MIJMERINGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

221218Mijmering

Een tijdje terug werden vier mensen gedood door een jonge mannelijke automobilist die met zijn snelle Duitse huurauto op een voorrangsweg reed en met meer dan drie keer de toegestane snelheid zich in de auto van de slachtoffers boorde. De relatief jonge bestuurder bleef ongedeerd.

Dan zou je denken dat zo’n automobilist zich schuldig zou moeten voelen. Tijdens de rechtszaak vertelde de advocaat van de chauffeur– een telg uit de beruchte advocatenfamilie Moszkowicz - doodleuk dat de vrouw voorrang had moeten verlenen en dat zijn cliënt dus onschuldig was en in onmiddellijke vrijheid gesteld moest worden.

Iedereen weet vanuit zijn verkeerslessen dat je mogelijk wel voorrang hebt, maar dat voorrang nemen toch iets anders is. De snelheidsduivel en zijn advocaat gaan volledig voorbij aan het feit dat de tegenpartij door de hoge snelheid niet kan inschatten dat er nog voldoende tijd is om over te steken op de kruising.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

221211MijmeringIk ben altijd een Bourgondiër geweest. En ergens zal ik dat ook altijd blijven. Maar krijg je gezondheidsklachten dan zijn die vaak terug te leiden naar je gewoontes, vooral van eten en drinken. En dan is het niet zo handig om Bourgondiër te zijn.
Mijn vrouw en ik zijn al een tijd lang gezonder gaan eten. De volumes zijn kleiner en de variatie groter. Dat betekent -met meer bewegen erbij- dat je gaat afvallen waardoor je snel ook een stuk gezonder wordt. Ik ben in 10 maanden tijd zo’n 16 kilogram verloren en die wil ik ook niet meer terug. Bovendien zijn geconstateerde welvaartsziekten als obesitas, suikerziekte, slechte waarden van cholesterol en hoge bloeddruk naar de achtergrond gedrukt of zelfs verdwenen. De belangrijkste oorzaak van het gewichtsverlies is echter de komst van een kunstgebit. Met dit gebit word je veel bewuster wat je in je mond stopt. Sommige dingen zijn moeilijker te eten, andere smaken gewoon minder. Mijn Bourgondische levensstijl neemt af.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

221130MIjmeringHet wereldkampioenschap voetbal is in volle gang. Zelden zo’n saai toernooi gezien. De voetballers zijn futloos – of oud, het spel is niet aan te zien en alle verwachtingen worden negatief bijgesteld. Doelpunten maken lijkt strafbaar. En dat is ook wel logisch. De normale landencompetities zitten nu gewoonlijk al tegen de winterstop aan en nu moeten deze mannen gaan voetballen in een snikheet land zonder een ingedronken twaalfde man, die achter hen staat.
De grote stadions zijn maar half vol, zelfs als het gastland een wedstrijd speelt. De helft van het dan nog wel aanwezige publiek is al vertrokken als duidelijk wordt dat er voor het gastland niets te halen valt. Het is uiteraard een blamage dat het gastland geen enkele wedstrijd wint en slechts één doelpunt scoort. Miljarden geïnvesteerd en het levert niets op. Ik vrees voor de veiligheid van de voetballers van Qatar en hun staf na dit toernooi.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

221115MijmeringEén van de meest gebruikte woorden in de tegenwoordige maatschappij lijkt ‘veiligheid’ te zijn. En dan gaat het juist om het ontbreken ervan. Op de vraag of ik me veilig voel dan antwoordde ik tot voor kort zonder nadenken: ja hoor! In mijn beleving is de algemene betekenis van het woord veilig een gemoedstoestand hoe je je voelt: lichamelijk of geestelijk. Het kan wel wijzigen door de situatie.
Fiets ik op de snelweg, dan voel ik me zeker onveilig en ook als ik op een wankele ladder naar het dak ga. Terecht, want de kans dat er een ongeluk gebeurt is best wel groot met zo’n bejaarde als ik.

