ik merkte de storing bij het vooruitkijken van een TV programma. Regelmatig werd de film onderbroken met ‘Oeps! Er is iets mis met uw verbinding’. Even de downloadsnelheid van Internet getest met een ‘speedtest’ en inderdaad de downloadsnelheid was nagenoeg nul. De uploadsnelheid was overigens wel normaal. Kortom, het euvel lag bij de provider.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

201101MijmeringWat me de laatste weken het meest is bijgebleven is een onderwerp over vrijheid van meningsuiting tijdens een TV-programma; volgens mij in “De Vooravond”. Een donkere, vrolijke geschiedenislerares vertelde wat haar was overkomen. Tijdens een les had ze iets uitgezocht en verteld over slavernij en aangegeven dat ze zelf een nakomeling was van slaven. ’s Avonds werd ze gebeld door één van de ouders, die vertelde dat ze niet gediend was van toevoegingen op de lesstof die niet in de boekjes stonden en ze zich maar beter kon concentreren op zaken die wel van belang waren.
Ooit ben ik ook van plan geweest onderwijzer te worden. Het is maar goed dat ik het niet ben geworden. Ik zou al jaren afgebrand met een burn out thuis hebben gezeten. Niet vanwege de kinderen, maar vanwege hun ouders.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

201024MijmeringHet is een tijdje stil geweest rond kernenergie. Men weet nog steeds niet wat we met het nucleaire afval aan moeten wat duizenden jaren veilig moet worden opgeborgen. In het licht van een maakbare wereld beginnen nu vooral rechtse politici te koeren dat we met uranium opgewekte kernenergie maar weer op de agenda moeten zetten, want ooit bedenkt wel iemand om dat kernafval ergens nuttig voor in te zetten. Ja, atoomwapens kun je ervan maken.

Omdat de CO2 uitstoot van een kerncentrale minimaal is ten opzichte van centrales die op fossiele brandstoffen werken schuift men dit alternatief weer naar voren. In veel landen is er een rem gezet op het gebruik van kernenergie, maar landen als Frankrijk en de VS hebben tientallen centrales in gebruik. Mondiaal worden nu nog plannen gesmeed om nog enkele honderden kerncentrales te bouwen, ondanks het schaarse uranium en het ontbreken van een oplossing voor het afval. Focus noemen de CO2-fetisjisten dit, terwijl we hiermee het ene gat met het andere vullen. Ze willen de klimaatdoelen van 2050 halen en deze ‘simpele’ oplossing kan hier grotendeels in voorzien.
Maar kerncentrales zijn duur en de doorlooptijd van de bouw is ook fors. Is dit wel een oplossing?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

201017MijmeringWe zitten opgesloten. Een gedeeltelijke lockdown kluistert je aan je huis. We zijn niet opstandig of tegendraads, waardoor in ons kleine huishouden: man en vrouw er al sinds maart niet veel gebeurt. Mijn vrouw werkt niet meer en is graag in huis en kan zich heel goed alleen vermaken. Voor haar is deze situatie niet zo’n opgave. Hoewel ook een aantal van haar projecten de mist in zijn gegaan. Bijvoorbeeld de expositie van een afgeronde textielkunstopleiding.
Ik zit anders in elkaar. Ik kan mezelf ook goed bezighouden tot op zekere hoogte. Ik zoek de interactie op om vervolgens me te kunnen terugtrekken en vervolgens mijn ding te gaan doen. Maar als er niemand is waarmee je in contact kunt komen of alle evenementen die input geven aan jouw initiatief zijn gecanceld, dan ben ik uiteindelijk op mezelf aangewezen. Daar komt nog bij dat ik onlangs geopereerd ben aan mijn rechterheup en de komende tijd niet mobiel ben: niet autorijden, niet fietsen, alleen lopen met 2 krukken. Dat maakt de wereld nog kleiner.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

201010MijmeringNederland is een land waar vrijheid met een grote V wordt genoten. Op het moment dat iemand zich bedreigd voelt in zijn vrijheid is er discussie. We vinden dat we alles mogen denken en zeggen. Gezien de lompheid van ons volk betekent dit dat we elkaar zonder enige vorm van terughoudendheid qua standpunten de maat nemen en daarbij voorbij gaan aan allerlei gevoeligheden. We staan al jaren bekend om onze ‘fijnzinnige’ omgangsvormen. En we weten het ook altijd beter. En met onze grote bek overrompelen we onze opponenten. Je kunt je voorstellen dat niet ieder volk blij is als ze met ons in overleg of onderhandeling gaan. Tot zover niets nieuws.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