In de Dikke van Dale zijn er zes betekenissen van veilig: van personen: beschermen tegen gevaar; van plaatsen: de zaak is tegen aantasting geborgd; van personen èn zaken: verzekerd tegen aantasting; algemeen: waarbij geen gevaar is; gevaar voorkomen en dan nog in ‘zwakkere’ opvatting: zonder risico.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

221105MijmeringIk ben al zeker 10 jaar met coax verbonden aan de TV. Op zich ben ik hier best tevreden over en heb zelfs onlangs nog de dienstverlening uitgebreid met een handig nieuw kastje voor TV op de slaapkamer. Verder zijn er toch wel eens wat storingen, vooral met de internetverbinding. Halverwege dit jaar heeft men ons huis voorzien van een glasvezelverbinding van een andere provider. Dat kostte niets en daarom heb ik het ook naar binnen laten leggen. Je weet immers nooit en als je achteraf toch glasvezel zou willen, dan zal het alsnog aanleggen waarschijnlijk veel geld gaan kosten. En zeker nu alles zoveel duurder wordt moeten zelfs wij op de kleintjes letten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

221030MijmeringDe globalisatie zou een groot goed zijn. Zoveel mogelijk op de wereld dezelfde stopcontacten, dezelfde winkels, dezelfde regels, hetzelfde geld etc. etc. En ook zou dit betekenen dat we dan zonder grenzen met elkaar zaken konden doen. De handelsgeest van de Nederlanders werd al direct geprikkeld, alleen al door de Euro’s die men in elke hoek zag staan. Deze globalisatie bleek niet zonder gevolgen. Het leidde tot een oververhitte groei van de economie en ineens bleek het klimaat te veranderen en de CO2 en ammoniakuitstoot zwaar ongezonde waardes te krijgen. Zeker in de jaren dat energie zeer betaalbaar was, was de afstand tussen het door de consument afgenomen product en de plek waar het werd geproduceerd geen enkel punt.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

221016MijmeringTijd is onze grootste vriend en vijand. Voor mensen is de tijd de afstand tussen geboorte en dood.
Alles wat ervoor of daarna is, is geschiedenis of ongewisse toekomst. Tijdens ons leven ervaren we de tijd als een aaneenschakeling van uren, dagen, dag en nacht, maanden, seizoenen en jaren.
Oudere mensen verzuchten weleens dat de tijd sneller gaat naarmate ze ouder worden. Technisch gezien een onjuiste bewering, maar voor het gevoel ervaar ik dit ook. Zeker nu ik niet meer werk vliegt de tijd. En dit terwijl ik er toch wel een aanmerkelijk langzamer tempo op na houd dan toen ik nog werkte. In de praktijk worden de dagen voor mijn gevoel ook korter omdat ik bijna 2 uur langer per dag slaap dan in mijn werkzame leven. Er zijn ook minder referentiepunten nu waaraan je tijd ophangt: minder afspraken, minder deadlines en vooral: minder moeten.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

221009MijmeringDe grote energieleveranciers dachten ermee weg te komen dat ze 10 dagen voor de invoering hun variabele tarieven konden aanpassen. Neem nu Essent. Normaal verandert men het tarief van een variabel contract om het half jaar. Dat is nu gewijzigd naar een kwartaal. Kortom: nu heeft men vier momenten per jaar om de prijs te verhogen. Misschien wat cynisch, maar ik vermoed dat de prijs voorlopig niet naar beneden gaat. Zeker als er twijfels zijn dat de gasvoorraden voor de winter 2023-2024 niet kunnen worden aangevuld. De energieleveranciers dekken zich volledig in ten koste van hun klanten. De verhogingen kunnen zelfs nog sneller doorgevoerd worden, als ze daar aanleiding toe zouden zijn, lees ik uit een perscommuniqué van Essent.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

221004MijmeringInmiddels ben ik ruim 65,5 jaar oud. Hoe langer hoe belangrijker wordt de toekomst. We zijn met ons twee, hebben geen kinderen en zijn als we later iets gaan mankeren of minder vitaal worden afhankelijk van het systeem. Stel dat onze huidige huisvesting een blok aan het been wordt, dan kunnen we het verkopen en van de opbrengst mogelijk vervangende huisvesting kopen of huren of zelfs zorg inkopen. En wat is dat dan?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220924MijmeringWe sukkelen van crisis naar crisis. Nog nooit heb ik zo’n onrust in mijn omgeving gevoeld als nu. Mensen kunnen er ’s nachts niet van slapen. Neem nu de energiecrisis. Die is er wel degelijk, al laat Sandra Phillipen hoofdeconoom van ABN Amro ons weten dat er helemaal nog geen sprake is van een crisis en dat er niet zo snel aan knoppen moet worden gedraaid. Want dat zorgt alleen maar voor een nog hogere inflatie. Slaap gerust verder… Een inflatie die nu al met geen loonsverhoging meer is te compenseren. Maar als jouw energie-voorschotbedrag van pakweg 200 euro naar 600 gaat en je hebt een minimaal inkomen, dan is er toch direct een probleem. Zelfs als de verhoging van 200 naar 250 euro gaat ontstaan er al gigantische problemen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220911MijmeringElk gezin, bedrijf, stichting of vereniging krijgt facturen. Het kan over betalingen gaan van standaard zaken zoals gas, water, licht, abonnementen. premies of belastingen. Om te voorkomen dat je abusievelijk als een dubieuze debiteur wordt aangezien, is de eenvoudigste wijze -om problemen te voorkomen- de facturen direct te betalen. De meest eenvoudige manier is om de crediteur te machtigen voor de betalingen. Dan wordt het bedrag direct geïncasseerd, dus op tijd betaald en kom je niet in de problemen. Behalve uiteraard als er geen geld is: als je moet kiezen tussen bijvoorbeeld eten of de premie voor de zorgverzekering. Arme mensen waarvan de vaste kosten hoger zijn dan de inkomsten en extra zwaar getroffen worden door inflatie en bijv. door de verhoogde energiekosten. Het kan ook voorkomen dat je een rekening hebt gemist en deze pas boven water komt bij een aanmaning of dwangbevel. In veel gevallen is er totaal geen opzet in het spel. Voordat je het weet is de betaaltermijn verlopen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220828MijmeringenVan de week kreeg ik de afrekening van mijn energiemaatschappij. Ook ik vreesde dat het voorschottarief zou stijgen en dat deed het ook. In april had ik het op verzoek van de energieleverancier al met 1/3 verhoogd. Ik zag daar eigenlijk nog niet zo het nut van. Hooguit om alvast te wennen om meer te gaan betalen. Mijn verbruik was op dat moment lager dan in 2021. Wat schetst mijn verbazing: ik krijg bijna 3x de oude voorschotpremie terug in september. De verhoging was dus eigenlijk voor Piet Snot. In de aankondiging via de e-mail stond een kerel met een gebalde vuist triomfantelijk afgebeeld, vanwege het mooie retourbedrag wat ik ga krijgen. Daaronder een opgave wat ik dit jaar heb verbruikt, met daarnaast de teruggave en daar weer naast het nieuwe termijnbedrag: bijna 3 keer meer dan wat we in april nog betaalden. En dat terwijl we haast geen stroom verbruiken vanwege onze zonnepanelen. Ook dat wordt een drama.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220818MijmeringWe dachten in een rijk land te leven. Eigenlijk is in mijn herinnering het leven tot voor kort alleen maar rijker geworden in de zin van welvaart. Natuurlijk heb ik ook wel wat tegenslag gekend, maar vaak kwam dat door mezelf. Ik nam de verkeerde beslissingen of ik werkte niet hard genoeg. Dat waren beïnvloedbare zaken waaraan je zelf iets kon doen.
Door onze ouders werd verteld over de oorlog. Dat leek een eeuwigheid geleden, maar twaalf jaar voordat ik werd geboren was WOII nog in volle gang. In mijn jonge jeugd werden de Duitsers nog stevig gewantrouwd en verantwoordelijk gehouden voor die oorlog. De verhoudingen waren zeker nog niet goed.