201002MijmeringIn 1998 was mijn werkgever trendsetter op het gebied van thuiswerken. Mijn vrouw was één van de proefpersonen. Wij werkten destijds beiden bij dezelfde werkgever. Ze kreeg een laptop, een bureaustoel, een (onhandige) koffer en ze mocht ook nog een lamp, een kast en een bureau uitzoeken. Er werd een contract opgesteld en de KPN -of was het toen nog de PTT?- legde een extra ISDN lijn aan in ons huis. Zo begon het thuiswerkavontuur. In de loop van de jaren veranderde er nogal wat. De ISDN lijn wijzigde in een ADSL verbinding en werd gecombineerd met de privélijn. Niet alleen thuiswerkers kregen een laptop, maar alle medewerkers en deze laptops werden voorzien van een ergonomiepakket en los scherm. Het leveren van meubilair stopte en werd vervangen door een bijdrage aan inrichting binnen bepaalde normen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200915MijmeringDe wereld moet verduurzamen. Een nobel en noodzakelijk initiatief. We moeten duurzaam energie opwekken en er zuinig mee omgaan en proberen zo circulair mogelijk te leven. Dat wil o.a. zeggen dat we voedsel uit de buurt halen en dat we ons afval zodanig scheiden dat het kan worden hergebruikt. `
Voor de verduurzaming van de energiesector heeft onze gemeente enkel planologisch invloed. Dongen heeft buiten landelijk of regionaal georganiseerde subsidieregelingen zelf geen aanvullende subsidies, zoals medefinanciering van een groen dak bijvoorbeeld. Gelukkig hebben we Energie Dongen nog, die inwoners helpt om zowel individuele als gezamenlijke energieprojecten op te zetten. Dat kost de gemeente, afgezien een kleine inspanning van de ambtenaren, nauwelijks geld.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

200905Mijmering
De oorsprong van ons poldermodel ligt bij de bescherming tegen het water. Als we ons niet beschermen tegen het water loopt de polder onder en dan verdwijnen de gewassen, de veeteelt en de dorpen. Dus iedereen was belanghebbende in de polder en daardoor werden er maatregelen getroffen tegen wil en dank. In Nederland hebben we van dit model ons handelsmerk gemaakt. Mooi want we staan bekend als handelaars en ook hier is het poldermodel leidend. Vraag en aanbod moeten bij elkaar komen en op enig moment is iedereen tevreden en is er een deal. We passen dit model te pas en te onpas toe.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

200829MijmeringGisteren heb ik uitgerekend dat ik in heel 2020 maar 18 dagen op kantoor ben geweest en de laatste keer was op 9 maart. We hebben van onze baas al te horen gekregen dat we dit jaar niet meer naar kantoor mogen komen. Dus blijven we thuiswerken. Nu heb ik de gelegenheid om goed thuis te kunnen werken. Ik heb een goede werkkamer beneden met uitzicht op de tuin. Mijn contactpersonen binnen het bedrijf zijn over het hele land verspreid, dus bezoeken deed ik ze toch al niet. Mijn werk zit ergens tussen de IT en systeemgebruikers van ons bedrijf in, dus we kunnen alles via het netwerk afhandelen. In zoverre gooide Covid 19 nauwelijks roet in het eten. Mijn inzet en productiviteit heeft er niet onder geleden.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200822MijmeringHet valt me op dat er relatief maar weinig mensen zijn die goed thuis zijn in digitale hulpmiddelen.
Als je aan mensen vraagt hoe ‘digitaal’ ze zijn, dan zijn de meesten daar wel behoorlijk positief over; maar vraag je ze een doorgestuurd mailtje ontvangen op de smartphone even af te drukken, dan blijkt dat toch een hele bevalling.
Zo werken we al meer dan 25 jaar met Windows, maar het gebruik van initiële sneltoetsen zoals CTRL A, CTRL C, CTR V, CTRL P en CTRL Z zijn voor velen nog steeds een groot geheim. Waarom?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200815MijmeringHet is januari 2022 en sinds een half jaar zit er nu het kabinet Rutte 4: de VVD samen met het CDA, D66 en ChristenUnie, een voortzetting van Rutte 3. De Covid 19 crisis lijkt nu achter de rug. De oplevingen zijn ingedamd en sinds er eindelijk een vaccin beschikbaar is zijn de regels versoepeld en is de 1,5 metersamenleving onlangs opgeheven. Het hele coronacircus is niet in de koude kleren gaan zitten. Er is een zwaar tekort op de begroting en ondanks de goede bedoelingen van het kabinet is niet voorkomen dat de evenementenbranche is gedecimeerd en 50% van alle horeca is verdwenen. Ook het culturele leven en de sport zijn zwaar getroffen. Inmiddels wordt er kritisch terug gekeken. Hoe langer hoe meer (pseudo-) wetenschappelijke rapporten tonen aan dat de aanpak tijdens de crisis anders had gemoeten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