De oorlog was een zeer traumatische ervaring voor onze voorgaande generatie. Met de oorlog ontstond grote onzekerheid, armoe en beperking van meningsuiting. Dat traumatiseerde onze ouders flink. Tijdens de wederopbouw voelde men zich werkelijk bevrijd. Het werd met enkele dips een succesvolle, lange periode, zonder oorlog of grote conflicten in ons land en tussen de landen in de buurt. En we werden rijker, kinderen werden goed opgeleid en de welvaart samen met ons welzijn stegen voortdurend in golven.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220722MijmeringAan het einde van de dag werd ik deze week gebeld door een oplichter. Dat had ik nog niet meteen door, maar dat was wel het geval. Ik zal zijn naam noemen: Marko Kramer. Dat kan ik gerust doen want zo heet de man natuurlijk niet. Hij was volgens zijn zeggen van de Rabobank van het hoofdkantoor uit Utrecht en hij was van de fraudedesk. Hij had ook nog een registratienummer: 49183723, wat mij niets zei. Hij wist mijn voorletters en dat ik deze week contact had gelegd met de Kamer van Koophandel. Hij vroeg of ik toegang had tot zakelijke rekeningen bij de Rabobank. Ik was wel alert, maar ging nog niet van kwade wil uit en ik vertelde dat ik bij drie instellingen toegang heb tot een Raborekening. Volgens hem was er afgelopen periode (sinds 10 juli) een poging gedaan om één van deze rekeningen te plunderen en liep ik nu risico dat er een groot bedrag van één van deze rekeningen zou verdwijnen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220719MijmeringVandaag is het één van twee tropische dagen. Daarna zakt het af naar subtropisch. Als je optimistisch kijkt naar het weer, dan zul je constateren dat het de afgelopen maanden erg goed is geweest voor de toerist en zonaanbidder. Mijn zonnepanelen stevenen af op een record en de kleding blijft beperkt tot het hoognodige. Maar temperaturen hier boven de 30 graden, daarvoor is een bepaald type mens niet voor gemaakt, al mogen we tegenwoordig niet meer zeggen welk type.
Zelf vind ik een top van ongeveer 24 graden het prettigst, maar we kunnen er niet over beslissen.
Het is zonneklaar dat het klimaat razendsnel aan het veranderen is.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220711MijmeringDeze week ben ik tien weken gepensioneerd en dus zonder werk. Niet dat ik op zoek ben naar werk. Ik heb het geluk erg lang in de financiële dienstverlening gewerkt te hebben, waardoor mijn pensioenvoorziening voldoet en ik niet op zoek hoef naar betaald werk.
Toch voel ik me een beetje schuldig. Overal schreeuwt men om personeel en ik draai me nog eens om. Ik ben 1,5 jaar voor mijn formele pensioendatum gestopt op 65 en een kwart jaar. Ik heb op een paar maanden na 46 jaar aaneengesloten gewerkt. Ik hoef me dus niet schuldig te voelen.
Nog niet zo lang geleden was er nog de overtuiging dat het wel goed was geweest met de betaalde arbeid als je 40 jaar achtereen had gewerkt. In de praktijk is die regel er nooit gekomen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220702MijmeringWat ga je doen als door een pandemie je commerciële dienstverlening minder populair is geworden omdat de mensen meer thuis werken. Dan pas je de roosters aan. En zo denken de aanbieders van het openbaar vervoer ook. De bussen en de treinen zitten niet vol, dus gaan we de dienstregeling aanpassen ofwel afslanken. In plaats van kleinere bussen in te zetten of treinen in te korten, gaan ze het aantal reizen verlagen. Door minder materieel in te zetten verlaag je tenslotte direct de belangrijkste kostenpost: personeel. Dat klinkt dus logisch, maar is dat in het geheel niet. De openbaar vervoerdiensten zouden de aanjagers moeten zijn om mensen uit de auto te krijgen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220618MijmeringMet deze column zal menige lezer zijn wenkbrauwen optrekken. Wat denkt die Rinus wel.
Ik ben tegen oorlog; al vanaf mijn middelbare schooltijd heb ik een aversie tegen allerlei vormen van militair en wapengeweld. Dat begon al bij de militaire dienstkeuring, waarbij ik vooraf me al had voorbereid om te weigeren om principiële redenen. Dit bleek niet nodig te zijn, want ik werd op basis van een oogafwijking al afgekeurd. Volgens mij heb ik niets gemist. De meeste kennissen die wel in het leger moesten zouden daar man worden, maar de meesten hadden zich tijdens de diensttijd rot verveeld en waren aan de drank, sigaretten of drugs geraakt. Die 1,5 jaar weggegooide tijd is me bespaard gebleven. Het steekt me nog steeds dat ik niet de kans heb gekregen om mijn weigering te motiveren.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220607MijmeringHet is wat als de benzineprijs de 2,5 euro aantikt. Dan denk je wel twee keer na voordat je de auto pakt: ik tenminste wel. Met zo’n recordhoge benzineprijs zou je toch denken dat het wat minder druk zou worden op de weg. Maar waarschijnlijk hebben nog niet zoveel mensen hun leaseauto hoeven in te leveren, nadat we toch tot de ontdekking kwamen dat vanuit thuis werken voor vele beroepen een prima alternatief is. Blijkbaar is men bang dat als men de 15000 km grens niet bereikt als leaseauto, dat de heilige koe afgenomen wordt. En dat betekent dat de privé-kosten voor mobiliteit weer een heel stuk hoger gaan worden. En blijkbaar lijkt het milieubelasting en de klimaatverandering alleen een probleem te zijn als je de kosten daarvan uit eigen zak moet betalen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220529MijmeringIk ben er nog niet helemaal uit, maar volgens mij heeft onze regering te actief bedrijven ondersteund tijdens de coronacrisis. Doordat er minder risicovol geld in de economie werd gepompt is dit geld gebruikt om te investeren. Dat betekende voor vele ondernemingen een poging om de omzet te vergroten en daardoor uit te gaan breiden, te gaan groeien. Dat had en heeft allerlei gevolgen. De vraag naar specifieke arbeid werd sterk vergroot, waardoor krapte op de banenmarkt ontstond. Ook werden en worden de beloningen daardoor hoger, zodat werknemers veel meer te kiezen hebben en zodoende ook gemakkelijk hun oude baan opzeggen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220521MijmeringVroeger had een schoolvriend van mij een illegale FM zender. Via dat zendertje zonden hij en ik in onze puberjaren op zaterdag muziek uit. Eén van die programma’s was de Dongense top 20. Hoe bepaalden we nu deze top? Er was destijds – nadat Nollen in de Tramstraat gestopt was met het verkopen van vinyl- een nieuwe platenzaak in de Hoge Ham gevestigd ter hoogte van wat nu het gemeentehuis is: Disco Aria.
Wij hadden een dealtje met de verkoopster en de eigenaar dat zij wekelijks ons een lijstje zouden leveren met de bestverkochte singles. En wij zonden deze dan uit als de Dongense Top 20. Probleem was wel dat het niet altijd onze smaak was.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220513MijmeringMijn hele volwassen leven ben ik al vrijwilliger. En meestal heb ik daarbij zitting gehad in besturen en vaak als voorzitter, penningmeester of secretaris. Ik heb in het bestuur gezeten van een jongerencentrum, een welzijnsstichting, een muziekcollectief, een politieke partij, een lokale omroep en nu sinds 2016 het museum in Dongen. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om iets voor de gemeenschap te betekenen. Dat kon ook goed wat tijd betreft, want mijn vrouw en ik hebben nooit kinderen gehad, dus was er ook altijd wel wat tijd voor extra activiteiten.
Een maatschappij kan niet functioneren zonder vrijwilligers. Waardering voor vrijwilligers is een must, want het vrijwilligerschap is ook kwetsbaar. Iedereen die vrijwilligerswerk doet kan ermee ophouden, als men er geen zin meer in heeft of er dingen gebeuren waarmee je het niet eens bent.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220508MijmeringWe vinden het super belangrijk dat onze privacy wordt geborgd. We worden daarbij gesteund door een wetgeving, de AGV, die bepaalt dat er alleen persoonsgegevens mogen worden gedeeld als deze persoon uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. O ja, en dat moet dan per onderwerp worden geregeld. Dat betekent dus, als je niets vraagt, dat je zomaar niet iemands gegevens mag gebruiken. De simpelste oplossing om elkaars gegevens wel te mogen gebruiken is dus om toestemming aan de persoon te vragen. Vreemd genoeg zit dat niet bij iedereen in het systeem. We willen of durven dit niet en we kunnen dat niet is het eerste wat wordt geroepen als er een mailing moet worden opgesteld.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220501MijmeringHet woord veilig kom je de laatste tijd veel tegen. En dan gaat het meestal juist om het tegendeel: onveilig. De eerste betekenis in de nieuwe Van Dale van het woord ‘veilig’ is -rondom personen-: buiten gevaar, beschermd tegen personen of gevaren die iemand bedreigen. Er zijn nog wat betekenissen, maar deze vind ik de belangrijkste.
Het eerste onderdeel van de betekenis gaat over de omstandigheden waarin iemand zich bevindt en het tweede deel over de inbreuk door derden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220417MijmeringAl een tijdje rijden we maximaal 100 op de snelwegen, als we ons aan de regels houden. Ik ben daar een voorbeeld van en daarom word ik continu ingehaald door bijna alle weggebruikers op de snelweg. Ik rijd nauwelijks te hard. De auto kan twee keer zo snel als de wettelijke toegestane snelheid. Ook dat vind ik belachelijk. Waarom maken we auto’s die veel harder kunnen rijden dan de maximale snelheid wat is toegestaan? En dan volgt altijd het Duitsland-verhaal. Want daar mag je als je wilt wel 400 kilometer per uur rijden met je Koeningsegg of Bugatti. Dat is maar deels waar, want ook in Duitsland wordt op veel plaatsen de maximale snelheid getemperd tot 130 km per uur. En raak je betrokken bij een ongeval waarbij je veel harder rijdt dan de geadviseerde 130 km per uur, dan kun je toch (deels) aansprakelijk worden gesteld.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220410MijmeringMet verbazing heb ik afgelopen week de roast van Hugo de Jonge in de kamer bekeken. Twee dingen waren vreemd. De minister die werkelijk nu verantwoordelijk is was er niet bij. Wel de onderminister Conny Helder, die niets zei, maar heel veel tijd nodig had om als een repeterend robotje Deloitte te noemen en dat die pas over een paar maanden klaar zouden zijn met het doornemen van 5,5 miljoen pagina’s papier. (Hoe krijg je het  bij elkaar geschreven in amper 2 jaar tijd!). De kamer was volgens haar te vroeg.
Het tweede waar ik verbaasd over was, was de aanwezigheid van Hugo de Jonge zelf. Blijkbaar vond hij het nodig zelf verantwoording af te leggen, om niet als aangeschoten wild verder te moeten als minister van een ander departement: op zich moedig, maar weinig effectief.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220401MijmeringBAfgelopen weekend overkwam het me. Ik was mijn pashouder verloren met 6 pasjes erin: de OV-Chipkaart, de museumkaart, de alarmpas, mijn ANWB lidmaatschapskaart, mijn Rabo bankpas en mijn rijbewijs. Ook zat er nog een visitekaartje van mij in. Eerst alles thuis doorzoeken: niets gevonden. Het lijkt erop dat ik het tijdens mijn dagelijkse boodschappenrondje op de fiets ben kwijtgeraakt. Waarschijnlijk uit mijn broekzak gevallen. En dit terwijl ik juist de afgelopen week een aantal airtags had aangeschaft om dit te vermijden. Een airtag is een rond apparaatje ter grootte van een 2 euromunt, die je kunt koppelen aan de app: ‘Vind mijn iPhone’. Op een eenvoudige wijze kun je zo’n tag koppelen en vervolgens kun je de tag opsporen via de app op je telefoon of tablet. Zo kun je bagage, je huisdier -mits uitgerust met een riem- je sleutels of je portemonnee opsporen. Net te laat dus.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220326MijmeringWat mij opvalt dat in mijn omgeving er sinds het uitbreken van de pandemie nog nooit zoveel mensen corona hebben gekregen of hebben gehad. En inderdaad is men er niet altijd erg ziek zijn, maar ook hier zijn er uitzonderingen. Blijf het een beetje vreemd vinden dat sinds deze week alle beperkingen zijn opgeheven. Alsof we zo snel mogelijk iedereen een beetje ziek willen maken zodat er een vorm van groepsimmuniteit ontstaat. Over is de pandemie geenszins. Ik heb al diverse malen afgelopen weken afspraken moeten missen omdat mensen in quarantaine zaten of zelfs ziek waren. Gaan we niet te vroeg van het slot af?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220320MijmeringIk heb al meer keren aangegeven in deze column dat ik binnenkort met pensioen ga. De datum komt hoe langer hoe dichterbij. Had ik eerst het plan om op 1 mei de deur achter me dicht te trekken -voor zover dat gaat als je al ruim 2 jaar niet meer op kantoor bent geweest- nu is de pensioendatum 19 april geworden. Dat heeft te maken met het tempo hoe mijn opvolger de zaak heeft opgepakt. Hij gaat zeer slagvaardig te werk. Grappig is om te zien dat hij een heel andere opvatting heeft hoe hij het werk moet aanpakken. Hij kadert het werk exact in binnen de verantwoordelijkheden die binnen de rol zitten. Ik heb daar altijd een veel vrijere opvatting in gehad. Eigenlijk bemoeide ik me overal mee, al had ik er niets over te vertellen, is nu mijn eerlijke beschouwing. Logisch is dan ook dat je altijd tijd tekort komt.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220311MijmeringDeze week zijn er gemeenteraadsverkiezingen.
De grootste ergernis aan deze verkiezingen zijn de landelijke kopstukken van landelijk opererende partijen, die het land intrekken om zogenaamde de lokale politieke afgezanten een hart onder de riem te steken en wellicht de kiezer te verleiden op hun partij te stemmen. Ik ben er nooit een fan van geweest. Ook debatten op TV tussen landelijke politici in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen draaien steevast uit op nationale of internationale thema’s, waarmee de lokale situaties niet aan de orde komen. Daarmee schept men verwarring en de kiezer wordt in verleiding gebracht om die nationale of internationale aandacht te vertalen naar hun eigen stad of dorp. En dat is totale onzin.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220304MijmeringNooit had ik verwacht dat er om de hoek een oorlog zou kunnen uitbreken. Natuurlijk wisten we wel dat er al jaren een oorlog met Rusland gevoerd werd in cyberspace, maar dat er ooit nog een old school oorlog met tanks en soldaten gevoerd zou worden in een naburig beschaafd land ging mijn voorstellingsvermogen te boven. Ik was altijd degene die wel een bezuinigingspotje wist te vinden als we geld tekort kwamen: defensie. Ik was in de veronderstelling dat de beschaving inmiddels op een zodanig hoog niveau was gekomen dat fysieke aanvallen op een dergelijke schaal als in de Oekraine nooit meer zouden voorkomen.
De roep om het leger nieuw leven in te blazen is na de agressieve actie van Poetin wel te begrijpen. Angst doet rare dingen met mensen. Ik zie aan de talkshowtafels allemaal belangrijke militaire mensen aanschuiven, die eindelijk aandacht krijgen voor hun noodlijdende krijgsmacht. Zij zien maar één oplossing: meer manschappen, meer materieel en dus veel meer geld naar defensie.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220222MijmeringSinds kort zie ik in ons dorp groene elektroscooters staan met GO erop. Die zijn van GO Sharing. Dat is een internet platform waarmee je via een app op je smartphone een scooter kunt huren. Je zorgt eerst dat je bekend bent bij de organisatie. Als je eenmaal klant bent en de app hebt gedownload zoek je met deze app waar zo’n groene scooter te vinden is. Opvallend is dat de scooters letterlijk overal worden geparkeerd, zodat ze zoveel mogelijk in de weg staan. Wellicht om reclame te maken voor het concept. Formeel mag je geen overlast bezorgen, maar ben je afhankelijk van een rollator of scootmobiel dan kom je regelmatig toch zo’n ding tegen op de hoek van de straat of midden op de stoep.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220214MijmeringMet grote verbazing heb ik de politieke discussie een aantal jaar geleden gevolgd over het legaliseren van online gokken in Nederland. Door één of andere vage politieke lobby heeft de politiek liggen slapen en zo was het mogelijk dat vanaf oktober 2021 er een nieuwe plaag over ons land trekt.
Bijna dertig jaar hebben we er over gedaan om sigaretten en roken in de ban te doen en dit lijkt nu eindelijk succesvol te worden doordat een rookvrije generatie in zicht is. Zo hebben we na heel veel moeite deze verslaving enigszins kunnen beteugelen. Met alcohol zijn we ook al onderweg door de jongste generatie tot 18 jaar voor te lichten om niet te gaan drinken: NIX18. Dat is ook wel nodig want ook alcohol is sterk verslavend en saboteert eveneens de volksgezondheid. Dat doet ook gokken. Ook hier komen stofjes vrij die verslaving erg in de hand werken en de drempel om online te gaan gokken is nu miniem. Dat zou je in de kiem moeten smoren.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220206MijmeringHet volk is er zelf schuldig aan. Je krijgt wat je verdient. De politieke armoede die we momenteel meemaken komt omdat er volledige desinteresse is van het volk. In Den Haag of aan de Hoge Ham doet men wat voor henzelf het beste is, volgens alle thuisblijvers bij verkiezingen. Daar doet hun stem niets aan af denken ze. Gevolg is ook dat men de programma’s niet leest, uitgaat van onderbuikgevoelens en zo langzamerhand alles wat politiek ademt met wantrouwen wordt bekeken. Als er al gestemd wordt doet men dit uit plichtsbesef en vooral op de partij waarop ze de vorige keer ook gestemd hebben. Deze volslagen apathie heeft grote gevolgen. Hoe meer men zich afkeert van de politiek, hoe langer hoe minder mensen er dan zijn om binnen de politiek actief te zijn.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