200731MijmeringHoe langer hoe meer moeten wij als klanten alles zelf doen. Ging je vroeger naar een winkel, liet je je adviseren waardoor je akkoord ging met het aanbod van de winkel, de koop werd gesloten en de spullen werden besteld en na een week of wat geleverd. Vervolgens kreeg je een rekening toegestuurd, soms met een optisch leesbare acceptgirokaart, zodat je de betaling deels geautomatiseerd kon laten plaatsvinden. Cash betalen ging uiteraard ook. Dit was tot ongeveer begin jaren negentig de situatie.

Je kon overigens wel spullen kopen vanuit huis bij postorderbedrijven zoals Otto en Wehkamp. Dat kon schriftelijk of telefonisch, nadat je een keuze uit een dikke gids had gemaakt. Link was hierbij dat je op krediet kon kopen tegen astronomische rentepercentages. Zo konden ook arme mensen luxe spullen aanschaffen, al zorgden de kredieten vervolgens weer voor de nodige problemen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200716MijmeringAl eerder heb ik in mijn mijmeringen aangegeven dat ik het ergste vrees voor de horeca. De bedrijfstak is bijna in zijn geheel afhankelijk van de cashflow, dat wil zeggen dat er naast de inkomende en uitgaande geldstromen geen reserves zijn. Het geld dat binnenkomt is dus tevens het geld dat je nodig hebt om rekeningen te betalen. Overschotten in deze cashflow is het salaris van de kroegbaas. Dat wil zeggen dat zo’n kroegbaas bij een grotere omzet ook meer inkomen geniet. Als een bedrijf wat groter is dan zal een kroegbaas zijn salaris vooraf bepalen en de uitgaven hiervan bij de uitstromende kostenstroom tellen. Dan houdt hij of zij een bepaald inkomen, ongeacht de inkomsten of uitgaven.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

200628MijmeringHet internet is een walhalla om je mening te uiten. Ikzelf doe hier met deze columns al twintig jaar ijverig aan mee. Dat was voor het internettijdperk wel anders. Feitelijk had je toen niet anders dan de geschreven pers, sinds pakweg de jaren 20 van de vorige eeuw de radio en sinds de jaren vijftig de TV. Kenmerk van zowel de geschreven pers, als de radio- en tv-wereld dat de inhoud van de programma’s of artikelen niet door het volk wordt gemaakt, maar door een professioneel team. Dit team bestaat uit de schrijver, producent, regisseur, eindredacteur etc. Het zijn maar zelden eenmansacties. Kenmerkend van de huidige internetpublicaties is dat samenwerken geen noodzaak is. Maakt iemand een gelikte video en heeft hij of zij al wat airplay op de sociale media, dan kan de inhoud binnen korte tijd over de halve wereld verspreid zijn. Heeft zo’n internetpublicist een enorme schare volgers, dan zal de commercie al gauw haar intrede doen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