O220129Mijmeringpportunisme is in de politiek niet vreemd. Met opportunistisch handelen wordt bedoeld dat men geen principes hanteert, maar alleen rekening houdt met de omstandigheden. We zien hoe langer hoe meer voorbeelden en het wordt ook hoe langer hoe erger. Want zonder principes handelen in een complexe wereld is als Alice in Wonderland: als je niet weet waar je naar toe gaat dan maakt het niet uit welke richting je gaat. Of je dan de goede weg gaat?
Onze premier staat niet bekend als een visionair en daarom met zijn partij en inmiddels regering behoorlijk opportunistisch. Neem nu de tegemoetkoming die burgers mogen verwachten na de plotselinge verhoging van de energieprijzen. Iedereen krijgt hetzelfde is het idee. Het wordt anders veel te moeilijk. En dit terwijl de mensen met de kleinste portemonnee dan nog steeds te kort komen en diegenen met een volle portemonnee een keer extra lekker uit eten kunnen gaan. Als je veel geld hebt zijn de vaste kosten binnen je bestedingspatroon veel lager dan wanneer je bijna niets hebt. Dat vergeet de regering. En ook over het gebruik is hier niet over nagedacht.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220124MijmeringIk heb er ook één op mijn deur: Een Nee-Ja sticker. Al heel lang geleden opgehaald om te voorkomen dat er teveel gedrukt reclamewerk direct in de papierbak verdwijnt. Zonde van het materiaal. We hebben noch de tijd noch de noodzaak om alle aanbiedingen uit te pluizen. Ervaring is meestal ook nog eens dat als er iets in de reclame is het niet (meer) te verkrijgen is omdat er al een stormloop op is geweest. Nu wil men dus de lelijke stickers vervangen door een digitaal systeem ‘in mijn bus’. De uitgever MailDB roept al direct dat de privacy niet geschonden wordt, omdat de registratie niet op naam, maar op adres wordt vastgelegd. Men weet dus niet wie er woont, alleen wat voor drukwerk er op het adres mag worden ontvangen. Voordeel van het systeem is dat je het wekelijks aan en uit kan zetten. Een smartphone met een app en een code is voldoende om je voorkeur door te geven.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

V220116Mijmeringeel dingen die we maken hebben de bedoeling tot in de eeuwigheid te functioneren. We bouwen bijvoorbeeld een huis met de bedoeling er de rest van ons leven in te blijven wonen. Aan veranderen of onderhoud wordt pas gedacht als het gaat spelen: de kozijnen moeten geschilderd worden, na een x-aantal jaren de verwarmingsketel vervangen, etc. Op het moment van aankoop wordt op zijn best met de keuze materialen van het huis rekening gehouden met mogelijk onderhoud of vervanging op den duur. Vooral in deze tijd, nu de huizenprijzen door het dak gaan, zie ik niet dat toekomstige eigenaren bezig zijn met calculaties wat hun woning de komende jaren extra gaat kosten om het alleen maar te laten blijven wat het is bij oplevering. Als dan de overheid na een aantal jaren de eisen voor woningen gaat aanscherpen – neem bijvoorbeeld het energielabel of de energietransitie- dan kom je voor onverwachte kosten te staan als je aan de nieuwe normen wil voldoen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

220109MijmeringDoor de Coviduitbraak heeft men met de QR Coronapas een middel in handen gegeven om bij de deur van een plek waar mensen samen komen te kunnen checken of je gevaccineerd of onlangs getest bent en of je al Corona hebt gehad. Als de software van mening is dat het allemaal oké is dan verschijnt er een groene vink en mag je naar binnen. Hier is al veel gedoe over. Als het systeem van mening is dat je niet aan de criteria voldoet is het van: The-computer-says-no. En dan moeten de mensen aan de toegang van het etablissement je helaas de deur wijzen. Inmiddels is dit voor de tegenstanders van Covid-19, anti-vaxxers en mensen met een buitenaards immuunsysteem dit bekend en leidt tot grote onvrede en maatschappelijke onrust. Die hebben dus geen app of ander bewijsformulier en keren zich langzaam van de wereld af.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