200621MijmeringWe horen de laatste weken niet anders: er wordt op grote schaal gediscrimineerd en vooral de vorm racisme staat in de belangstelling na de dood van de donkere man George Floyd in de USA door extreem politiegeweld. Discrimineren is eigenlijk niets anders dan selecteren. Selecties druk je uit door het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden: een blanke man, een Turkse vrouw, een zwarte jongen, een homofiele kerel. Elk bijvoeglijk naamwoord selecteert het onderwerp. Het bijvoeglijke naamwoord geeft een lading aan het onderwerp en afhankelijk van de gevoeligheid van het bijvoeglijke naamwoord, wordt de selectie ervaren als discriminerend of racistisch.
Het bijvoeglijke naamwoord als woord om de context van het onderwerp te nuanceren krijgt een lading en geeft het onderwerp een eigenschap. Als de boodschap bedoeld is om exact te duiden waarover men het heeft, kan dit als confronterend worden gezien. Zo worden bij opsporingsverzoeken vaak typerende kenmerken als bijvoeglijk naamwoord toegevoegd om de mensen te helpen de dader op te sporen, zoals een jonge, slanke, lange, blonde man. Met dergelijke typering krijg je een beeld van diegene die men zoekt.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200613MijmeringEigenlijk ben ik nooit ziek. Tenminste zodanig ziek dat ik niet kan werken. En dat komt door mijn werk. Ik heb een uitstekende werkgever die het beste met me voor heeft. Die wil met mijn zittende beroep mij aansporen tot een gezond leven met sporten en mindfulness. Een gezonde geest in een gezond lijf. Dat heeft bij mij in het geheel niet het gewenste effect. Waar bij sportliefhebbers de dopamine uit hun oren spuit als men sport, word ik er depressief van en raak ik in no time geblesseerd. De meeste begeleiders in de gezondheidssfeer, zoals fysiotherapeuten, hebben voor elk gezondheidsprobleem maar één oplossing: bewegen. En dan nog het liefste sportief en in competitieverband.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200606MijmeringLangzaam wil de wereld weer terugkeren naar het oude normaal. Helaas is daar geen enkele aanleiding toe. Van groepsimmuniteit is nog lang geen sprake en het vaccin om de ziekte te bestrijden of te voorkomen bestaat nog niet. En als het er al komt is het de vraag of het voor ieder beschikbaar komt.
De vraag is namelijk of de uitvinder behoort tot de perverse wereld van de farmaceuten, die eerst hun patent te gelde maakt en pas na 25 jaar hun effectieve geneesmiddelen betaalbaar aan de mensheid beschikbaar wil stellen. Altruïsme hoef je van deze sector niet te verwachten.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200522MiojmeringMet Hemelvaartsdag was het prachtig weer. Leuk om erop uit te trekken. Veel mensen hadden een lang weekend vrij. In 2020 zou dat anders moeten zijn. Vanwege de pandemie zijn plekken waar mensen samen komen of gesloten of open voor een beperkte populatie, waarbij ook nog eens rekening gehouden moet worden dat je 1,5 meter afstand houdt tot andere mensen, behalve als ze tot hetzelfde huishouden behoren, ofwel onder één dak wonen, en dan bedoel ik niet het dak van een flatgebouw.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

200511MijmeringIn deze coronatijd worden er rare dingen afgesproken. Zo maakt men mogelijk dat cafés, restaurants en theaters de horeca per 1 juni open gaan, maar er mogen niet meer dan 30 mensen aanwezig zijn. En er moet ook nog rekening gehouden worden met de 1,5 meter afstandsregel. Dat houdt dus in dat op een enorm terras in principe dezelfde regels gelden dan voor een mini terrasje. Voor een persoon die overal 1,5 meter afstand moet houden heb je al zo’n 8 vierkante meter nodig.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200426MijmeringHet neoliberale denken heeft slechts één voordeel: doordat winstmaximalisatie het doel is van een onderneming durft men risico’s te nemen en bevordert het de creativiteit. En zolang dat in het belang is van de onderneming zal dit vaak leiden tot groei van het bedrijf en daarmee dus ook de winst. Het zijn vooral beursgenoteerde en particuliere ondernemingen die zo werken. Als het doorslaat dan ligt uiteindelijk de focus op shareholder value en beloning van de top. In tegenstelling tot familiebedrijven of bedrijven die zijn opgericht en groot geworden door één man of familie, vind ik dat beloning van de top begrensd moet worden. In een NV of BV is de directeur een voorzitter en niet degene die verantwoordelijk is voor alles, al krijgt hij wel vaak -onterecht- de credits.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200418MijmeringWie betaalt de coronacrisis?