220101MijmeringAls ik deze column schrijf is het nog net 2021. Op de achtergrond staat de radio aan met de top 2000 met voorspelbare nummers. Tijd om zowel even naar achteren als naar voren te kijken. Om met het somberste maar te beginnen: naar achteren kijken. Het gehele jaar heeft in het teken gestaan van de COVID-19-pandemie, waarbij we dit jaar met drie varianten werden geconfronteerd, die er telkens voor zorgden dat we weer niet ‘los’ konden gaan. Kortom een leeg jaar zonder spectaculaire hoogtepunten; een jaar om snel te vergeten. Grote rampspoed was er voor niet-essentiële winkels, de horeca en de cultuursector, ook hier in Dongen. De geloofwaardigheid van de politici en de afgekondigde maatregelen stonden en staan onder zware druk. Met het nodig cynisme wordt gekeken naar de nieuwe regering die begin januari 2022 op het bordes bij de koning staat, omdat het dezelfde partijen zijn met andere poppetjes.

COLUMNS
 
Sinds 1 januari 2000 maak ik columns onder de naam 'mijmeringen'. Mijn columns gaan over wat in mij opkomt of wat me bezighoudt. De mijmeringen werden tot 2007 voorgelezen op Radio 0162, de Dongense radio. Van 2007-2010 kon je de mijmeringen horen via Omroep Dongen, de podcastopvolger van Radio 0162. Sinds 2010 publiceerde ik de columns ook bij DongenHomespot. In april 2016 besloot ik ook het inspreken van de mijmeringen te filmen. In 2022 ben ik overgestapt naar Dongen.Nieuws, vanwege het beëindigen van DongenHomespot. Ik heb besloten om de columns niet meer te filmen en ben weer teruggegaan naar de podcast. 
 
Rinus Krijnen

Facebook

youtube

twitter

Instagram


....And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun (Pink Floyd