De crisis was nog geen week oud en onze regering gaf aan dat ze hele diepe zakken had. Dat was tot dan toe de later vitale beroepen niet eerder opgevallen, gezien de krenterigheid waarmee de vitale beroepers: verplegers, politiemensen en onderwijzers tot dan toe het bos zijn in gestuurd. Maar de 90 miljard die men had uitgerekend dat de crisis mogelijk zou gaan kosten zouden wel opgehoest kunnen worden. In een filosofische bui die ik deelde met een vriend van mij kwam ik echter toen al op een mogelijke schadepost van 1000 miljard euro voor Nederland alleen. Dit uitgerekend op de achterkant van een bierviltje.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200412MijmeringOnze virtuele enkelband moeten we nog minimaal tot en met 28 april aanhouden. De bewegingsvrijheid blijft erg beperkt. De verwachting is dat ook daarna nog zeker een paar maanden beperkingen zullen gelden. Alleen hoogst noodzakelijk naar buiten naar plekken waar mensen zijn en vervolgens 1,5 meter afstand houden. Gelukkig zijn we nog verbonden met het internet. Stel je voor dat deze crisis zich 30 jaar geleden had afgespeeld. Dan lag 100% van ons onderwijs en de economie op zijn gat.
Met dat internet ging het bij mij thuis niet zo best. Het bleek een soort jojo, waarbij het systeem soms perfect werkte en even later helemaal weg zakte of dood was. Zeker 6 keer per dag moest ik mijn router rebooten en donderdag en vrijdag was er totaal geen bereik meer.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200327MijmerinmgIk ben nu drie weken thuis aan het werken en ben alleen naar buiten geweest om boodschappen te doen. Op 9 maart heb ik voor het laatst het kantoor gezien en op 13 maart heb ik nog een overleg gehad met het bestuur van het museum waarvan ik voorzitter ben. Toen al met ruime afstand van elkaar. Het begint op een surrealistische oorlogssituatie te lijken. Waar we in het begin nog wat lacherig deden over afstand bewaren: eerst een meter nu anderhalf, word je nu zowat paranoia als er in de supermarkt winkelende dorpsgenoten te dicht langs komen. Langzamerhand verandert er iets in je: het zal mij niet gebeuren dat ik nu ziek word. Ik zit qua ‘alles’ tegen een risicogroep aan. Gelukkig ben ik niet verkouden of grieperig. En wonder boven wonder lijdt mijn humeur er ook nog niet erg onder, mede waarschijnlijk doordat het al dagen erg zonnig is.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het coronavirus grijpt ons hoe langer hoe meer bij de strot. Het hele sociale leven staat stil. Je voelt je al schuldig als je met iemand hebt afgesproken. Tot nu toe heb ik alles afgezegd. Zo’n pandemie is een vreemde gewaarwording. Alles lijkt normaal, maar niets is hetzelfde. Je ziet mensen elkaar angstvallig ontwijken in de winkels en op straat. En de persconferenties van de overheid brengen telkens moeilijker nieuws. Gisteren kregen we te horen dat we niet meer op bezoek mogen in een verpleegtehuis. Het is telkens wachten op nog meer beperkende maatregelen. Het is zelfs zo stressvol voor onze bestuurders, dat inmiddels een minister is uitgevallen. Ondertussen kon ik nog gewoon doorwerken, omdat dit op afstand kan. Maar daarvoor ben ik wel afhankelijk van mijn internetprovider.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200315MijmerinmgGisteren kreeg ik van mijn baas een mail dat me feitelijk verbood op mijn werk te komen als ‘fysiek’ werken niet nodig was. We hebben binnen ons bedrijf geavanceerde mogelijkheden om thuis te werken en kunnen alles delen met Teams en Skype op onze schermen thuis. Dus ook vergaderen, samen aan stukken werken en brainstormen hoeven we echt niet te doen in een vergaderzaaltje met een whiteboard of scherm. De verzekeraar waar ik werk propageerde al in 1998 thuiswerken. Aanvankelijk was dit ingegeven als een bezuinigingsmaatregel omdat de groei van het personeel groter was dan de nieuwbouw van de verzekeraar destijds aankon. Ook om de Arbowet destijds tegemoet te komen had men het thuiswerken gecombineerd met een cultuuromslag. ‘De werkplek is waar je bent’ werd de slogan en dat in een tijd dat we net overgingen naar ISDN en er nog geen sprake was van algemeen WiFi of 4G.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200314MijmerinmgTot in de jaren zestig behoorde je als Nederlandse burger tot een zuil. Je was of katholiek, communist, protestant, liberaal, socialist of iets anders. Het was erg overzichtelijk, maar ook verstikkend. Je mocht niet gaan shoppen in die andere bubbels dan waartoe je behoorde. Daar werd schande van gesproken. De politiek zorgde ervoor dat de regelgeving zo was, dat men elkaar niet teveel in de weg zat. In mijn jeugd zijn deze bubbels in korte tijd geklapt. Wat de oorzaak is, weet ik niet. Ik weet dat in de katholieke kerk plotseling de pastoor zich naar het volk richtte en ook buiten de preek om ineens nog meer Nederlands bleek te kunnen praten. Maar ook de summer of love, de komst van de pil en de Parijse studentenrellen in 1968 hebben meegeholpen aan het uiteenvallen van de verzuiling. Het zal de tijdsgeest zijn geweest.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200307MijmeringTot een paar maanden geleden werd de term Corona in mijn beleving alleen verbonden met een Mexicaans biermerk in doorzichtige flessen. Zo transparant deze flessen zijn, zo schimmig is het virus met dezelfde naam. En ineens was er een pandemie, zoals het er naar uitziet. Begonnen in China is het virus zich aan het verspreiden over geheel Europa en dus ook in Nederland. Sinds we zonder belemmeringen en op heel korte termijn de hele wereld over kunnen gaan, kan zo’n virus zich razendsnel verspreiden, zeker omdat het zo besmettelijk blijkt. De reactie van de wereld is schokkend. En vooral omdat er totaal geen internationale coördinatie is, is de kans groot dat de aanpak catastrofaal is. Waarom geen internationale aanpak?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

200214MijmeringIk ben opgegroeid in de jaren zeventig, dat wil zeggen dat ik teenager was in die tijd. Er is geen decennium geweest in de Nederlandse en zelfs wereldgeschiedenis waarin wij zo vrij konden denken en doen.

Hoe langer hoe meer de tijd vordert worden vrijheden en uitingen ter discussie gesteld. Soms leidde dat tot zeer prettige gevolgen en meestal voelt het beklemmend. Om een goed voorbeeld te geven is roken. Eerst rookte iedereen altijd en overal. Er werd niets gevraagd en ik kan me nog herinneren dat dit zelfs in een vliegtuig overal was toegestaan. Op enig moment kwam men er achter dat roken grote gevolgen had voor onze volksgezondheid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

200201MijmeringVroeger had je apparaten en computers. Een computer is ook een apparaat, maar voor allerlei doelen inzetbaar. Een apparaat in mijn ogen heeft vaste functies: een wasmachine, een luidspreker, een telefoon. Tot ongeveer 2005 bleef het elektronische deel van een apparaat beperkt tot op zichzelf staande functies, zoals het wisselen van programma’s, aan en uit zetten en zo. Het apparaat was niet verbonden met een netwerk, behalve ten aanzien van de stroom.
Innovatieve bedrijven bedachten dat je apparaten mogelijk ook in een netwerk kunt plaatsen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

200120MijmeringIs het oprecht als je vliegschaamte hebt, minder of geen vlees meer wil eten en of je erg begaan bent met de klimaatverandering of de armoede in delen van de wereld? Is het oprecht als je het collectief belang boven het individueel belang stelt? Hoezo, je leeft tenslotte maar één keer en zolang jij nog leeft zal er van alles nog wel genoeg zijn en is het te overzien. Geen enkele persoonlijke aanleiding dus om je zorgen te maken over de volgende generaties: wie dan leeft wie dan zorgt. In de afgelopen eeuwen zijn er wel meer grote veranderingen geweest en het gevolg is dat we inmiddels op weg zijn naar de 10 miljard mensen op de wereld: hoezo gaat het slecht en waarom zouden we ons van alles onthouden, terwijl we er gewoon genoeg van hebben?

COLUMNS
 
Sinds 1 januari 2000 maak ik columns onder de naam 'mijmeringen'. Mijn columns gaan over wat in mij opkomt of wat me bezighoudt. De mijmeringen werden tot 2007 voorgelezen op Radio 0162, de Dongense radio. Van 2007-2010 kon je de mijmeringen horen via Omroep Dongen, de podcastopvolger van Radio 0162. Sinds 2010 publiceerde ik de columns ook bij DongenHomespot. In april 2016 besloot ik ook het inspreken van de mijmeringen te filmen. In 2022 ben ik overgestapt naar Dongen.Nieuws, vanwege het beëindigen van DongenHomespot. Ik heb besloten om de columns niet meer te filmen en ben weer teruggegaan naar de podcast. 
 
Rinus Krijnen

Facebook

youtube

twitter

Instagram


....And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun (Pink Floyd